Hogyan sportolj a terhesség alatt
Egészségmagazin.com   |   2015.10.05.

Hogyan sportolj a terhesség alatt?

Amikor kisbabád várod, sokkal jobban oda kell figyelned magadra, a testedre, hiszen most éppen két ember egészségéért felelsz. Továbbra is fontos a rendszeres testmozgás, de vigyázz, mert nem minden sport tesz jót a babának! Összegyűjtöttünk néhány tuti tornát, ami segít megőrizni az egészségedet, és felkészít a szülésre is.

reklám vége

A várandósság minden nő életében izgalmas, várakozással teli időszak ez, azonban bizonyos dolgokban lemondással jár. A sportot és a mozgást nem kell kiiktatnod az életedből, csupán másképp, másféle módon kell végezned, hogy az számodra és a babádnak is ideális legyen. A terhesség alatt végzett testmozgás segíthet a kellemetlen panaszok csökkentésében és a szülésre is felkészíthet!

Miért jó sportolni a várandósság alatt?

Nem véletlen az a mondás, hogy "Ezt az anyatejjel szívta magába". Életünk első hónapjai egész életünkre, életvitelünkre nézve meghatározóak - és ugyanez igaz a magzati korszakra is!

Kutatások bizonyították, hogy már akár az anyaméhben eldől, hogy milyenek lesznek majd a születendő gyermek étkezési és sportolási szokásai. Ez alapján tehát nem kis tétje van annak, hogy milyen ételeket fogyasztasz, vagy hogyan milyen életmódot választasz a várandósság ideje alatt!

A rendszeres sport nem csupán a baba egészségét alapozza meg, de a terhesség kellemetlen velejáróit is enyhítheted vele!

A rendszeres sport ugyanis

  • Megszünteti a székrekedést

A legtöbb várandós anyuka sajnos székrekedéstől szenved. Ezen a kellemetlen tüneten a kellőképpen rostos ételek (például a datolya) és a mozgás együttese segíthet.

  • Segít megelőzni a visszértágulatot, vizesedést

A terhesség ideje alatt a salakanyagok, a felgyülemlett méreganyagok kiválasztása lassabbá, nehézkessé válik, főleg az utolsó hónapokban. Megfelelő testmozgással biztosan nem szembesülsz majd azzal a problémával, hogy nem fér bele a lábad a cipődbe!

  • Erősíti az immunrendszert

A terhesség alatt fáradékonyabb vagy és a legkisebb megfázás is leterít? Ilyenkor egy egyszerű nátha is hosszabb lecsengésű, hiszen a gyógyszerek közül sem válogathatsz kedvedre; viszonylag kevés készítmény van, amit kismamáknak is ajánlanak. De ha rendszeresen mozogsz, immunrendszered is felkészültebb lesz, és edzettebb szervezettel a terhesség, és a szülés is könnyebb lesz!

5 tuti sport a terhesség idejére

  • Ússz, mint hal a vízben

A terhesség 9 hónapjában ne csak a boldogságban ússz, hanem időnként mártózz meg a medencében is. Az úszás tehermentesíti az ízületeket, a víz ellenállása erősíti az izmokat. A víz felhajtóereje miatt a pocakod is könnyebbnek fogod érezni, és ezért biztosan a babád is hálás lesz! Próbálj egyenletes, nem túl gyors tempót tartani!

Bizonyos vizek azonban fertőzésveszélyt hordozhatnak magukban, ezért úszás előtt mindenféleképpen konzultálj az orvosoddal!

  • Kismama aerobik, fitness, kismamajóga, terhestorna

A hagyományos terhestornán túl az utóbbi időben nagyon nagy keletje lett a speciális fitness óráknak. Próbáld ki bátran; itt biztonságos feladatokat kapsz, ráadásul új barátokra lelhetsz, akik ugyanabban a helyzetben vannak, mint te. Nem csak testileg, mentálisan is üdítő lesz! A sima aerobik órákat viszont felejtsd el, mert sok bennük a rázkódás és a hirtelen mozdulat.

  • Séta

Az egészséges keringés eléréséhez nincs is másra szükséged, csak egy kiadós sétára naponta. Egy kellemes séta a kedveseddel a friss levegőn, utána egy csésze finom, meleg tea... a legjobb program az őszi délutánokra!

  • Szobakerékpár

Igen szobai! A sima kerékpár ugyanis eléggé veszélyes, mind a rázkódás, mind az esési veszély miatt. A szobában viszont bátran letekerheted akár a Tour de France-t is! Persze csak óvatosan, sok pihenéssel;)

  • Pilates

Ez az egyik legkímélőbb mozgásforma mind az ízületek, mind a gerinc számára. Próbáld ki, tetszeni fog!
Természetesen ebben az időszakban a legfontosabb aranyszabály, hogy ügyelj a mértékletességre, és hallgass szervezetedre! Ha pihenőre van szükséged, bátran engedd meg magadnak a lazítást; a terhesség időszaka nem az, amikor bizonyítanod kell a fittségedet. Ez a 9 hónap rólatok szól, nem pedig a tökéletes álomalakról.

A témában pedig feltétlenül konzultálj orvosoddal, hogy a legmegfelelőbb sportot választhasd!

A következő cikkben leírjuk részletesen, hogy mik azok a sportok, amiket messziről kerülj el ebben a 9 hónapban, és miért tabu néhány mozgásforma.

Vannak várandós barátnőid? Oszd meg velük a cikket és próbáljatok ki együtt valami új sportot!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön