Magzatvédő vitamin
Egészségmagazin.com   |   2017.03.26.

Magzatvédő vitamin: szükséged van rá?

Mindenki egészséges kisbabát szeretne és ennek érdekében a legtöbben minden tőlük telhetőt meg is tesznek. A magzatvédő-, vagyis inkább terhes vitaminok összetételében azonban nincs túl nagy egyetértés. Abban sem, hogy szükségesek-e és abban sem, hogy melyik a legjobb. A mai cikkben ezeknek nézünk utána.

reklám vége

Táplálkozás a várandósság alatt

„Egyél csak nyugodtan, neked most kettő helyett kell enni!" - szokták mondani a várandós nőknek. És ez így is van, sőt: a két szervezet közül az egyiket még csak most „építed" fel, így táplálkozásoddal ki kell elégítened az összes ásványi anyag-, vitamin- és nyomelem-igényét. Persze nem csak az számít, hogy mennyit, hanem az is, hogy mit eszel: hiába rágcsálsz el 2 zacskó ropit, attól nem lesz jobb a babának.

A kicsi, növekvő élet nem kérdez: ő tudja, hogy mire és mennyire szüksége van szüksége, és egész egyszerűen elveszi azt. A probléma akkor van, ha amúgy is vitaminszegény, vagy egyoldalú a táplálkozásod, ilyenkor ugyanis neked sem jut annyi, amennyire szükséged van - a baba pedig még ebből is elvesz! A várandós anyák szervezete nagyon önfeláldozó, mindent odaad a kicsi életnek. Ilyen esetekben az anya szervezete leépül - romló fogak, csökkenő csontsűrűség, legrosszabb esetben a rossz táplálkozás és életmód miatt nálad hiánytünetek, nála pedig fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki.

Elsősorban tehát az a legfontosabb, hogy kiegyensúlyozottan, változatosan étkezz, megadva mindent, amire kettőtök testének szüksége lehet. De mi van akkor, ha ezt nem tudod megtenni - például mert télen alig van vitamindús zöldség, gyümölcs?

Ilyenkor jöhet jól a magzatvédő vitamin, vagy terhesvitamin.

Magzatvédő vitamin - mikortól szedd, ha szeded?

A terhességi vitamint - nevének megfelelőn - a legtöbben a terhesség alatt kezdik szedni, amikor már bizonyos a dolog. Ez azonban nem feltétlenül jó politika: az idegcső bezáródása a terhesség első néhány hetében történik meg, és pont ebben az időszakban a legfontosabb a vitaminok és a folsav fogyasztása. Vannak, akik ilyenkor még nem is tudnak a baba jövőbeli érkezéséről - emlékezz csak vissza Andira, terhesség hétről-hétre sorozatunk főszereplőjére!

A terhesség 15. napján már megkezdődnek a szervek és főbb testformák kialakulása, az idegcső fent a 24. napig, lent pedig a 28. napig bezárul. A nők nagyobb része nagyjából ekkor értesül arról, hogy egyáltalán terhes. Ezért, ha tenni szeretnél annak érdekében, hogy elkerüljétek az idegcső- záródási rendellenességet, akkor már a tervezéskor kezdd el szedni a terhes vitamint, vagy legalább a folsavat.

Persze rögtön fel is merül a kérdés: mi számít tervezésnek? Amikor beszéltek róla? Amikor eldöntöttétek? Vagy már az első randitól?

Legegyszerűbben úgy tudnánk meghatározni, hogy onnantól kezdve, amikor már nem tesztek a fogantatás ellen. Lehet, hogy heteken belül megtörténik a csoda, de lehet, hogy egy évet is várnod kell, tehát érdemes hosszú távra berendezkedni!

Kinek ajánlott a magzatvédő vitamin?

Azoknak ajánlott a terhesség előtt, alatt és utána is ilyen étrendkiegészítőket szedni, akiknek az étkezése valami miatt nem lehet kellőképpen változatos: vegetáriánusok, allergiával vagy ételérzékenységgel küzdők, vagy akik valamilyen megfontolásból nem esznek zöldséget és gyümölcsöt.

A folsavat természetesen is magadhoz veheted: megtalálható májban, a leveles zöldségekben, (különösen a parajban), az élesztőben és a gyümölcsökben. Azonban, ha folsavból a szükséges mennyiséget (napi 0,8 mg az első hetekben) táplálékkal szeretnéd bevinni a szervezetbe akkor eléggé fel van adva a lecke!

Ezért egyszerűbb és biztosabb is, ha mindezt a mennyiséget étrendkiegészítő útján viszed be. Kérdezd meg az orvosodat, (vagy védőnőt): ő fog tudni segíteni a vérkép alapján meghatározni, hogy csak folsavra van szükséged, vagy komplex vitaminra.

Mikor nem ajánlott a magzatvédő vitamin?

Hallani olyan véleményeket, hogy a komplex magzatvédő vitamin szedésének „hála" születnek az óriásbébik. Ezt a feltevést többen vizsgálták, azonban se ellene, se mellette nem tudtak megnyugtató, egyértelmű eredménnyel szolgálni.

Mint ahogy az sem egyértelmű, hogy ezek okoznák a hirtelen súlygyarapodást az anyáknál - amennyire jelenleg ez megállapítható, ez is inkább függ a hajlamtól, és étkezéstől. A várandósság első időszakában a hirtelen és nagyobb mennyiségű súlygyarapodás a legtöbb esetben normális (csak annál nem fordul elő, akinél a folyamatos émelygés és hányás miatt nem képesek eleget enni).

„Most akkor egyem, vagy ne egyem a magzatvédő vitamint?"

A magzatvédő vitamin körüli kérdések olyanok, amiket egyetlen internetes portál sem tud megválaszolni neked. Sőt, azt javasoljuk, hogy ne is hallgass ilyen oldalakra, amikor az egészségetekről van szó! Sem barátnőkre, sem reklámra... Ha tervezitek a jövevényt, akkor nem fog megártani a plusz folsav, de sem ez, sem a komplex vitamin nem helyettesíti az egészséges, változatos táplálkozást.

Minden esetben kérdezd meg kezelőorvosod véleményét, aki a vérképed alapján biztos, szakszerű, személyre szabott választ tud neked adni. Ha úgy döntötök, hogy nincs rá szükséged, akkor egy percig se érezd magad kevésbé gondoskodó anyának, akármit mondanak is mások.

Egészséges, boldog kisbabát kívánunk!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön