folyadékigény gyerekeknek
Egészségmagazin.com   |   2015.04.09.

Aki eszik, igyon is! Folyadékigény gyerekeknek

Az egészségmegőrzés egyik alapvető feltétele, hogy szervezetünk minden nap hozzájusson a megfelelő folyadékmennyiséghez. Sokféle italt fogyaszthatunk, ám a magunkhoz vett folyadék mennyisége és minősége az, ami igazán számít. Az egészséges táplálkozásra való nevelés része kell legyen, hogy a gyerekek figyelmét felhívjuk a napi optimális folyadékigény kielégítésére.

reklám vége

Először is meg kell érteniük, hogy az életfolyamatok fenntartásához a víz nélkülözhetetlen. Testsúlyunk kétharmada víz, így komoly odafigyelést igényel testünk normális vízháztartásának megőrzése. A szervezet folyadékegyensúlya akkor megfelelő, ha a folyadékfelvétel megegyezik a folyadékleadással. Ha nincs meg a szükséges folyadékbevitel, vagyis a szervezet vízleadása nagyobb, mint a vízfelvétele, az kiszáradáshoz vezethet. Például a nyári melegben szervezetünk fokozott izzadással hűti magát, így ilyenkor megnő a folyadékvesztés mértéke, és ez által a folyadékszükségletünk is. Rendszeresen el kell mondanunk nekik, mit és mennyit igyanak naponta.

Szoktassuk rá a gyereket a vízre!

A lehető legjobb folyadék testünk számára a jó minőségű ivóvíz. Az ivóvíz mellett a gyermekkori folyadékpótlásra a gyümölcslevek is alkalmasak. A jó minőségű ivóleveknek jelentős a vitamin- és az ásványianyag-tartalma, és nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint. A C-vitamin alkalmas a szervezet ellenálló képességének fokozására. A zöldség- és gyümölcslevek többsége karotinban (az A-vitamin elővitaminja) gazdag, de jelentős mennyiségben tartalmaznak B-vitaminokat is. Kerüljük viszont a sötét és erősen cukrozott teát, a magas cukortartalmú szénsavas italokat, a magas koffeintartalmú, édesített, szénsavas üdítőket, az energiaitalokat, és lehetőleg a szénsavval erősen dúsított ásványvizet is!

Mekkora a gyerek folyadékigénye?

A gyermekek folyadékszükségletét a testtömegük alapján tudjuk kiszámolni. Például egy 10 kg-os gyermek folyadékigénye 1 liter, egy 15 kg-osé 1,25 l. Kutatások azt mutatják, hogy minél fiatalabb egy szervezet, annál nagyobb a napi folyadékszükséglete. Gyermekek esetében ez napi 1,5-2 litert jelent, aminek egy részét a táplálékkal együtt vesszük magunkhoz. Ez a vízmennyiség mintegy kétötöde a napi folyadékszükségletnek, ezért a többit különböző folyadékok formájában kell bevinni a szervezetbe. Arra viszont oda kell figyelnünk, hogy az ételekkel elfogyasztott vízmennyiséget milyen típusú egyéb folyadékkal egészítjük ki.

Az ivás megfelelő ideje

Az ivásnak lehet megfelelő ideje? Igen, és ezt mi magunknak oszthatjuk be. A legtöbben bizonyára akkor isznak, amikor már megszomjaznak. Ezzel viszont megvárjuk azt az állapotot, ami már közelít a kiszáradáshoz. A szomjúság azt jelzi, hogy azonnali folyadékpótlásra van szükség. Gyermekeinknek ezt talán még nehéz korrekten elmagyarázni, de saját jól bevált szokásainkkal ezen a téren példát mutathatunk. A szomjúság egyébként ahogy idősödünk, annál kevésbé nevezhető jól működő jelzőrendszernek. Éppen ezért az a célravezető, ha a szomjúságtól függetlenül, bizonyos idő elteltével gondoskodunk az újabb és újabb folyadékbevitelről.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön