másnaposság ellen
Egészségmagazin.com   |   2016.05.17.

8 egyszerű, otthoni trükk másnaposság ellen

Túl jól sikerült a tegnapi buli? Fáj a fejed, és már sokadszorra fogadod meg, hogy soha többet nem iszol? Éppen itt az ideje, hogy találj egy olyan módszert, ami tényleg működik. Az alábbi 8 tipp bizonyítottan bevált, érdemes kipróbálni őket!

reklám vége

Bár a másnaposság népies elnevezésének, a macskajajnak az eredete legalább annyira homályos, mint a látásunk egy ilyen reggelen, a jó hír az, hogy van rá gyógyír!

Régóta tudjuk, miért kíséri az előző esti dorbézolást szédülés és hányinger: a fő bűnös az etil-alkohol, ami valamennyi alkoholos italban megtalálható. Ez veszélyes méreg, ezért a tested igyekszik minél hamarabb megszabadulni tőle. Ha kis mennyiséget ittál - néhány sört, bort, egy-két felest - akkor ez még viszonylag könnyen és zökkenőmentesen megy, ám ha jelentős mennyiségű szesz gurult le a torkodon, akkor a szervezeted valóságos háborúba kezd a kártékony betolakodó ellen, te pedig ennek a csatának a járulékos vesztesége vagy.

Fejfájás, szomjúságérzés, hányinger - mi okozza őket?

Az etil-alkohol vízhajtó hatású (ezt néhány korsó sör után mindenki alá tudja támasztani), így a szervezeted hamar elkezd kiszáradni. Ha az elvesztegetett folyadékot nem pótolod megfelelően, az fejfájáshoz vezet.

Az etil-alkohol a májban is zűrt okoz, a lebontása ugyanis nagy munkába kerül, ami ugyancsak kellemtelen lehet. A vércukorszint vagy a B12-vitamin csökkenése például könnyen okozhat émelygést és szédülést.

8 tuti tipp másnaposság ellen

1. A másnaposság ellen igyál vizet!

„Hatalmas felfedezés!" - mondhatnád, hiszen mindenki ezt javasolja, és eddig sem mindig vált be. Ez azért van, mert egyáltalán nem mindegy, hogy mikor, hogyan és mennyit iszol meg belőle. A leghatásosabb, ha legalább fél-1 liter vizet iszol (attól függ, mennyi alkoholt fogyasztottál) még lefekvés előtt.

Nem mindig könnyű, és nem mindig jut eszedbe, de hidd el, ha egyszer kipróbálod, sosem fogod többé elfelejteni. Az este elfogyasztott víz alvás során szépen teszi a dolgát, a másnap pedig szinte el is tűnik.
Ha teheted, az ágyad mellé is készítsd üveget, hogy ha éjszaka szomjasan kelsz fel, rögtön ihass.

2. A másnaposság ellen igyál gyümölcslevet!

Hasonlóképpen működik, mint a víz, azzal a különbséggel, hogy természetes módon tartalmaz cukrot is, így a lecsökkent vércukor-szintedet is segít helyreállítani. Bármilyen gyümölcslevet ihatsz, amit szeretsz, a lényeg, hogy lehetőleg minél kevesebb mesterséges anyagot és E-számot tartalmazzon, hogy ne terheld tovább az amúgy is robotoló májad.

3. Sportitalok - nem csak edzésre

A sportitalok ugyanazért jók, amiért a gyümölcslé: sok olyan tápanyag van bennük, amit a szervezetedből a garázda etil-alkohol lovasított meg. Ezeknek az összetevői azonban időnként elég vadak tudnak lenni, figyelj arra, hogy minél természetesebb alapanyaguk legyen.

4. Fejfájásra jeget!

Ha fáj a fejed, tegyél jeget egy műanyag zacskóba, és nyomd a homlokodra. Ez ugyan nem hidratál belülről, de a segít elmulasztani a fejfájást.

másnaposság ellen

5. Gyömbér: a háborgó gyomor legjobb barátja

A gyömbér híres arról, hogy képes elmulasztani a hányingert - másnaposan pedig neked éppen erre van szükséged. A gyömbér emellett az egész emésztőrendszerre is jótékony hatással van. Fél liter vízbe vagdalj bele egy fél hüvelykujjnyi gyökeret, forrald 10 percig és már kész is a csodaital! A másnaposság mellett amúgy megfázásra és rekedtségre is tökéletes, amik szintén lehetnek egy átmulatott éjszaka kellemetlen mellékhatásai.

6. Egyél! Bármilyen nehéz is...

A főtt ételek, mint a sült hús, a rizs, vagy a húsleves szintén kiválóak, mert segítenek tápanyaghoz és új erőhöz jutni. Figyelj oda arra, hogy ne legyenek túl zsírosak, vagy fűszeresek, mert akkor megterhelik az amúgy is leharcolt gyomrodat.

7. Titkos varázsital másnaposság ellen

Keverj össze mézet forró vízzel és citrommal! A méz valódi energiabomba: a benne lévő fruktóz javítja az anyagcserét, a citromban lévő C-vitamin pedig a szervezeted regenerálódását segíti.

8. A banán is hatásos a másnaposság ellen

Tudtad, hogy ha egy lakatlan szigeten csak banánt ennél, könnyedén életben maradnál? Ez a gyümölcs tartalmazza ugyanis az összes közül a legtöbb tápanyagot, vitaminok és ásványi anyagok tömkelegét, ráadásul az egyik legjobb káliumforrás. Erre pedig ugyancsak szükséged lesz másnap.

A fenti a tippek éppen azért hatásosak, mert éppen azokat az anyagokat pótolják, amiket az a fránya etil-alkohol elvesz.

Harcolj okosan, és csak másnap lesz, másnaposság nem!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön