koraszülött
Egészségmagazin.com   |   2017.03.10.

Mitől lesz koraszülött a baba?

A babavárás ideje alatt mindenki képzeletében egy kilenc hónap bentlakás után megszülető, pufók, mosolygós, jó kedélyű kisbaba van. Azonban az élet néha átírja a reményeinket, terveinket és pöttöm a várt idő előtt érkezik. Mekkora baba számít koraszülöttnek? Hogyan kerülheted el, hogy korábban jöjjön a csöppség?

reklám vége

Melyik baba számít koraszülöttnek?

Koraszülött az a baba, aki a várandósság 36. hete előtt születik meg. Minél kevesebb hetet tud eltölteni az oltalmazó anyaméhben, annál fejletlenebb, kisebb lesz. (Terhesség hétről-hétre cikk sorozatunkban figyelemmel kísérheted, hogyan fejlődnek ki a kisbabák szervei.) Manapság már a 23.-24. hétre, és az akár fél kiló alatti testsúllyal született gyermekeket is életben tudják tartani, sőt egyre nagyobb az esélyük a teljes és egészséges életre a korán, vagy túl kicsi súllyal született csöppségeknek is. Magyarország legkisebb életben maradt koraszülött babája 380 grammal és a 23. héten született meg. A világ legkisebb születési súlyú, életben maradt babája mindössze 252 gramm volt születésének pillanatában. A világ „legfiatalabb" csecsemője pedig a 21. hétben látta meg a napvilágot. Az ő életben maradásuk az orvosok és ápolók megfeszített munkájának, az orvostudomány fejlődésének, a szülők odaadó gondoskodásának és szeretetének, valamint a csöppek hihetetlen élni akarásának volt köszönhető.

Miben más egy koraszülött baba?

Az, hogy a koraszülött baba mennyire fejletten érkezik meg, nagyban befolyásolja az, hogy a terhesség hányadik hetében született meg. A legjobb eséllyel a 34-36. hét között született koraszülött babák indulnak, nekik legtöbb esetben csupán az alacsonyabb születési súly a hátrányuk, minden egyébben megegyeznek az időre született társaikkal. A 32-28. hét között született babák túlélési esélyei 95%-osak, az ennél korábban világra jött csöppségek esélyei pedig (visszafelé haladva az időben) minden elvesztett héttel rohamosan csökkennek. Az ő esetükben már esetleges maradandó károsodással, fogyatékossággal is számolni kell.

A koraszülöttek fejének mérete a testükhöz képest kicsit nagynak tűnik, bőrük még nagyon vékony, rózsaszín, vagy inkább piros és fényes. A bőrük alatt nem, vagy csak alig fejlődtek ki a zsírszövetek és izomzatuk sem kifejlett, ezért olyan hatást keltenek, mintha apró vénemberek lennének. Belső szerveik már megvannak, azonban még azok is fejletlenek lehetnek - nem készültek fel teljesen a kinti életre. A legnagyobb problémát az idegrendszer, keringés és tüdő fejletlensége okozhatja.

Miért születnek hamarabb a koraszülött babák?

Hazánkban minden 10. baba koraszülött, azonban szerencsére a koraszülöttként regisztrált babák 80%-a 32-36 hét között jön világra, tehát nagyon jó életesélyekkel érkeznek. Az idő előtti születéseket a legtöbb esetben nem tudják egyértelműen indokolni az orvosok sem. Azonban van néhány kockázati tényező, amire a kismamának kell odafigyelnie:

  • Az egészségkárosító szokások, mint a dohányzás, nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása és a drogok használata a koraszületések 20%-át teszik ki. Ahhoz képest, hogy ez csupán önuralom kérdése, ez nagyon magas szám!
  • A korábbi koraszülések, vetélések, abortuszok szintén hajlamosító tényezők lehetnek - ha új orvost választasz, feltétlenül tájékoztasd a korábbi terhességeidről!
  • Nagyobb eséllyel indul be a szülés az alultáplált kismamák esetében is. Terhesség alatt nem szabad durva, szélsőséges diétát tartani. Amennyiben mégis szükséges, vagy szeretnéd, úgy mindenképp konzultálj dietetikussal, orvossal a diéta miatt. Lehetőségeidhez képest törekedni kell a változatos, egészséges étrendre.
  • Koraszülési rizikót jelent az anya életkora is. A 16 életévnél fiatalabb és a 40 évnél idősebb anyák ilyen szempontból veszélyeztetettek: ha érintett vagy, akkor különösen figyelj oda magadra a terhesség ideje alatt!
  • Kockázati tényező még a stressz, amit sajnos nem lehet minden esetben elkerülni. Tudjuk, hogy a szülés előtt még ezer dolgot akarsz elrendezni otthon és a munkahelyeden is, de ne feledd: ez az időszak elsősorban a babavárásról szól, minden más másodlagos.
  • Okozatja még fertőzés, toxémia, fokozott méhfal-feszülés vagy méhlepény-tapadási rendellenesség is, esetleg az anya már korábban ismert alapbetegsége is. Ezek inkább a belgyógyászati, vagy pszichiátriai betegségek, amiket érdemes alaposan kivizsgáltatni, segítséget kérni az orvostól és maximálisan betartani az utasításait!

Minden anya szeretné, ha gyermeke egészségesen, fejletten és időben jönne világra. A legtöbb, amit megtehetsz, hogy a lehető legegészségesebben élsz, odafigyelsz magadra, magatokra. Ne feledd, hogy már nem csak a saját testedért vagy felelős, hanem egy pöttöm új életért is!

Persze előfordulhat, hogy minden odafigyelés ellenére korábban érkezik a kicsi: ilyenkor a legtöbb, amit tehetsz, hogy hiszel benne, szereted, és nem adod fel.

Érdekesnek találod a cikket? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön