ólomcső
Egészségmagazin.com   |   2018.04.06.

Lehet, hogy ólomszennyezett a csapvized? Most ingyen bevizsgáltathatod!

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) ingyenes lehetőséget biztosít a lakosság számára, hogy „nyitott laboratórium" keretében bevizsgáltathassa a csapvíz ólomszennyezettségét a lakóhelyén.

reklám vége

Mi az ólom és milyen problémákat okozhat?

Az ólom a periódusos rendszer egyik nehézféme, vegyjele a Pb. Jól ötvözhető, megmunkálható, ezért korábban, - már az ókor óta - és jelenleg is sokféle használati tárgyat készítenek belőle, így például agyagedények máza, nyílhegyeket, középkori és jelenkori puskalövedékeket, autóakkumulátorokat, valamint sugárvédő ruhákat is. A tartóssága, és könnyű megmunkálhatósága miatt korábban vízvezetékcsöveket is ólomból gyártottak, amiket a mai napig sok házban használnak. A sok pozitív tulajdonsága mellett egy nagyon komoly és nem elhanyagolható hátulütője van az ólomnak, mégpedig, hogy rendkívül mérgező és az emberi szervezet számára is komoly egészségkárosodást okozhat.

Mind az ólom, mind a vegyületei mérgezők, amik komoly idegrendszeri károsodást és agyi elváltozásokat is okozhatnak. Vizsgálatok megállapították, hogy az ólom soha nem ürül ki a szervezetből, hanem ott felhalmozódik és elraktározódik, ez pedig tovább súlyosbítja az ólommérgezést. A kisebb mennyiségű ólom az emberi testbe jutva „kiszorít" és nem enged beépülni más, akár létfontosságú fémeket, amelyek szükségesek a szervezet megfelelő működéséhez, ilyen például a cink, vagy a kalcium. Nagyobb mennyiségű ólom a mérgezés mértékétől függően izomgörcsöket, kómát, de akár halált is okozhat.

A csapvízben található ólom elfogyasztása kifejezetten veszélyes lehet, de elsősorban a magzatokat és 3 év alatti kisgyermekeket veszélyezteti, akiknél kihatással lehet a szellemi fejlődésre, például intelligencia-csökkenést vagy magatartászavart okozva.

„25 éve vált ismertté, hogy 10 μg/dl feletti vérólom-tartalom káros hatást gyakorolva a fejlődő agyra és kisgyermekek idegrendszerére, a szellemi teljesítőképesség csökkenését eredményezi. 10 μg/dl vérólomszint növekedés mintegy 1-3 ponttal csökkenti az intelligencia hányados (IQ) értékét." - állapítja meg az Országos Közegészségügyi Intézet közleménye.

Ólom az ivóvízben

Rengeteg régi építésű, 30 éves vagy ennél idősebb ház található Magyarországon, ahol még mindig előfordulnak az ólomból készült vízvezetékcsövek. Ennek hatására a magyar lakosság egy része ki lehet téve az ólom hosszú távú egészségügyi hatásainak. A mostani OKI vizsgálat egyébként erre kíván rávilágítani.

Jelenleg kevés hivatalos információ áll rendelkezésre arról, hogy az ország mely településeit, mely településrészeit és a lakosság mekkora hányadát érinti az ivóvíz által bevitt ólom egészégkárosító hatása. Az eddigi - kevés, de fellelhető - adat szerint hazánkban probléma lehet az ivóvíz ólom tartalma.

Siess mert gyorsan betelnek a helyek!

A projekt keretében az Országos Közegészségügyi Intézet évente maximum 1000 minta erejéig ad lehetőséget bárki számára, de elsősorban azoknak a kockázati csoportba tartozóknak (várandósok, 3 év alatti kisgyermeket nevelők, régi épületekben élők) jelentkezését, hogy bevizsgáltassa a lakóhelyén használt víz ólomszennyezettségét. Ha meg szeretnéd vizsgáltatni az ivóvizedet, akkor haladéktalanul jelezd ezt az OKI-nak az olom@oki.antsz.hu e-mail címen.

Mit lehet tenni, ha ólomcsöveken érkezik az ivóvized?

Amennyiben a vizsgálat szerint nagy mennyiségű ólom található az otthonod csöveiben és ezáltal a fogyasztásra szánt vízben, akkor az OKI alábbi tanácsait betartva lényegesen csökkenthető a víz ólomszintje:

  • egyteljes épületet (nem csak egy lakást) érintő felújítás keretében kicserélteted a korszerűtlen, ólomból készült vízvezetékcsöveket új, sokkal korszerűbb vezetékekre. Ha a csere nem megoldható, akkor:
  • használat (például ivás, főzés, stb.) előtt folyasd minimum 1-2 percig a vizet, (a kifolyatott víz szobanövények öntözésére felhasználható)
  • a főzéshez és az iváshoz csak hideg vizet engedj a csapból, ugyanis a meleg víz jobban oldja a fémeket, többek között az ólmot is,
  • várandós édesanyák, és 3 évnél fiatalabb kisgyermekek a csapvíz helyett palackozott ásványvizet fogyasszanak
  • vagy használhatsz ivóvíz utótisztító kisberendezést is (vásárlás előtt érdeklődj az OKI-nál az olom@oki.antsz.hu e-mail címen a megfelelő tisztító berendezésekről) .

Felhasznált források

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%93lom

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/olom-csapvizben-van-ra-esely

https://www.antsz.hu/data/cms84464/lakossagi_felhivas.pdf

https://www.antsz.hu/data/cms84462/altalanos_tajekoztato_a_projektrol.pdf



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön