terhesség 18. hete
Egészségmagazin.com   |   2017.11.30.

A terhesség 18. hete: az utolsó izgalmak

Andinak eddig sok minden miatt kellett aggódnia terhessége alatt, de most talán végére ér a keserves időszaknak, és kezdődhet a boldog, felhőtlen babavárás! Olvass tovább, tudd meg, hogy a terhesség 18. hete mit tartogat a kismamának, és mi történik a kisbabával élete 18. hetében...

reklám vége

A héten ismét tiszteletem tettem a nőgyógyászomnál. Kint a váróban találkoztam egy nővel, aki talán kicsit lehetett nálam idősebb, és a nagyon fiatal lányával, aki várandós. Volt velük még egy lány is, hasonló korú. Végiggondoltam, hogyan reagáltam volna le, ha én kerülök ennyi idősen hasonló helyzetben. Tudom, mindenki más, viszont én a tízes éveim végén egészen biztos, hogy inkább pánikot éreztem volna. Még így is van bennem egy csomó félsz, de kamaszként?! Ehhez képest a lányok nem sikítoztak, nem rohangáltak össze-vissza, és nem látszott rajtuk egyáltalán, hogy különösebben aggódnának. Azt hiszem, ezért megérdemlik a tiszteletemet...

Nekem már leplezhetetlen méretű pocakom van. Mivel nyúlik a bőröm, ezért viszket, mint a megveszekedés. Kenegetem rendesen, hogy elszakadni ne szakadjon, de ez a viszketés... kicsit zavar.

Na jó, nem kicsit.

Mikor behívott a nővérke, észrevételezte is, hogy jelentősen meggyarapodtunk. Szuper, hogy mindenkitől sorra kapom meg, hogy „hűű de megnőttél!" Mondanom se kell, pont ez hiányzik a megtépázott önbecsülésemnek. A nővérke is megkért, hogy ne hízzak tovább. Tudom, várandós vagyok és tudom, ez ezzel jár. Én nem érzem, hogy durván sokat híztam volna, de a mérleg mást mondd.

Milyen vizsgálatok várnak még a kismamára?

Az orvos szerencsére mindent rendben talált, a méhszáj teljesen zárt. Engedélyt kaptam a strandolásra, de szigorúan csak hideg vízben. A pocakot nem szabad napoztatni, de nem is akartam. Ettől ugyanis Mókusnál elég forróvá válhatna a helyzet.

Kaptam beutalót a következő genetikai ultrahangra, amit a betöltött 18. és 20. hét között kell elvégeztetni. Nincs rá túl sok idő. Ennél a vizsgálatnál megnézik az orrocskáját, ezzel pontosítják tovább az első genetikai vizsgálat során kiadott eredményt. Alaposan megnézik, hogy a csontjai hogyan fejlődtek, ellenőrzik a belső szerveit, és tüzetesen megnézik a szívét is. Azt mondják, hogy ha a szívnél van fejlődési rendellenesség, akkor az gyakran társulhat genetikai és kromoszóma problémákkal is.

A babán kívül megnézik még a hozzá tartozó „alkatrészeket" is, a méhlepényt és a helyzetét is. Ha rossz helyen tapadt meg a méhlepény, ezt már itt észreveszik. Ha ez megtörténik, akkor nincs mese, az Anyuka csak császárral szülhet, amit nagyon nem szeretnék. Zsombit is meg tudtam szülni, Mókust is nagyon szeretném vaginális úton a világra hozni. Ehhez ugye még egy utolsó vizsgálatot kell túlélnünk, és ha ez is azt mondja, Mókussal nincs semmi baj, akkor talán egy kicsit megnyugodhatunk.

Hazamentem a beutalómmal és másnap fel is hívtam a kórházat. Szerencsém volt, mert a következő hétre kaptam is időpontot.

Újabb kellemetlenséggel kell megtanulnom együtt élnem: pokolian ég a gyomrom. Remélem azért, mert hajasbabám lesz. Zsombi nagyon sokáig nem hordta a haját, tök kopasz volt a szentem. Ha tényleg hajasbabának fog születni Mókus, akkor ez talán jelentheti azt is, hogy ezúttal kislányt hordok a szívem alatt?! Talán ezt is meg tudják majd mondani nekünk ezen az új ultrahangon. Izgalmas hét előtt állunk, ami után remélhetőleg már tényleg átadhatjuk magunkat a boldog babavárásnak!

A baba 18. hete

Ez a hete jobbára a gyarapodásról szól, hosszra nem változik sokat a pici. Továbbra is tartja a 20 cm körüli teljes testhosszt, azonban már eléri a 150-200 grammos súlyt! A bőre alatti, hőszabályozó zsírréteg is vastagodik szépen. Viszont még mindig olyan, mint egy kicsi öregember. Nagyon vékonyka, és a bőrén még mindig átüt a sok-sok apró érben áramló vér színe. Már napi 30 liter (!) vért áramoltat át, az anyáénál kétszer gyorsabban dobogó szívecskéje. A szívverését már ebben az időszakban akár sztetoszkóppal is lehet hallani.

A szeme még mindig csukva van, de már van szempillája és szemöldöke, már érzékeli a fényt és az árnyékot is. Ennek, és a te ritmusodnak köszönhetően kialakul neki is egy napi rutinja, hogy mikor alszik és van ébren. Ha a pocakodon nincs vastag ruha és fényben vagy, akkor azt ő is látja. Ekkor a magzatok a kis kezüket gyakran a fejük elé is teszik, már ösztönösen védik magukat a külvilág ingereitől. Az ujjbegyeken már ott vannak a párnácskák, és azokon az ujjlenyomatok. Ha kisfiúról van szó, akkor ezen a héten kezd fejlődni a prosztatája. Ami még ennél is hihetetlenebb számomra, hogy a szájüregében már a maradó fogak csírái is most fejlődnek.

Bámulatos. Imádom.

< Előző rész: A terhesség 17. hete

Következő rész: A terhesség 19. hete: Kisfiú, vagy kislány? >



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön