alkohol
Egészségmagazin.com   |   2015.04.23.

Filmek hatására kezdenek inni a tinik

Bár azt gondolhatnánk, hogy az elbeszélgetések vagy a látott dolgok nincsenek hatással az emberekre, azonban egy angol kutatás szerint a filmek rossz befolyással vannak a tinikre, mert a látottak miatt nagyobb valószínűséggel kezdenek bele az italozásba.

Egy jó hangulatú éjszakának, egy átbulizott estének, vagy akár egy kirándulásnak sokszor részese az alkohol. Ez kis mennyiségben egészséges is lehet - a vörösbor például a vérképzésben szervezetünk segítségére van - azonban a mértéktelen fogyasztása megjósolhatatlan következményekkel járhat.

Az alkohol hatása

Ha megfelelően kis mennyiségben fogyasztják - naponta egy egységnyit (sörből 2,5 deci, borból egy), az alkohol pozitívan hat a szervezetre. Kimutatható ugyanis, hogy ez képes megemelni a vérben található HDL-szintet (az úgy nevezett „jó" koleszterint), ami jó hatással van az erekre, tisztítja azokat, így ezért csökkenti az érelmeszesedés és a trombózis kialakulásának kockázatát. Ezen felül fokozza a vérkeringést, segít az emésztésben; a vörösbor magas vastartalma a vérképzésre is pozitívan hat - bár a vastabletta fogyasztása célravezetőbb. Azonban az ennél nagyobb mértékű ivás káros, rövid és hosszú távon is megannyi negatív következménye van.

A már rövid távú hatások egyszeri, nagyobb mennyiségű italfogyasztáskor is jelentkeznek. A vérbe kerülve az alkohol minden szervünkhöz eljut, így a központi idegrendszerhez is. Itt egy úgy nevezett kettős gátlást valósít meg, ugyanis elősegíti a gátló transzmitter - azaz az ingerületátvivő anyag (GABA) funkcióját, de megakadályozza a serkentőt (glutamán). Ennek során az idegsejtek közti kommunikáció és maguk az idegsejtek működése is gyengül. Mindezek hatására csökken a koordinációs képesség, illetve az illető képtelen a finom mozgások elvégzésére - így az ittas állapot első tünetei leggyakrabban a mozgás szervezetlensége és a kézremegés. Már ilyenkor is előfordulnak hangulatingadozások, amelyek a hipotalamuszt ért hatások miatt keletkeznek - az alkohol hatására megnő a dopaminszint, ugyanakkor kevésbé tudjuk féken tartani az agressziót. Szintén a kettős gátló hatás miatt alakulhat ki emlékezetkiesés is, mert ebben nincsenek a szervezet segítségére a különböző receptorok.

Akik folyamatosan fogyasztanak nagyobb mennyiségű alkoholt, azoknál komolyabb testi károsodások is kialakulhatnak az idő során. A szervezet egy bizonyos határon belül képes visszaállítani az egyensúlyt az alkohol jelenlétének megszűnésekor. A folyamatos ivás során károsodnak az idegsejtek, idővel csökken a számuk, a folyamat pedig végül az elbutuláshoz vezet. A súlyos alkoholizmus hatására következhet be a Korszakov-szindróma, ami a hipotalamusz sérülése miatt teljes emlékezőképesség elvesztést jelent. Ezen felül a gége-, nyelőcső-, máj-, gyomorrák kialakulásának kockázatát is megnöveli, károsítja a hasnyálmirigyet és hatással van a szívműködésre is.

Megannyi súlyos következménye van az alkoholnak - amiről a filmekben nem, vagy csak igen csekély mértékben esik szó. Ezért ezek hatására megnőtt a tinédzserek körében az alkoholfogyasztás - írták egy napokban bemutatott brit tanulmányban.

Filmes „alkoholizmus"

A tudósok több mint 5000 brit tinédzsert kérdeztek meg az alkoholfogyasztási szokásaikról, valamint egy ötven filmből álló listát kaptak, amelyen be kellett jelölni az általuk látottakat. Akik a legtöbb filmet látták a listán, 20 százalékos valószínűséggel fogyasztottak már alkoholt, azonban 70 százalékkal nagyobb eséllyel mértéktelenül. Ennek következtében kétszeresére nőtt az alkohollal kapcsolatos problémák száma. A kutatás ezen felül azt is kimutatta, hogy 1989 és 2008 között a populáris brit filmek csaknem háromnegyede ábrázolt alkoholfogyasztást, ám ennek csupán 6 százalékát sorolták a felnőtteknek szólóak közé.

Megállapították, hogy nem túl gyakori, hogy a káros hatásokat ábrázolják a filmvásznon - például ritkán kerül bemutatásra a hányás és a másnaposság. Ezért a tanulmány vezető szerzője szerint a tinédzserek nincsenek pontosan tisztában az ivás következményeivel. „Az alkohol gyógyszernek számít és potenciálisan káros hatásai nem csak az egyénre, hanem annak családjára és barátaira is kiterjedhetnek"- mondta Waylen.

Érdemes tehát odafigyelni az alkohol fogyasztás mértékére, és a filmek hatására sem értékelni pozitívan a következményeket.Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön