zöldség, gyümölcs
Egészségmagazin.com   |   2016.03.23.

7+1 tipp, hogyan vásárolj egészséges zöldségeket és gyümölcsöket

A zöldségek és a gyümölcsök elengedhetetlenek az egészséges életmódhoz - ezt bizonyára te is tudod. De azt is tudtad, hogy nem mindegy, mit és hogyan pakolsz a kosaradba? Íme 7+1 tipp, hogy egészségesebb, szebb, frissebb zöldséget és gyümölcsöt vegyél - ráadásul olcsóbban!

reklám vége

Ha most egy dokumentumfilmet néznél az egészséges táplálkozásról, a főszereplők, akiket felkértek a szerepek eljátszására, biztos, hogy a zöldségek lennének. Esetleg a gyümölcsök. Ezért fontos, hogy vásárlás közben nagyon sok kerüljön belőlük a kosaradba.

Amikor belépsz egy élelmiszeráruházba, általában a zöldség- és gyümölcsszekciót pillantod meg először. Ugye milyen szép színes része ez a boltnak? Nem csak a szemedet gyönyörködtetik ezek az egészséges étkek, hanem a szervezeted is, ha eleget eszel belőlük. Azonban a zöldségek egészségre gyakorolt jótékony hatását számos tényező befolyásolhatja, ezért csak nagyon gondos válogatás után szabad megvenni őket.

Mire kell odafigyelned zöldség, és gyümölcs vásárláskor?

1. Figyelj a frissességre!

Még ha sietős is a dolgod, mindig ellenőrizd, hogy szép élénk legyen a zöldség színe és kemény az állaga. A haloványabb zöldség vagy gyümölcs lehet, hogy kevesebb vitamint tartalmaz, a puha pedig hamar meg fog romlani.

2. Ne válaszd az akciósat csak azért, mert olcsóbb!

Ha a csökkentett árú zöldségeket választod, rövidtávon büszke lehetsz magadra, mert spóroltál, de hosszú távon nem ez a nyerő taktika. Ahogy a zöldség veszít a frissességéből, a tápanyagok is úgy távoznak belőle. Néha azok az akciós zöldségek, amelyek már el is kezdtek kicsit romlani. Nem jó taktika, hogy "majd kivágom a romlott részt, a többi része még jó lesz!". A romlás észrevétlenül átterjedhetett már a többi részre is.

3. Ha mindenképp ragaszkodsz a spóroláshoz, és a leárazottat zöldségekhez, akkor fogyaszd el őket még aznap!

Ne vegyél belőlük nagy mennyiségben, csak annyit, amennyit még aznap megeszel, vagy felhasználsz, hiszen pár nap múlva már nem lesznek jók főzéshez sem.

4. Vásárolj hazai, vagy helyi zöldségeket!

Ezek a termékek általában olcsóbbak és frissebbek is, és pont ezt a két tényezőt akarod szem előtt tartani, nemde? :-)

5. Szerezz be hagymát, gyömbért, pézsmatököt (azaz télitököt) és csilipaprikát!

Ezek a darabok általában nem drágák, és sok ételt feldobhatsz velük.

6. Olyan zöldségeket vásárolj, amelyeknek éppen szezonja van!

Ismét a frissesség és az ár jön elő. Biztos lehetsz, hogy az éppen szezonjukat élő zöldségek a legfrissebbek és a legjobb árúak is.

7. Bánj a zöldségeiddel úgy, mint a hímes tojásokkal!

Néhány zöldség szívósabb, de a legtöbb bizony törődést igényel, vigyázz, nehogy megnyomd őket! A nyomódott részek sokkal hamarabb kezdenek el rothadni, így az egész gyümölcs gyorsan veszít a frissességéből.

+1: Figyelj oda a permetezőszerekre és más szennyeződésekre!

Az egyik megoldás eme tényezők kikerülésére az lehet, hogy organikus, bio termékeket, zöldségeket vásárolsz, ám ezek a darabok sokszor jóval drágábbak, mint a nem bio társaik, és nem is mindenhol elérhetőek. Szerencsére minimalizálhatod a permetezőszerek káros hatását azzal, hogy jó alaposan megmosod a beszerzett zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztás előtt.

Ugye, hogy nem ördöngösség ezt a pár tanácsot szem előtt tartani? Csak pár dologra kell odafigyelned, és az egészséged, és a pénztárcád is boldogabb lesz: szebb, vitamindúsabb finomságok kerülhetnek az asztalra olcsóbban!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön