alkoholista, alkoholfüggő
Egészségmagazin.com   |   2016.03.15.

Ez történik egy alkoholista agyával, amikor nem iszik

Sokat tudunk arról, milyen, amikor egy alkoholista iszik. Azt is sejthető, hogy mi minden játszódik le ilyenkor az illető agyában (vagy mi nem). Ám azt tudod-e, mi történik, mikor egy alkoholfüggő abbahagyja az ivást? Tudósoknak nemrég sikerült fényt deríteni az érdekes folyamatra.

reklám vége

Az alkoholizmus a világ sok országában népbetegség, sajnos Magyarország ebben élen jár. A statisztikák szerint az alkoholizmus legalább 800 ezer embert érint közvetlenül, és ehhez a betegek családtagjait még nem is számoltuk bele, közvetetten tehát több millió ember szenved tőle.

Ki számít alkoholistának?

Sokan azt gondolják, egyszerű megmondani, ki az alkoholista: aki túl sokat iszik. Ez azonban nem ilyen egyszerű. Sok, függőséggel foglalkozó szakember, addiktológus és a toxikológus egyezik meg abban, hogy egy ember nem feltétlenül az elfogyasztott ital mennyiségétől számít alkoholistának. Egy gyors anyagcseréjű vagy nagyobb darab embernek ugyanaz a mennyiségű ital meg se kottyan, amitől egy vékonyabb vagy lassabban emésztő társa már dalolni kezd.

Az alkoholizmus a függőségek közé tartozó betegség, ezért célszerű ebből az irányból közelíteni felé: a kulcs az, hogy az illető meg tudja-e állni, hogy igyon, vagy sem. A szakemberek szerint az számít tehát függőnek, akinek az italfogyasztás a napi rutin része, és nem tud lemondani róla. Ha most azt gondolod, hogy persze, de ez általában nagy mennyiséget is jelent, akkor nem állsz messze az igazságtól: a legtöbb függő ugyanis a betegség bizonyos szakaszában jellemzően hatalmas mennyiséget képes meginni. Ez azonban változhat: egy régóta alkoholista ember szervezete idővel annyira leromolhat, hogy már kisebb mennyiségtől is bódult állapotba kerül.

Mi zajlik le egy alkoholista agyában?

A dopamin nevű vegyület szerepe már régóta ismert az orvosok körében. Ez a hormon az agyban termelődve több funkciót is ellát, például az idegsejtek közti ingerület-átvitel egyik eszköze. Azt is tudjuk, hogy a függőségekben is van szerepe, és a jutalmazó rendszernek is fontos eleme.

A legtöbb tudatmódosító szer és drog befolyásolja a dopamin működését, így az alkohol is, amely serkenti a jutalom-érzést. A probléma az, hogy ez arra ösztönzi az embert, hogy még többet igyon, hiszen idővel csak így érez elégedettséget.

Mi történik, amikor az alkoholista abbahagyja az ivást?

Ebből más sejtheted, mi zajlik le egy függőségben szenvedő emberben, amikor abbahagyja az ivást: az absztinens időszakok valódi szenvedést is okozhatnak, hiszen hirtelen leáll az a hosszú éveken át táplált folyamat, ami az illető egész jutalmazó-rendszerét befolyásolta.

(Ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan próbál leszokni a beteg: a cél a szenvedés csökkentése).

A tudósok elhunyt alkoholisták agyszövetét hasonlították össze olyanokéval, akik nem szenvedtek efféle függőségben. Az eredmények megdöbbentőek voltak: az alkoholisták agya kevesebbet tartalmazott egy bizonyos típusú dopamin-receptorból (D1), mint az „egészségeseké".

A dopamin az agyban a D1 receptorokhoz kötődik, az alkohol viszont befolyásolja ezt a kötődést, ami zavart okoz az idegsejtekben, amelyek receptor által érzékelt ingerületet közvetítenék.

A tudósoknak sikerült bebizonyítani, hogy az alkohol a dopaminon keresztül a jutalmazás-érzésben okoz zavart, vagyis egy idő után a betegnek folyamatosan folytatnia kell az ivást, hogy fenntartsa az elégedettségét.

Ezután a kutatócsapat magát a folyamatot is szerette volna felderíteni, amihez alkoholfüggő patkányokon végeztek kísérleteket. Azt persze nem tudjuk, hogy ők tették-e függővé szegény jószágokat vagy eleve függőket sikerült-e találniuk, de annyi biztos: az alkoholmegvonást követkő 6 napban kimutathatóan csökkent a dopamin szintje az állatok agyában.

3 hét után azonban felfedezték, hogy a patkányok dopamin-szintje valójában emelkedett, a receptorok viszont romlottak, így az állatok agya hasonlóvá vált az elhunyt alkoholista emberekéhez, miközben a patkányok is az alkohol utáni vágy nyilvánvaló tüneteit mutatták.

Kérdések persze még bőven vannak, de az bebizonyosodott, hogy az alkohol tartós és káros változást idéz elő a függő beteg agyában, és a többi tünet mellett ez is tovább súlyosbítja a helyzetét, és nehezíti a leszokást.

Ezért nagyon fontos, és nem tudjuk eleget hangsúlyozni: ésszel és mértékkel fogyassz alkoholos italokat! Hiszen most már tudod, hogy az agyadat is megváltoztathatja...



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön