alkohol
Egészségmagazin.com   |   2015.04.23.

Filmek hatására kezdenek inni a tinik

Bár azt gondolhatnánk, hogy az elbeszélgetések vagy a látott dolgok nincsenek hatással az emberekre, azonban egy angol kutatás szerint a filmek rossz befolyással vannak a tinikre, mert a látottak miatt nagyobb valószínűséggel kezdenek bele az italozásba.

reklám vége

Egy jó hangulatú éjszakának, egy átbulizott estének, vagy akár egy kirándulásnak sokszor részese az alkohol. Ez kis mennyiségben egészséges is lehet - a vörösbor például a vérképzésben szervezetünk segítségére van - azonban a mértéktelen fogyasztása megjósolhatatlan következményekkel járhat.

Az alkohol hatása

Ha megfelelően kis mennyiségben fogyasztják - naponta egy egységnyit (sörből 2,5 deci, borból egy), az alkohol pozitívan hat a szervezetre. Kimutatható ugyanis, hogy ez képes megemelni a vérben található HDL-szintet (az úgy nevezett „jó" koleszterint), ami jó hatással van az erekre, tisztítja azokat, így ezért csökkenti az érelmeszesedés és a trombózis kialakulásának kockázatát. Ezen felül fokozza a vérkeringést, segít az emésztésben; a vörösbor magas vastartalma a vérképzésre is pozitívan hat - bár a vastabletta fogyasztása célravezetőbb. Azonban az ennél nagyobb mértékű ivás káros, rövid és hosszú távon is megannyi negatív következménye van.

A már rövid távú hatások egyszeri, nagyobb mennyiségű italfogyasztáskor is jelentkeznek. A vérbe kerülve az alkohol minden szervünkhöz eljut, így a központi idegrendszerhez is. Itt egy úgy nevezett kettős gátlást valósít meg, ugyanis elősegíti a gátló transzmitter - azaz az ingerületátvivő anyag (GABA) funkcióját, de megakadályozza a serkentőt (glutamán). Ennek során az idegsejtek közti kommunikáció és maguk az idegsejtek működése is gyengül. Mindezek hatására csökken a koordinációs képesség, illetve az illető képtelen a finom mozgások elvégzésére - így az ittas állapot első tünetei leggyakrabban a mozgás szervezetlensége és a kézremegés. Már ilyenkor is előfordulnak hangulatingadozások, amelyek a hipotalamuszt ért hatások miatt keletkeznek - az alkohol hatására megnő a dopaminszint, ugyanakkor kevésbé tudjuk féken tartani az agressziót. Szintén a kettős gátló hatás miatt alakulhat ki emlékezetkiesés is, mert ebben nincsenek a szervezet segítségére a különböző receptorok.

Akik folyamatosan fogyasztanak nagyobb mennyiségű alkoholt, azoknál komolyabb testi károsodások is kialakulhatnak az idő során. A szervezet egy bizonyos határon belül képes visszaállítani az egyensúlyt az alkohol jelenlétének megszűnésekor. A folyamatos ivás során károsodnak az idegsejtek, idővel csökken a számuk, a folyamat pedig végül az elbutuláshoz vezet. A súlyos alkoholizmus hatására következhet be a Korszakov-szindróma, ami a hipotalamusz sérülése miatt teljes emlékezőképesség elvesztést jelent. Ezen felül a gége-, nyelőcső-, máj-, gyomorrák kialakulásának kockázatát is megnöveli, károsítja a hasnyálmirigyet és hatással van a szívműködésre is.

Megannyi súlyos következménye van az alkoholnak - amiről a filmekben nem, vagy csak igen csekély mértékben esik szó. Ezért ezek hatására megnőtt a tinédzserek körében az alkoholfogyasztás - írták egy napokban bemutatott brit tanulmányban.

Filmes „alkoholizmus"

A tudósok több mint 5000 brit tinédzsert kérdeztek meg az alkoholfogyasztási szokásaikról, valamint egy ötven filmből álló listát kaptak, amelyen be kellett jelölni az általuk látottakat. Akik a legtöbb filmet látták a listán, 20 százalékos valószínűséggel fogyasztottak már alkoholt, azonban 70 százalékkal nagyobb eséllyel mértéktelenül. Ennek következtében kétszeresére nőtt az alkohollal kapcsolatos problémák száma. A kutatás ezen felül azt is kimutatta, hogy 1989 és 2008 között a populáris brit filmek csaknem háromnegyede ábrázolt alkoholfogyasztást, ám ennek csupán 6 százalékát sorolták a felnőtteknek szólóak közé.

Megállapították, hogy nem túl gyakori, hogy a káros hatásokat ábrázolják a filmvásznon - például ritkán kerül bemutatásra a hányás és a másnaposság. Ezért a tanulmány vezető szerzője szerint a tinédzserek nincsenek pontosan tisztában az ivás következményeivel. „Az alkohol gyógyszernek számít és potenciálisan káros hatásai nem csak az egyénre, hanem annak családjára és barátaira is kiterjedhetnek"- mondta Waylen.

Érdemes tehát odafigyelni az alkohol fogyasztás mértékére, és a filmek hatására sem értékelni pozitívan a következményeket.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön