körte, másnaposság
Egészségmagazin.com   |   2015.08.12.

Körtével a másnaposság ellen

Még javában tombol a fesztiválszezon, a szabadtéri koncertek időszaka, és nincs is annál kellemesebb, mint este egy palack finom borral kiülni egy parkba egy jó beszélgetésre. De mit tehetsz, ha az alkohol a fejedbe száll és másnap dolgozni kellene menni? Mai cikkünkben egy szokatlan „gyógymódról" olvashatsz: körtével a másnaposság ellen!

reklám vége

Füllentenénk, ha az mondanánk, hogy időről időre nem esik meg, hogy a kelleténél kicsit többet öntünk a garatra. Ennek eredményeképpen pedig sajnos sokszor elkerülhetetlen az a bizonyos másnapos állapot, amit valószínűleg te is ismersz és a hátad közepére sem kívánsz...

A jó hír az, hogy ausztrál kutatók állítása szerint megvan a hőn áhított ellenszer!

A klasszikus, bevált megoldások

Biztosan te is ismersz mindenféle természetes "gyógymódot", házi praktikát a másnaposság ellen, amit nagyszüleidtől, barátaidtól vagy a legjobb tanácsadótól, az internettől hallottál.

Természetesen azzal mindenki tisztában van, hogy sok folyadékot, ásványvizet kell fogyasztani egy-egy átmulatott éjszaka előtt, közben és után, mivel az alkohol vízhajtó tulajdonsága sok folyadékot űz ki a szervezetből, és ezt pótolni kell annak érdekében, hogy például ne sajogjon a feje másnap.

Lehet, hogy már arról is hallottál, hogy érdemes C-vitaminban gazdag gyümölcsöket fogyasztani, ha már megtörtént a baj, és reggel másnaposan ébredsz.

Iszogatás után ugyanis a testnek C-vitamin utánpótlásra van szüksége, hogy az agy jobban megbirkózhasson az alkoholterheléssel. A kivi, a citrom, a grépfrút vagy a narancs ilyenkor csodákra képes, de ha éppen egyikből sincs otthon, akkor csak kapj be egy C-vitamin kapszulát!

Ne feledkezzünk meg természetesen a reggeli „gyógysörről" sem, ami sokak szerint az egyetlen, igazi megoldás másnaposság ellen. Sokan biztosan tudni vélik, hogy az enyhe alkoholtartalom gyorsabb lebontásra serkenti a májat, és hatékonyabban száll szembe a méregtelenítés okozta kihívásokkal. A sör többi, nem-alkoholos része pedig gyakorlatilag víz, így hidratál!

Ám mindenkit óva intenénk attól, hogy másnapos helyzetben még tovább terhelje amúgy is elfoglalt máját. Hadd végezze a dolgát nyugiban, igyál inkább vizet a gyógysör helyett!

A körte lenne a másnaposság elleni új csodafegyver?

Az ausztrál tudományos ügynökség, a CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) bejelentése szerint kutatók kísérleteiből kiderült, hogy a körte kiválóan alkalmazható a másnaposság megelőzésére.

Ez a csodás gyümölcs csökkentheti a vér koleszterinszintjét, enyhítheti a székrekedés okozta kellemetlenségeket, és gyulladáscsökkentő hatású is; de a legmeglepőbb ajándéka a már említett hatás, a másnaposság kivédése és a vér alkoholszintjének mérséklése.

És mégis hogyan oldja ezt meg a körte?

A kutatás vezetője elmondta, hogy egyes körtefajok, főleg a japán körte (Pyrus pyrifolia), az alkohol metabolizmusában fontos szerepet játszó enzimekre, az alkohol-dehidrogenázra (ADH) és acetaldehid-dehidrogenázra (ALDH) hatnak úgy, hogy lendületesebbé teszik az alkohol lebontását, és kiküszöbölik a felszívódását akadályozó gátakat.

Igaz,  az ausztrál kutatók az is hozzátették, hogy az eredmények még nem hivatalosak, ám ami késik, nem múlik, hamarosan megjelenhet a hivatalos publikáció is a kutatásról.

Tehát legközelebb mielőtt elkezdenéd túl jól érezni magad, és az "egy ital nem ital" elvet követni, még az első korty ital előtt fogyassz el legalább 220 milliliternyi (japán)körte levet vagy egy darab gyümölcsöt. A csodaszer ugyanis csak akkor működik, ha az estében az első helyet a körte kapja, (nem a körtepálinka!) és csak utána jön az alkohol.

Egészségedre!

Bulizni készülsz a barátaiddal? Oszd meg velük is ezt a cikket, és készüljetek közösen az estére!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön