friss gyümölcs, friss zöldség
Egészségmagazin.com   |   2016.01.26.

Hogyan tartsd frissen a gyümölcsöt és zöldséget?

Hétvégi bevásárlás: az egészséges étkezés jegyében felpakolsz gyümölcsből és zöldségből, bízva abban, hogy egész hétre el van látva a család vitaminnal. Ám azt veszed észre, hogy a fűtött lakásban a banán megbarnult, a paprika megfonnyadt, a narancs meg tiszta penész... Hogyan tarthatod frissen a gyümölcsöket és zöldségeket? Ebben segít ez a cikk:)!

reklám vége

Legyünk őszinték: az organikus-, netán bio gyümölcsök és zöldségek ára eléggé horror, ezért különösen fájó pont, amikor a család gyomra helyett a kukában végzi az összeaszott paradicsom. Átmenetileg jó megoldásnak tűnhet ugyan a hűtőben tárolni őket, de igazából ez sem megoldás...

Pedig a megfelelő vitamin- és tápanyagbevitel (lehetőleg természetes forrásból) elengedhetetlen ahhoz, hogy családod hosszú távon egészséges maradjon!

Hogyan őrizd meg a gyümölcsök frissességét?

Összeszedtünk néhány tippet, ami segít abban, hogy a gyümölcs még napokkal a megvásárlás után is friss, egészséges és vitamindús maradhasson. Készülj fel, mert biztos, hogy lesz néhány meglepő trükk!

A banán frissen tartása

A banán az érési folyamat során egy etilén nevű gázt bocsát ki a szárán keresztül. Ha megakadályozod az etilén kibocsátását, akkor viszont jelentősen lelassul az érés! Amikor banánjaid megfelelően érettek, és nem szeretnéd, ha tovább barnulnának, tekerj műanyag fóliát a szár köré, így megakadályozhatod a „gázszivárgást", a banán pedig tovább friss marad.

Az alma frissen tartása

Az alma szintén gázosít érés közben, ezért tovább friss marad, ha egy műanyag zacskóban hidegre teszed: erre a célra jó lehet a hűtő, de akár a pince, erkély is, attól függ, milyen lehetőségeid vannak.

Hogyan marad friss az avokádó?

Frissesség szempontjából az avokádó az egyik legmacerásabb gyümölcs: általában még éretlenül veszed meg a boltban, és otthon érleled tökéletesre. Nagyon kell rá figyelni, mert az éretlen és a túlérett között csak egy pillanat van: ekkor tökéletes az avokádód!

Ha sikerül elcsípni ezt a pillanatot (az avokádó akkor érett, amikor puha a tapintása), akkor gyorsan dobd be a hűtőbe, így még egy hétig ehető lesz. Vagy fogyasszátok el azonnal, és nincs vele gond:).

A friss málna titka...

Jártál már úgy, hogy a méregdrága málna megpenészedett a lakásban? Elég dühítő érzés...

Szerencsére van rá megoldás, bár elsőre meghökkentő lehet: a málnát (vagy más bogyós gyümölcsöt, epret, áfonyát) mosd át ecettel, mielőtt betennéd a hűtőbe. Az ecet megöli a gyümölcsön lévő baktériumokat, ezáltal biztosítja azt, hogy tovább frissen maradjon.

Hogyan tartsd frissen a zöldségeket?

Zeller

A zeller elég rövid időn belül ruganyossá, gumiszerű állagúvá tud válni. Ezt megelőzheted, ha alufóliába tekered, és úgy teszed a hűtőbe. Így a nedvesség a növényben marad, ráadásul az almához és a banánhoz hasonlóan etilént sem tud kibocsátani, így lassulnak az érési folyamatok.

Fejes saláta

Fonnyadt saláta... fuj! Ennél demotiválóbb vitaminforrást el sem tudunk képzelni. De van megoldás: a hűtőszekrény alsó fiókjának aljába tegyél papír törlőkendőt, és erre tedd a salátát; így megmented a nedvességtől és a megfonnyadástól.

Krumpli

Ha hosszabb ideig raktározod a burgonyát, akkor ismerős dolog történik: csírákat növesztenek. Ahhoz, hogy ezt megakadályozd, tegyél néhány almát a krumplik közé a tárolóba. Amennyiben még ez is kevésnek bizonyulna, akkor csak szimplán tartsd őket egy hűvös és száraz helyen, ahol nem éri őket a napfény és nedvesség.

Ezek után már tényleg nem mondhatod, hogy azért nem eszel annyi friss zöldséget és gyümölcsöt, mert mindig túl korán megromlanak, vagy túl drága egyfolytában bioélelmiszereket vásárolni! Tartsd őket minél tovább frissen, és a szervezeted ezt meghálálja!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön