másnaposság, víz
Egészségmagazin.com   |   2015.09.15.

A legújabb kutatások szerint a víz mégsem segít a másnaposságon!

„Egy pohár víz lefekvés előtt biztos megoldás a macskajajra" - tartja a mondás. A legújabb kutatások szerint azonban a szorgalmas hidratálás mégsem segít; folyadékpótlás ide vagy oda, a másnaposság megelőzésére csak egy mód van...

reklám vége

Egyesek a lefekvés előtti vízivásra esküsznek, mások szerint minden pohár italt egy pohár vízzel kell kísérni a másnaposság enyhítésére - a holland kutatók legújabb vizsgálata szerint azonban egyik módszer sem célravezető. A másnaposság tüneteit csak egy módon előzheted meg; ha kevesebbet iszol.

Nincs mit tenni

Egy amszterdami konferencián mutatták be kutatási eredményeiket a holland és kanadai tudósok. A 800 alany bevonásával készült vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy sem az elfogyasztott étel, sem pedig a szervezetbe bevitt víz nem eredményezett pozitív hatást a másnaposság tüneteinek későbbi leküzdésében. A több száz egyetemi hallgató megkérdezése során azt próbálták kideríteni a kutatók, hogy milyen módon lehetne csökkenteni a macskajaj tüneteit, sőt, hogy esetleg van-e olyan szerencsés, aki egyáltalán nem szenved a másnapos rosszullétektől.

Az evés-ivás nem segít

A kutatásban résztvevő 826 holland tanuló 54%-a fogyasztott főleg zsíros, nehéz ételt alkoholfogyasztás után, annak reményében, hogy elkerüljék a kellemetlen tüneteket.

Ugyanilyen céllal több, mint kétharmaduk ivott vizet még italozás közben, a diákok több mint fele pedig lefekvés előtt. Annak ellenére, hogy a fenti csoportok enyhe javulást mutattak azon társaikkal összehasonlítva, akik egyáltalán nem ittak vizet ivászat után, összességében a másnaposságuk súlyosságában mégsem volt jelentős különbség.

Van, aki immunis a másnaposságra?

Egy korábbi kutatás szerint a megkérdezettek 25%-a egyszerűen nem lesz másnapos, fogyasszon bármennyi alkoholt is előző este. Ennek is igyekeztek utánajárni a kutatók: 789 kanadai diákot arra kértek, hogy számoljanak be az elmúlt hónapban általuk elfogyasztott alkoholmennyiségéről, illetve az átélt másnapok súlyosságáról is. Most is voltak olyanok, akik azt állították: sosem másnaposak.

A kutatók egyszerű és hatásos választ találtak a kérdésre: ezek az emberek egész egyszerűen túl kevés alkoholt fogyasztottak ahhoz, hogy később másnaposak legyenek. Ezt jól mutatja az adat, hogy az igazán kemény ivók - akiknek a véralkoholszintje 0.2%-nál magasabb volt - nem számoltak be a másnaposság hiányáról. Az Utrechti Egyetem kutatója, Dr. Joris Verster szerint egyszerű a képlet: minél többet iszunk, annál nagyobb az esélye, hogy másnaposak leszünk. A vízivás olthatja a szomjúságot és megszűntetheti a szájszárazságot, de tehetetlen az általános rosszulléttel, a fejfájással vagy a hányingerrel szemben.

Másnaposság: nincs megfelelő gyógymód

Dr. Verster szerint a legnagyobb gondot az jelenti, hogy a tudósok még mindig nincsenek tisztában vele, hogy pontosan mi áll a másnaposság hátterében. Annyi biztos, hogy nem egyszerű vízhiányról, dehidratációról van szó, de amíg nem tudjuk pontosan, mi okozza a másnaposságot, addig nehezen hihető, hogy lehetséges hatásos gyógymódot találni rá.

Tovább kell hát kutatni a témát, hogy megtalálhassák a másnaposság elkerülésének biztos módját.
Arra nem tért ki a kutatás, hogy a közelmúltban általunk is bemutatott körteleves-módszer vajon tényleg biztos megoldást jelent-e a kellemetlen tünetek enyhítésére.

A másnaposság okaival kapcsolatban még eltér a tudósok véleménye. Egy dologban azonban mindannyian egyetértenek; az egyetlen biztos megoldás a macskajaj elkerülésére, ha kevesebbet iszunk!

Minden más placebo csupán...

Téged is sokkolt a hír, hogy a víz nem segít a másnaposságon? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön