alkohol szilveszteri buli
Egészségmagazin.com   |   2015.12.31.

Mi történik az agyaddal a szilveszteri buliban?

Hihetetlen, de már csak pár pillanat van hátra a szilveszteri buliig, a finom borokig, gyöngyöző pezsgőig és más, hangulatemelő alkoholokig. Azt mind tudjuk, hogy mértéktelenül inni nem túl egészséges, de azt tudod, hogy egészen pontosan mi játszódik le az agyadban, amikor belekortyolsz az italodba?

reklám vége

Legyen szó bár váratlan örömhírről, szerelmi bánatról, munkahelyi stresszről, vagy egy barátokkal eltöltött péntek estéről, a legtöbb ember időről-időre pohár fenekére néz. Nincs is ezzel komolyabb baj, amíg nem ölt kóros mértéket. A lerészegedést általában kínos viselkedés kíséri, legyen szó akár csak a gátlások kisebb elvesztéséről, vagy sokezres összetelefonált mobilszámláról, esetleg a róka-család látogatásáról. Mindenki tapasztalta már ezt vagy azt, de kevesen tudják, hogy pontosan mi is történik ilyenkor az agyunkkal? Lássuk hát!

Az ittasság 1. foka: jól érzed magad

Képzelj el egy tipikus, a kelleténél sokkal hosszabb, stresszel töltött, fárasztó munkahetet. Az ilyet általában a messiásként várt péntek este zárja le, amit jobb esetben nem egyedül, hanem barátok társaságában tölt az ember. Képzeld magad elé a helyzetet: kezedben váltják egymást a korsó sörök, a pohár borok, te pedig egyre vidámabban szemléled az eseményeket.

Rögzíteni kell azonban, hogy az alkohol, amit magadba töltesz, nem más, mint a drog egyik fajtája. Különös ismertetőjele, hogy a testre kifejtett hatásai más drogokkal ellentétben nehezen általánosíthatók, sok függ az elfogyasztott mennyiségtől, a fogyasztás mennyiségétől, nem is beszélve a bevitt táplálék mennyiségéről, vagy a testsúlyról.

Az alkohol olyan, mint egy bomba: az emésztőrendszerből felszívódva nagyon gyorsan szétárad a véráramban, és előbb-utóbb a test minden porcikájához elér. A májad ekkor komoly munkába kezd, és megkezdi az alkohol lebontását egy alkohol dehidrogenáz nevű enzim segítségével, ami az alkoholt acetalhiddé alakítja. Utóbbinak a sejtések szerint igen komoly szerepe van a másnaposság kialakulásában, ugyanis idővel tovább bomlik, mégpedig ecetsavvá.

Amennyiben több alkoholt fogyasztasz, mint amennyit a májad képes lebontani, elkezdesz lerészegedni. Az alkohol egyébként erős depresszáns, ám hatásának két fázisa van. Az első szakaszban, nagyjából az első fél órában eufórikus érzéssel tölt el a fogyasztása, ugyanis az agyad dopamint szabadít fel, csökkennek a gátlásaid, jól érzed magad.

Az ittasság 2. foka: beüt a depresszió

Folytassuk a képzeletbeli péntek estét: tovább folytatod az ivást, egymás után ürülnek a poharak, te pedig egyre lassabban reagálsz az ingerekre és el-elhomályosul a látásod. Ez az a szakasz, amikor az alkohol újabb agyi területekre kezd el hatni, és elkezdődnek a depresszív vonások.

Az alkohol jól ismert tulajdonsága, hogy növeli egyfajta gátló neurotranszmitter, a gamma-amino-vajsav (GABA) hatását az agyban. A GABA visszafogja a történésekre adott reakciókat, neki köszönhető tehát a lassabb mozgás és a beszédzavar. Ez az időszak nem kifejezetten alkalmas komoly és fontos döntések meghozására, az alkohol ugyanis nem jó tanácsadó. Tompítja a viselkedést gátló központokat az agykéregben, így megnő a valószínűsége, hogy olyan döntéseket hozz, amiket józanul inkább elkerülnél.

Az ittasság 3. foka: pisilned kell - sokat

Lecsúszott egy-két sör, úgyhogy meglátogatod a helyiséget, ahova a király is egyedül jár. Szinte még vissza sem ültél a helyedre, máris úgy érzed, hogy újra menni kell. Ennek nem más az oka, mint hogy a májad kétségbeesetten pörög azon, hogy feldolgozza a szervezetedbe került alkoholmennyiséget, a veséid pedig szorgalmasan ürítik a méreganyagokat.

Az alkohol gátolja a vízvisszaszívásért felelős vazopresszin termelődését is. Ennek kikapcsolásával a szervezeted sokkal több folyadékot veszít, mint amennyit te sör vagy bor formájában beviszel. A történet vége aztán a dehidratáció, ez pedig komolyan hozzájárul a másnapossághoz.

Az ittasság 4. foka: csökkennek a szexuális gátlások - és velük együtt a teljesítmény is

Az alkohol rombolja a gátlásokat, és akár még fokozhatja is a szexuális vágyat, a teljesítményt azonban sajnos már kevésbé, sőt.

A harmadik-negyedik pohár bort követően jelentkeznek a nem túl kedvező hatások, az alkohol egyszerűen nem kedvez a szexnek. Az ital hatására nehezebben lép fel erekció, a nedvesedéssel is csak a gond van, nem is beszélve az orgazmus eléréséről, hiszen az is sokkal több időt vesz ilyenkor igénybe. Összességében egyébként az alkohol hatására vonzóbbnak találsz olyan embereket, akikről józanul egészen mást gondolnál.

Egy tanulmány szerint ennek oka nem más, mint hogy az elfogyasztott alkohol nehezíti mások arcszimmetriájának felmérését, ami normál esetben hozzájárul a vonzódás kialakulásához, és a társválasztáshoz is.

Óvatosan igyál hát szilveszterkor, kerüld az életre szóló döntéseket: az újévi fogadalmak várhatnak elsejéig, ahogy a frissen megismert emberek ágyba cipelése is...

Szeretnéd, ha ismerőseid is tudnák, hogy mit tesz velük az alkohol? Oszd meg a cikket!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön