alkohol, alkoholfogyasztás
Egészségmagazin.com   |   2016.01.03.

Magyarország az élen jár az alkoholfogyasztásban

Bár gyakran szoktunk azzal viccelődni, hogy a magyar májnak nincsen párja, és pálinkáinkat, párlatainkat csak mi tudjuk meginni, miközben a külföldiek már két felestől is tántorognak, de a valóságban ez inkább elszomorító, mint vicces. A magyarok ugyanis élen járnak az alkoholfogyasztási statisztikákban - és sajnos ennek egészségügyi következményeiben is.

reklám vége

Megfigyelted már, hogy az alkohol mintha szerves része lenne mindennapjainknak? Baráti találkozók alkalmával, egy nehéz nap után, vagy ha csak el akarunk lazulni, gyakran fordul elő, hogy kinyitunk egy palack bort, egy üveg sört, vagy megengedünk magunknak egy-két rövidet. Az alkohol segít kicsit ellazulni, kilépni a hétköznapokból, sőt egészségjavító hatásai is vannak - a bor vérképző hatásairól már mi is írtunk, ahogy arról is meséltünk, hogy az alkohol olyan, mint a szerelem.

A másnap persze olykor kicsit kellemetlen, de ha ez csak időnként fordul elő veled, az belefér. De mi van akkor, ha már káros szokássá válik? Sajnos ez hazánkban korántsem ismeretlen probléma.

Kelet-európában a helyzet változatlan... rossz

A boltok polcain a száz forintokba kerülő sörtől egészen a legdrágább alkoholos italokig mindent megtalálhatsz. Ma már alig találkozni olyan emberrel, aki ne fogyasztana időnként alkoholt.  Alapvetően a legtöbb országban a magasabb rangú emberek nagyobb mennyiségben vásárolnak italokat, de ennek ellenére az alacsonyabb keresetű személyek körében jóval többen lépik át azt a határt, amelyen túl már egészségügyi károkat okoz a mértéktelen fogyasztás. Sajnos így alakult ki az a helyzet, hogy hazánkban jóval magasabb az ivással összefüggésbe hozható elhalálozás, mint a környező országokban.

A legnagyobb eltérések a társadalmi csoportok esetében a kelet-európai országokban, valamint Finnországban és Dániában figyelhetők meg. Ezzel szemben jóval kisebb ez a "szakadék" Svájcban, Spanyolországban, Franciaországban, és Olaszországban.

A halálesetek 10%-a az alkoholhoz köthető

Egy kutatás kapcsán derült ki, hogy Magyarországon, Finnországban, Dániában és Szlovéniában az összes elhalálozás 10%-át a túlzott és rendszeres alkoholfogyasztás okozza. Ha valaki nem tartja a mértéket, és éveken keresztül az átlagosnál többet iszik, az jelentősen növeli az esélyét a súlyos krónikus és halálos megbetegedéseknek.

Mivel az alkohol lebontásában fontos szerepe van a májnak, ezért ez a szerv súlyosan károsodhat az évek alatt, valamint a szív- és érrendszeri betegségekre és rákra is hajlamosabbá válik az illető. Sajnos az adatok a világot tekintve sem jobb, mivel a halálozások mintegy 5,9%-át az erős alkoholfogyasztás okozza.

Hozzá kell tenni, hogy a fenti statisztikában még nem is szerepelnek azok az esetek, amikor nem a hosszú távú, alkoholfogyasztás vezet halálhoz, „csak" egy-egy alaposabb berúgás, ami balesetben végződik.

A gazdagok máshogy isznak?

Néhány tudós messzebbre is elment, hogy megtudják, vajon mikortól vált ez a jelenség trenddé, illetve, hogy az évek múlásával nőtt, vagy csökkent ez a tendencia. Egészen 1980-ig visszamenőleg vizsgálták, hogy pontosan van-e és, ha igen, akkor milyen kapcsolat van az alkoholhoz köthető elhalálozások, és a személy társadalmi, gazdasági tulajdonságai között. A tudósok az elhunytakat csoportokba sorolták, amelyeket a képzettségi szintek és a foglalkozás alapján hozták létre. A vizsgálat során kiderült, hogy alapvetően az alacsonyabb társadalmi rétegekbe sorolható férfiaknál az egyre erősebb az alkohol okozta elhalálozás. Ennek ellenére nem szabad általánosítanunk, hiszen nem minden Európai országra igaz ez. A tények viszont egyértelműek, ahogy a feladat is, hogy ezen változtatni kell.

Mitől függ, hogy mennyit iszunk?

Az alkoholfogyasztás mindenkinek egyéni döntése, de számos egyéb ok is befolyásolja, hogy az adott ország lakóira mennyire jellemző a túlzott ivás. Ilyen tényező lehet az is, hogy milyen könnyű a hozzáférhetőség az alkoholhoz, vagy, hogy milyen szigorúak a törvények erre vonatkozólag. Ezeken túl feltételezhetően az életminőség és pszichológiai háttér is hatással lehet a kialakulására.

Hogyan javíthatod Magyarország alkohol-statisztikáit?

A jelenlegi állapot visszafordításához nem elég sajnos egy ember, de te is segíthetsz azon, hogy valamivel kevesebb alkoholhoz köthető halál következzen be.

Legelső teendőd, hogy te magad is csak felelőséggel fogyasztasz! Ha hetente elmész egy buliba, és néhány ital társaságában lazítasz, attól még nem lesz hosszú távú egészségkárosodásod - persze ennek ellenére sem ajánljuk, hogy annyit igyál, kellemetlen helyzetbe hozd magad.

Bár már létezik a regenerálódó májsejt, és akár nélküle is képes szervezeted egy-egy húzósabb este után helyreállítani magát, de nem tanácsos ezzel tartósabban visszaélned. Szomorú, de sokan nem is tudják, hogy mi az az ital mennyiség, amely akár rögtön alkoholmérgezéshez vezethet, és hogy mikor jött el az a pont, amikortól már életveszélyről van szó.

Emellett a másik fontos dolog, amit tehetsz, hogy figyelsz a környezetedre, szeretteidre, és ha úgy érzed, hogy valakinél már komoly a probléma, felajánlod segítségedet.

Mindennek a kulcsa tehát a mértékletesség! Élvezd bátran az életet, és az ünnepi ebédhez bátran nyissatok ki egy tojáslikőrt a családdal, de figyelj arra, hogy ez ne váljon mindennapi, egészségromboló szokássá!

Oszd meg ezt a cikket másokkal is és hívd fel figyelmüket a felelős alkoholfogyasztásra!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön