homoktövis
Egészségmagazin.com   |   2015.05.29.

Homoktövissel az egészséges életért

Védi az immunrendszert, gátolja az öregedési folyamatokat, magjának olaja pedig, többek között antibakteriális hatású is és rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz. Ez a csodálatos növény a hazánkban is fellelhető homoktövis.

reklám vége

A távol-keleten már évezeredek óta hasznosított növény, tibeti gyógyítók például előszeretettel alkalmazták már a távoli múltban is, ezért hasonlóan a ginzenghez, nagy népszerűségnek örvend. A homoktövis a Föld északi féltekéjének mérsékelt éghajlatát kedveli, de szívóssága révén fagy- és szárazságtűrő is. Ennek köszönhetően ez a kincset érő, bogyós gyümölcsöt termő növény Magyarországon is elterjedhetett.

Korábban Magyarország egész területén elterjedt volt a homoktövis, manapság kisebb állományai vannak elvétve a Dráva mentén, a Balaton-parton, Káposztásmegyeren, a Csepel-szigeten és itt-ott a Tisza mentén is fellelhető. Ennek okán Magyarországon védett növénynek számít, eszmei értéke tövenként 10.000 Ft.

A homoktövis hatóanyagai

A homoktövis kiemelekedően sok C-vitamint tartalmaz. 100g homoktövis gyümölcs C-vitamin tartalma nagyjából 10-szerese annak, amennyit ugyanennyi narancs tartalmaz. Emellett nem elhanyagolható az A-, B1-, B2-, B6-, B8-, B9-, K-, és E-vitamin tartalma sem. A homoktövis gazdag kalciumban, magnéziumban, cinkben, valamint béta-karotinban, így kiváló étrendkiegészítő, ha antioxidánst akarunk magunkhoz venni, vagy télen a betegségek ellen védjük szervezetünket.

A gyümölcs húsának értékes tápamyagtartalmához hasonlóan, értékes, az emberi szervezet számára fontos tápanayagokat tartalmaz a gyümölcs magja is. Nagy mennyiségben található benne omega-3, omega-6, omega-7 és omega-9 zsírsav és további pozitív élettani hatású savak valamint nyomelemek egész sora.

A homoktövis kozmetikai hatása

Az elképesztő mennyiségű vitamin és tápanyag tartalma miatt nem csak a tibeti gyógyítók használják, hanem a világ nyugati felének kozmetikai cégei is előszeretettel készítenek belőle különféle gyógyhatású krémeket.

A homoktövis hatásai között tartják számon az emberi bőr erősítését, a bőr regenerációs képességének javítását, valamint a szervezet természetes védekező képességének javulását is. A növény ezen adottságai által lassul a ráncok kialakulása, segíti a sebgyógyulást és a bőrbetegségek gyógyulását, erősödnek a kötőszövetek, ezáltal csökken a narancsbőr kialakulása. Az E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, repedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól.

A házipatikában is jó szolgálatot tesz

A gyümölcs magjának olaja antibakteriális hatású. A mag nagy mennyiségben tartalmaz különböző szterolokat, amelyek gyulladásgátló, érzéstelenítő és fertőtlenítő hatásúak, ezért különböző gyulladások - például torok- és mandulagyulladás - esetén kiváló segítséget nyújthat a gyógyulásban. A fertőtlenítő, érzéstelenítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt a gyógyszeripar is felhasználja a magból préselt olajokat fájdalomcsillapítók, gyulladásgátlók készítéséhez.

Így fogaszd otthon

A homoktövis gyümölcse, ahogyan a pozitív élettani hatásai, úgy a fogyasztási módja is széles palettán mozog. Legegyszerűbb, ha a leszüretelt gyümölcsöt - hasonlóan más gyümölcsökhöz - megmosva, nyersen, önmagában elfogyasztjuk, azonban savanykás, kesernyés íze kellemetlenné is teheti ezt az élményt. A homoktövis álbogyóját gyakran fogyasztják teához keverve, amelynek a különleges hatások mellett, kellemes ízt is kölcsönöz. De, ha a konyha ördöge vagy, készíthetsz belőle szörpöt, dzsemet, bort, likőrt, turmixot, de akár még lisztet is.

Forrás: weleda.hu, antivali.hu



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön