peteérés
Egészségmagazin.com   |   2016.08.01.

A peteérés 5 jele

Ha teherbe szeretnél esni - vagy éppen ellenkezőleg, ha el szeretnéd kerülni azt, mindig jó tudni, mikor van peteérés, mert ettől függ a fogamzás. Most összeszedtünk neked 5 olyan jelet, ami szinte biztos, hogy a peteérésre utal!

reklám vége

Miért hasznos tudni a peteérés időszakát? A válasz egyszerű. A tudás hatalom, ezzel felvértezve pedig sokkal jobban tudsz tervezni, vagyis csökkentheted a kellemetlen meglepetések esélyét, legyenek akár pozitív, akár negatív események. A peteérés kiszámítására több módszer is létezik, ki erre, ki arra esküszik: mi most megosztunk veled 5 olyan jelet, ami segít a peteérés időpontjának meghatározásában: ha ezek közül 2-3 is fennáll, az meglehetős bizonyossággal utal arra, hogy most érkezett el a kritikus időszak.

A menstruáció első napjától a peteérésig tartó időszak az follikuláris szakasz, a peteéréstől a ciklus végéig tartó pedig a luteális fázis, ami 12-16 napig tart. A legfontosabb tehát: a ciklusod hosszát a peteérés időpontja határozza meg, nem a vérzés első napja.

A peteérésre általában az érzékeny és puhább mellek, megemelkedett libidó, érzékenyebb szaglás, látás utalhat. Van, hogy hirtelen úgy érzed, kicsattansz az energiától, ami szintén az ovuláció jele lehet.
A leggyakrabban azonban ezeket a tüneteket érdemes figyelni:

5 jel, ami peteérésre utal:

1. Ovulációs fájdalom

Középidős fájdalomnak is mondják (németül és angolul is használják a Mittelschmerz szót, ami szó szerint ezt, vagyis középidei fájdalmat jelent). Ez az egyik legkellemetlenebb tünet, viszont nem érint mindenkit. Az érintetteknél alhasi fájdalomként jelentkezik, ami nem mindig normális jelenség! Egy kis kellemetlen érzés még belefér, de a tartós fájdalom nem. Ez komolyabb betegségek előjele is lehet, ezért ha ilyesmit tapasztalsz, mielőbb menj el orvoshoz!

2. Testhőmérséklet-változás

Peteérés előtt a testhőmérsékleted hirtelen lecsökken, majd azt követően megemelkedik. Ezt jól kihasználhatod arra, hogy megtudd a peteérésed időpontját: ezt a módszert nevezik hőmérőzésnek. A legjobb, ha közvetlen ébredés után, egy megbízható és precíz hőmérővel megméred a hőmérsékletedet (csak a testnyílásokban pontos az érték), és ezt feljegyzed. Idővel grafikon alakul ki a mért értékekből, amin jól meg fogod látni, mikor ovulálsz. De vigyázz: a hőmérsékletedet nagyon sok minden befolyásolja, ezért csak akkor kapsz pontos értékeket, ha hónapokig rendszeresen méred és feljegyzed az adatokat!

3. A méhnyak-nyák változásai

Bár ettől a dologtól sokan idegenkednek, a méhnyak-nyák vizsgálata az egyik legmegbízhatóbb módszer az összes közül. Tiszta kézzel mintát vehetsz saját magadnak is, és hamar észre fogod venni, hogy a nyák nem mindig egyforma. A peteérés közeledtével mennyisége megnő, állaga tojásfehérjéhez hasonlít, míg a ciklus elején és végén szárazabb és kevésbé nyúlós.

Vigyázz, mert a méhnyak-nyákot a fertőzések, a szex és sok egyéb is befolyásolhatja, így erre a módszerre se bízd rá az életed.

4. A méhnyak megváltozása

A nyákhoz hasonlóan ennek kiderítéséhez is tiszta és biztos kéz kell, és némi gyakorlás sem árt. Ha továbbra sem idegenkedsz a hasonló módszerektől, akkor ez is segítségedre lehet. A peteérés alatt a méhnyakat puhának, és nedvesnek fogod érezni, mint egy vizes fülcimpát, míg a ciklus többi részében kemény és száraz, mint az orrod hegye.

5. A peteérés legmegbízhatóbb jele: megnövekedett LH-szint

A különböző ovulációs tesztek nyújtják a legmagabiztosabb eredményt, ezek a vizeletben lévő egyik hormon, az LH (luteinizáló hormon) mennyiségét mérik. Az ilyen tesztcsíkok vagy kazetták nem is kerülnek túl sokba, már néhány ezer forintért beszerezheted őket, ráadásul általában 5-10 darabos csomagban árulják őket, mivel a menstruáció különböző szakaszaiban többször is mérned kell velük. Mivel az összes terméken leírják részletesen, hogyan kell használni, ezért pofonegyszerű, és igen megbízható módszer a peteérés időpontjának meghatározására.

A legjobb, ha fent felsorolt tüneteket együtt keresed, például a hőmérséklet-diagram készítése a boltban kapható tesztekkel kombinálva néhány hónap alatt már egészen megbízható eredményt produkálhat. Ha mindezek mellé még azt sem felejted el, hogy a peteérést mindig valamikor a ciklusod közepe táján kell keresni, akkor nem lőhetsz nagyon mellé.

Ha tisztában leszel az ovulációd időpontjával, sokkal jobban meg tudod majd tervezni az együttlétek időpontját, és garantáltan csökkentheted a váratlan meglepetések, és kellemetlen csalódások számát.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön