narancshéj
Egészségmagazin.com   |   2017.05.18.

Egészséges-e a citrom és a narancs héja? Válasz + kandírozott narancshéj recept a cikkben!

Azt mindenki tudja, hogy a citrusfélékben magas a C-vitamin tartalom és a megfázásos időszakban hasznunkra válik, ha az egyik narancsot a másik citrom követi a tányérunkon. De mi történik ilyenkor a gyümölcsök héjával? Ezekre is igaz, hogy a héjában van a vitamin? Ehető-e a narancshéj és a citromhéj, és ha igen, milyen formában?

reklám vége

Mint ahogy azt a Tanú című filmből már megtudhattuk, a magyar narancs kicsi, savanyú és citrom, de legalább a miénk. Még az elvtársaknak sem sikerült ugyan olyan ízletes narancsot termelniük, ami visszaadná az elvárt zamatot, ezért, ha citrusféléket szeretnénk fogyasztani, azt bizony előtte rendesen meg kell utaztatnunk.

Vannak narancsok, amelyek a kontinensről származnak, például Spanyolországból, de a javarészt egy másik kontinensen leszedett gyümölcsöket vagyunk kénytelenek fogyasztani. A nagy út miatt ezek a gyümölcsök még éretlen állapotába kerülnek leszedésre és teszik őket hajóra. Azért, hogy a mi asztalainkra finom, lédús és kívánatos narancs kerüljön, bizony be kell avatkoznia az embereknek. A lehető legkevesebb nedvességvesztés érdekében viasszal vonják be a gyümölcsöket, a romlás lassítására pedig gombaölő szerekben fürösztik őket. Ez pedig mind rajta marad a citrom és a narancs héján...

Elméletileg a használt növényvédő szereket fel kellene tüntetni a forgalmazónak a gyümölcs csomagolásán, azonban a déligyümölcsöket a szupermarketek ömlesztett formában értékesítik, mi pedig még nem találkoztunk olyan naranccsal vagy citrommal, amire bármilyen tájékoztatás lett volna írva. Ezért az a javaslatunk, hogy azokat a déligyümölcsöket, amelyiknél nincs kiemelve, hogy vegyszermentes, vagy bio termék lenne, azt kezeld úgy, mint ami vett néhány ilyen fürdőt. A külföldi vizsgálatok eredményeképpen kijelenthető, hogy a használt vegyszerek, így gombaölő szerek sem hatolnak be a gyümölcs húsáig, vagyis a veszély csak a héjon leselkedik rád. Vannak szerek, amelyeket erős dörzsöléssel, magasabb hőmérsékletű vízben történő áztatással eltávolíthatsz, de az imazalil és a prokloráz például nem a héj felszínén, hanem a héjban fejti ki hatását, így nem lemosható.

Mire jó a citromhéj és a narancshéj?

Nem csak a gyümölcs húsában, de a héjában is találunk C-vitamint, ami többek között nagyon jó immunerősítő hatású. A citrom héjában és a héja alatt meghúzódó fehér résznek magas a heszperidin tartalma, ami a vérnyomást és a "rossz" koleszterin szintünket is csökkenti. A citromhéj a C-vitamin mellett még A-vitamint, kalciumot, magnéziumot és káliumot is tartalmaz. Ezt hámozás után rendszerint egy mozdulattal szoktuk a kukába dobni.

Most akkor egészséges-e a citrom- és a narancshéj?

Nehéz kérdés, amiben a szakértők sem értenek egyet. Egy biztos: korábban is ettünk citromot és narancsot, és a kevésbé modern szabályozások előtt valószínűleg durvább vegyszerekkel is kezelték ezeket - csak akkor még nem tudtunk róla.

A különbség csak az, hogy most már megvan a lehetőségünk eldönteni, hogy vállaljuk-e a kockázatot és beviszünk-e olyan vegyszereket a szervezetünkbe, amelyek elkerülhetőek lennének. Ha tartasz a fent említett szerektől, akkor használj bio- vagy kezeletlen citrusokat a sütemények, ételek és a rágcsálnivalók elkészítéséhez, vagy vegyél speciális gyümölcsmosó folyadékokat, amiket kifejezetten ezek eltávolítására fejlesztettek ki.

Mivel mi továbbra is imádjuk a citrom és a narancs héjából készült finomságokat, ezért a kedvenc receptünket is megosztjuk: ha tudsz biotermelésből származó gyümölcsöt venni, akkor mindenféleképpen érdemes kipróbálnod!

Kandírozott narancshéj recept

Ez a desszert jeles képviselője a „ne dobjunk ki ételt" kezdeményezésnek is, hiszen itt 100%-os lesz a feldolgozottság.

Bár a legtöbb ember a viszonylag vékony héjú narancsot kedveli, a vastag héj sem hátrány, sőt! Ez a finomság pont a húsosabb narancshéjból készül, és fanyarságát tökéletesen ellensúlyozza a cukor, amivel kezeljük. Nem túl diéta-barát, de néha egy kis bűnözés belefér, hogy megédesítsük az ételeinket:)!

kandírozott narancshéj, citromhéj

1. Először is, szükséges néhány narancs héja. Alaposan mosd meg őket felhasználás előtt.

2. Amint üresek a narancshéjak, fel kell őket kockázni 0,5x0,5 centis darabokra.

3. Az alaposan megmosott és felkockázott narancshéjat tedd egy edénybe úgy, hogy ne legyen teljesen tele. Öntsd fel tiszta vízzel, fedd le légáteresztő anyaggal - mondjuk gézlappal - és tedd félre egy éjszakára.

4. Másnap szűrd le a narancshéjakat és öntsd fel ismét vízzel - ezt a műveletet még kétszer meg kell ismételned.

5. Mérd meg a narancshéjakat és az utolsó napon csinálj egy tömény cukorszirupot. 20 deka narancshoz 20 deka cukrot számolj, ezt oldd fel vízben (20 dekánként 1 deci víz). Ebben a pillanatban nyert értelmet az összes matekóra szöveges feladata, ugye?!

6. Az így elkészített cukorszirupot forrald össze a narancshéjkockákkal., majd csöpögtesd le.

7. Mielőtt még megszáradnak a kockák, az egészet bele kell forgatni kristálycukorba.

8. Ezeket a cukorba forgatott zsenialitásokat szépen szét kell oszlatni sütőpapíron és a kotnyelesektől elzárt, de jól levegőző helyre el kell rakni. Néhány nap alatt meg fog annyira szikkadni, hogy kemény, de még rágható legyen.

9. A kandírozott narancshéj immár fogyasztható:) Ha esetleg nem fogyna el mind, a maradékot el lehet rakni befőttesüvegbe, a hosszabb és nehezebb napok átvészelésére.

Jó étvágyat!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön