whiskey
Egészségmagazin.com   |   2017.02.15.

Napi egy whiskey az orvost távol tartja

A cím láttán neked is az alma ugrik be inkább, ugye? Pedig nem másról, mint a jó öreg whiskey-ről, erről a finom, érett, nemes italról ugyanis nemrég kiderült: jóval egészségesebb, mint eddig hittük.

reklám vége

A whiskey (vagy ahogyan hagyományosan, a britek írják: whisky) Magyarországon sokáig nem számított népszerűnek. Az átlagember jórészt csak a filmekből ismerte, ahol a cowboyok és a harmincas évek gengsztervilágának italaként azonosították. No meg persze tudtuk, hogy Jockey Ewing is ezzel oldotta a feszültséget:) Az elmúlt évtizedekben egyre népszerűbb lett, ma pedig már bérelt helye van a legkedveltebb itókáink között. Nem véletlenül.

A whiskey ugyanis nemcsak jó ízű, hanem - mint most kiderült - az egészségednek is jót tesz, persze csak akkor, ha mértékkel fogyasztod. Mint a legtöbb dolog estében, itt is nagyon fontos a minőség (ami nem feltétlenül függ össze az árral): a jobb whiskey nemcsak jobb ízű, de kevesebb benne a fölösleges adalékanyag is.

A whiskey egészséges tulajdonságai

Segít megelőzni a demenciát

Ez a tény elsőre meglepő lehet, sokan inkább az ellenkezőjét vizionálnák. A legutóbbi kutatások azonban azt mutatják, rendszeresen, kis mennyiségben fogyasztva fokozhatja az agy tevékenységét (és a kognitív funkciókat), ezzel pedig hatékony segítség lehet a demencia és egyik legrettegettebb formája, az Alzheimer-kór ellen is.

A whisky nem hizlal!

Milyen szép is lenne, ha néhány pohár whiskey-től fogyni lehetne... de várjunk csak, ez így is van! A jó whiskey ugyanis a legtisztább alkoholos italok egyike, hiszen a sörben lévő rengeteg kalóriának csak a töredéke van meg benne, és híján van a nátriumnak is, ami szintén pozitív dolog a súly szempontjából. Ha tehát mértékkel fogyasztod, nem kell félned a „whisky-hastól". :)

A szív barátja

Na jó, ez tényleg elég vadul hangozhat, de tény, ami tény: a mérsékelt whiskey-fogyasztás a kutatások szerint akár 50%-kal is csökkentheti a szívproblémák (például a szívinfarktus) kockázatát. De vigyázz: a hangsúly itt is a mérsékelt fogyasztáson van!

Segíti a véralvadást

A whiskey hozzájárulhat ahhoz, hogy a sérülések kevesebb ideig vérezzenek, és gyorsabban gyógyuljanak. Túl nagy mennyiség azonban lassíthatja a vér áramlását, fokozhatja a trombózisveszélyt és a vérrögök kialakulását is, úgyhogy csak módjával!

Tudtad, hogy a whisky diabetikus?

A whiskey-ben eleve kevés cukor található, ráadásul a kutatások szerint szabályozza a szervezet glükóz-, és inzulinszintjét, így akár 30-40%-kal is csökkentheti a cukorbetegség kialakulását.

A whisky segíti az emésztést

Egy kiadós ebéd után sokan azért hajtanak le egy kis pohárka whiskey-t, hogy ezzel is segítsék az emésztésüket. És milyen jól teszik! A whiskey ugyanis az emésztés javítása mellett az étvágyat is csökkenti, így megakadályozza, hogy túledd magad.

Megfázás ellen is véd

Nátha esetén a whisky gyakorlatilag úgy működik, mint egy köhögés elleni szirup: a benne lévő alkohol leszámol a baktériumokkal, segítve ezzel a betegség elleni harcot.

Segíthet megelőzni a rákot

A whisky-ben lévő ellágsav semlegesíti a szervezetben lévő szabadgyököket, segítve ezzel egy sor betegség kialakulását - beleértve a rákot is.

Ebből a hihetetlen listából is látszik: a whiskey-nek nemcsak az ízlelőbimbóid örülhetnek, hanem a szervezeted sok más része is. Fontos azonban hangsúlyozni a mértékletességet: napi 1-2 pohárkánál (kb. 4-6 cl) nagyobb mennyiség már káros lehet, ezért mindig figyelj a megfelelő „adagolásra". Ha így teszel, valóban igazzá teheted a mondást: Egy pohár whiskey - és orvost többet nem hívsz ki!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön