gyümölcshéj
Egészségmagazin.com   |   2017.07.06.

Mit csinálj a gyümölcs és a zöldség héjával? Újrahasznosítás profiknak!

Belegondoltál valaha, hogy egy főzés alkalmával mennyi mindent kidobsz, ami még abszolút hasznos és felhasználható? Meghámozod a gyümölcsöt és a zöldséget, majd a maradékot egyből kidobásra ítéled, pedig nem is tudod, milyen varázsszerektől vonod meg a tested, vagy akár az otthonod! Mi most lerántjuk a leplet, és eláruljuk, hogy a lehámozott héjak mennyi mindenre alkalmasak!

reklám vége

Azt már tudod, hogy a héjában van a vitamin: a zöldségek és gyümölcsök rengeteg nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaznak, melyeknek jelentős része a héj alatt található. Valószínűleg azzal is tisztában vagy, hogy ezekre az összetevőkre mindennap szüksége van a szervezetednek, ezáltal fontos, hogy napi rendszerességgel fogyassz belőlük. Tévedsz, ha úgy gondolod, hogy csak egészében érnek valamit a gyümölcsök, vagy a zöldségek! A lehámozott rétegek rendkívül sokoldalúan hasznosíthatóak akár az egészségedről, akár néhány bosszantó ház körüli teendőről van szó.

Mit kezdhetsz az avokádó héjával?

Az avokádót legtöbben úgy ismerik, mint egy kitűnő elemet a salátákban, vagy mint isteni alapanyagot különböző szószokhoz, a héja pedig minden háztartásban egyenesen a kukába megy. Amikor legközelebb avokádóval készülsz főzni, érdemes a lehámozott héját megtartanod, és aznap este egy kicsit megjutalmaznod magad. Nincs más dolgod, mint a héjakat végig dörzsölni az arcodon, vagy a hajadon, majd várni 20 percet, hogy elérd a kívánt hatást. Az avokádóhéj bővelkedik a zsírsavakban, amik jótékonyan hatnak a bőrödre és a hajadra is.

Mire jó a krumplihéj?

Bár már írtunk arról, hogy a legjobb, ha meg sem hámozod a krumplit, de ha már megpucoltad, akkor se dobd a kukába a héjakat! Alaposan megmosva és kisütve készíthetsz belőle chipset, amit akár tejföllel, vagy humusszal is tálalhatsz, és voilá! Már kész is a finom nasi az esti filmhez!

Narancshéj másképp

A citrusok héjának felhasználásáról is írtunk már, de most álljon itt egy újabb tipp: tudtad, hogy a fogaidat is fehérítheted és fényesítheted vele. Nincs vonzóbb, mint egy szép, igényes mosoly, és ha te sem szeretnél horror összegeket költeni fehérítő kezelésekre, akkor csak vegyél néhány narancsot, fogyaszd el, majd a héjának a belső felével dörzsöld át rendesen a fogaidat. Mivel a narancs savas gyümölcs, ezért a benne lévő savak segítenek fellazítani a szennyeződéseket és szebb mosolyt varázsolni neked. Egyetlen dologra azonban ügyelned kell: a dörzsölés után legalább 20 perccel ne moss fogat, mivel a maró hatás következtében a fogmosással könnyen felsértheted a fogzománcod.

Takarítsd a vízforralót a citrom héjával!

Az addig rendben van, hogy a citromban található rengeteg C-vitamin segít az immunrendszered felvértezésében, de tudtad, hogy a citrom a vízforralódban lerakódott vízkő eltávolítására is alkalmas? Ha téged is bosszant, hogy a fűtőszálra lerakódott vízkőtől a vízforralás ideje majdhogynem a duplájára nőtt, akkor vágj néhány szelet citromhéjat, majd forrald fel őket benne egy kevés vízben A gyümölcs héja kitűnően fellazítja és lemarja a vízkövet, ráadásul ezt teljesen természetes módon, vegyszerek nélkül teszi! Nincs más dolgod, mint kiöblíteni a készüléket és újra használhatod.

Az alma és paradicsom héja

A Szingapúri Egyetem vizsgálatai szerint a segítségükkel akár a vizet is meg lehet tisztítani. A lehántolt rétegeket alkoholba kell áztatni 24 órán keresztül, majd miután kivetted, hagyni kell, hogy megszáradjanak. Ezt követően kell belehelyezni őket a tisztítandó vízbe, ahol hagyni kell ázni egy órán át. Az idő leteltével eltávolíthatod a lehántolt részeket, és kortyolgathatsz a tiszta vízből!

Mit kezdj a zöldségek héjával?

A legtöbb zöldség héja közismerten újrahasznosítható, hiszen megannyi smoothie alkotóelemeivé váltak. Legyen szó hagyma, vagy burgonya, esetleg sárgarépa héjról, mindezek egy későbbi leves, vagy smoothie készítése esetén igazán jól jöhetnek. Ha éppen nem is tervezel ilyen dolgokat készíteni, akkor is jól megmosva lefagyaszthatod őket, hogy később értékes italokat, vagy éppen ízletes levest készíthess belőlük.

Ha tehát legközelebb a konyhában készülsz alkotni, jól gondold meg, mit nevezel fölöslegesnek, mert lehet, hogy éppen mosd dobod ki az értékes vitaminokat és nyomelemeket a kukába!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön