víz, vízivás
Egészségmagazin.com   |   2016.01.17.

14+1 ok, amiért muszáj vizet innod

Vizet inni kell. Ez nem is kérdés, ugye? Már a csapból is a megfelelő folyadékbevitel folyik, mégis sokan vannak, akiknek nehézséget okoz a napi limit teljesítése - egyszerűen nem megy. Ha te is közéjük tartozol, akkor engedd, hogy segítsünk neked: felsoroltunk 14+1 okot, gondolj ezekre, valahányszor nehezedre esik inni!

reklám vége

Testünk több mint a fele vízből épül fel. Az orvosok nem győzik hangsúlyozni, hogy milyen fontos, hogy mindig elegendő folyadékot fogyassz! A legtöbbször azonban mégis hiányzik a megfelelő motiváció, hogy megtöltsd és kiürítsd a poharadat. Mondunk hát most 14+1 okot: koccintsunk és igyunk mindegyikre!

1. A víz elűzheti a fejfájást

Gyakran fáj a fejed? A víz megoldást jelenthet a problémádra! Legtöbbször a lüktető fejfájás oka a dehidratáltság, így mielőtt bekapnál egy fájdalomcsillapítót, igyál meg egy nagy pohár vizet és várj egy keveset. A víz hatására a véred felfrissül, hígabbá válik, így az agyi vérkeringésed is javulni fog.

2. A víz védi az ízületeidet

Az ízületek egyik legfontosabb alkotó eleme a víz. Ügyelj a megfelelő hidratáltságra annak érdekében, hogy még hosszú évekig tökéletes állapotban legyenek az ízületeid. Ezzel sok fájdalomtól és kellemetlenségtől megóvhatod magad.

3. A víz óvja a vesédet!

A vese a salakanyag kiválasztásban segít, így a bőséges vérellátás nagyon fontos! Megfelelő vízfogyasztással a krónikus veseelégtelenségeket is megelőzheted, ráadásul kisebb eséllyel alakulhat ki nálad vesekő, amitől később csak igen fájdalmas módon szabadulhatnál meg.

4. A víztől jobb lesz a kedved

Volt már, hogy előfordult veled, hogy bármilyen ok nélkül rossz lett a hangulatod? Tudtad, hogy ezt akár a szervezeted vízhiánya is okozhatja? Ha eleget iszol, akkor a véred könnyebben szállítja a szervekhez az oxigént, a tápanyagokat, valamint azokat a hormonokat is, amelyek a jó kedvedért felelősek.

5. A víz segít a fogyókúrában

Ha az új évre fogyást fogadtál meg, akkor most nagyon figyelj!

A víz nem tartalmaz semmilyen kalóriát, mégis ha egy nagy pohárral iszol az étkezések előtt, akkor kevesebb ételtől is jól lakhatsz, hiszen előbb telik meg a gyomrod. A fogyás egyik legtermészetesebb és legegészségesebb módja, ha sok vizet iszol!

6. A víz gyorsítja az anyagcserét

...ami szintén segíthet a fogyókúrádban.

Az anyagcsere lassulásának több oka is lehet: az egyik, hogy nincs elegendő víz a szervezetedben. Ha gyakran előfordul, hogy székrekedésed van, vagy csak fogyni szeretnél, akkor csupán több vizet kell magadhoz venned. Akár már egy-két pohár víz is felélénkítheti a bélmozgásodat, így 30%-kal gyorsabb lehet az emésztésed.

7. A víz fiatalítja a bőröd

A reklámokban az arcfiatalító krémeknek mindig a magas víztartalmát emelik ki. Ez nem véletlen, hiszen ez segít feszesen tartani a bőrt. Ha azonban nem akarsz sok pénzt költeni drága krémekre, a legjobb megoldás, ha belsőleg töltöd fel a bőröd vízkészletét. Tudtad, hogy a modellek egy-egy fotózás előtt mindig megemelik a vízfogyasztásukat? A víz hatására az arcbőr fényes és táplált lesz, ráadásul a megfelelő belső hidratáltság eltünteti a kisebb ráncokat is.

8. A víz segíthet a rák megelőzésében is

Rengeteg tanulmány foglalkozik azzal, hogy miként lehet megelőzni a rákos elváltozásokat. A vizsgálatok során kiderült, hogy a kellő hidratáltság akár 50%-kal is csökkentheti a húgyhólyagrák, és 45%-kal a vastagbélrák kockázatának kialakulását.

Sőt! Egyes orvosok a vízfogyasztás és a mellrák megelőzése közt is látnak összefüggést.

9. A víz tisztító hatású

Hogyan kezded a takarítást, mosást, mosogatást? Vízzel.

De a víz nem csak a lakásod tisztán tartásában fontos: a szervezetednek legalább ugyanekkora szüksége van arra, hogy megszabaduljon a mocsoktól. Nem is hinnéd, hogy mennyi salakanyag rakódik le a tápcsatornádban nap, mint nap! Elegendő vízfogyasztással és rostban gazdag táplálkozással búcsút inthetsz a székrekedésnek, vagy bármilyen más emésztésbeli problémának.

10. A víz erőt ad az edzéshez

Ha edzés közben az izmaid gyakran fáradékonyak, gyengék, vagy görcsölnek, akkor lehet, hogy dehidratált a szervezeted. Igyál néhány pohár vizet, és a nap folyamán is ügyelj, hogy elegendő vizet vegyél magadhoz, így hamar újra csúcsformába kerülhetsz!

11. Vízfogyasztással az egészséges immunrendszerért

Ahhoz, hogy a tested minden szerve jól működhessen, vízre van szükséged - ez alól nem kivétel az immunrendszered sem. Zárd ki az összes kórokozót és baktériumot csupán néhány extra pohár vízzel! A különbséget garantáltan érezni fogod!

víz, vízfogyasztás

12. Győzd le vízzel a reggeli fáradtságot!

Hajnalonként neked is nehezedre esik boldogan kipattanni az ágyból, ahogy a reklámokban láttad? Ha reggelente nyűgös, fáradt vagy, ha nehezen ébredsz, akkor lehet, hogy ideje változtatni a reggeli rutinodon. Csodákat művelhet, ha kávé helyett inkább egy pohár vizet töltesz magadnak!

A kávé koffeintartalma ugyan gyorsabban felpörget, de vizet von el a szervezettől, így hamar ismét fáradtságot fogsz érezni. A víz és egy egészséges reggeli hosszú távon fog ellátni téged energiával.

13. A víz a legjobb másnaposság elleni gyógyszer

Időnként veled is előfordul, hogy egy picit jobban érzed magad a kelleténél? Akkor biztos ismerős ama bizonyos másnap...

Az alkohol kiszárítja a szervezeted, és ennek hatásait nevezzük macskajajnak. Sokat segíthet, ha az este folyamán megiszol egy-egy pohár vizet, és ha a másnap reggelt is folyadékkal indítod!

De egyes kutatások szerint a körtelé is tuti csodaszer a másnaposság ellen!

14. A víz segíti az emésztésedet

Tudtad, hogy a víz is részt vesz az ételek lebontásában? Ne vond meg ezt a szervezetedtől! Hamarabb és könnyebben fognak felszívódni a tápanyagok, ha elegendő a vízutánpótlás a szervezetedben.

14+1 A víz túlélés kulcsa

Ahogy korábban is írtuk a tested több mint a fele víz, így míg étel nélkül lehet, hogy akár heteket is kibírnál, úgy víz nélkül mindösszesen csak körülbelül 3 napot. Érdemes tehát nagyobb jelentőséget adnod a vízfogyasztásnak!

Reméljük, mostanra te is megszomjaztál és egy hatalmas pohár vízzel kezdesz neki az egészségesebb életnek!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön