sport szülőként
Egészségmagazin.com   |   2017.06.02.

Így sportolj elfoglalt szülőként

A szülőség 0-24 órás munka... Ha pedig mellette állásod is van, legtöbbször magadra már se időd, se energiád nem marad, igaz? Szeretnél ebből kilépni, egészségesebb és fittebb életet élni? Jó hír, hogy van erre lehetőséged, csupán egy kis újratervezésre és kreativitásra van szükség! Néhány szuper ötletet osztunk meg veled, amik segítségével te is újragondolhatod a mindennapokat.

reklám vége

A baba érkezésével a család minden tagjának megváltozik a napi rutinja. Amíg a kicsi meg nem születik, addig el sem tudod képzelni, hogy milyen szintű kötöttséggel és felelősséggel jár a szülőség. Rengeteg időt és energiát igényel a pároktól, akik ilyenkor gyakran érezhetik azt, hogy önmagukra egész egyszerűen nincs idejük. Az édesanyák napja már egészen korán elkezdődik, és többnyire csak akkor van benne megállás, amikor a délutáni alvásra sor kerül. Édesapaként sem könnyebb a helyzet, mert a munkából hazaérve is folytatódik a pörgés, de itt a főnök jóval fiatalabb...

Ilyen helyzetben bele sem mersz gondolni, hogy sportolni is kellene, ugye? Hiszen kinek van arra ideje?

Bár a sportolás valóban időt és energiát vesz el, mégis érdemes belezsúfolni a legszigorúbb napirendbe is, mert feltöltődve érezheted magad utána - legalább egy pár percet. Ha szeretnél egy kis "én-időt", amikor a testeddel foglalkozhatsz, akkor ellátunk téged néhány ötletes tanáccsal, hogy miként tedd mindezt!

5 sport-tipp elfoglalt szülőknek

1. Légy kreatív!

A leleményesség nagy segítségedre lehet, ha edzeni szeretnél. Közel laksz az irodához? Miért ülnél autóba és várakoznál a dugóban, ezzel is értékes perceket veszítve? Vedd fel a futócipőd és sétálj, vagy kocogj be a munkahelyedre! Ha nem éppen neveznéd magad futóalkatnak, akkor bringára is pattanhatsz, vagy a görkorcsolya is tökéletes választás! (Kivéve, ha dombtetőn laksz :D ) Hidd el, munka előtt nagyon jól fog esni a testmozgás, mivel friss oxigénnel töltöd fel a szervezeted, és élénkíted a vérkeringésed, ami a teljesítményedre is jó hatással lesz. A nap végén sem haszontalan a mozgás, mert segít levezetni a felgyülemlett stresszt. Az elfoglalt kismamáknak pedig azt ajánljuk, hogy a közelben lévő helyekre (mint például a gyermekorvosi rendelő, bolt, drogéria), ti is inkább sétálva menjetek! A kicsiknek mindenképp jót tesz a friss levegő, neked pedig egy tökéletes lehetőség, hogy egy kicsit átmozgasd magad. Mehettek akár kerülő úton is, ezzel még több időt nyerve a sportra.

2. Futás és sportolás a babával

Ma már nem lehetetlen, hogy magaddal vidd a csemetéd, ha kocogni mész. Nagyszerű sport-babakocsik kaphatóak, amelyek segítségével a család legkisebb tagja is veled tarthat. Egy kis gyakorlással hamar megszokod majd, hogy magad előtt tolod a babakocsit, és szinte már rutinszerűen fog működni a dolog. A mozgásról akkor sem kell lemondanod, ha nagyobb gyermeked van: számos sportág és konditerem már olyan órákkal is készül, ahol a kicsiket bevonva végzik a gyakorlatokat, így nem csak erősödni és formálódni fogsz, de közelebb is kerültök egymáshoz. Ha mindketten szeretitek a vizet, uszodába is járhattok.

3. Mozdulj meg a szünetekben!

A dolgozó szülők többségének egy órás ebéd szünete van, amit, ha gyors és kreatív vagy, nem csak evésre fordíthatsz! Ha sikerült megoldanod, hogy az étkezés mindösszesen 15-20 percet vegyen igénybe (például otthon csomagolt ételekkel, így elkerülve a sorban állást a menzán), akkor a fennmaradó időben elvégezhetsz néhány egyszerű gyakorlatot, amivel fitten tarthatod magad. Természetesen, ha a sorrendet nézzük, előbb legyen a mozgás, mint az étkezés! Ha pedig otthon vagy a kicsivel, akkor az alvás időszaka lehet a te időd. Gyűjts össze néhány gyakorlatot az internetről, és végezd el őket mindennap, hogy látványos legyen a változás! Rapid-edzésnek kipróbálhatod a hétperces gyakorlatsort, vagy a tabatát is.

4. Ne hanyagold el az étkezést!

Ha már sikerült időt találnod a napi rutinodban a testmozgásra, az már fél siker! Ahhoz, hogy mielőbb sportosabbá válhass, az étkezésedre is oda kell figyelned. Ehhez szükséges, hogy kissé elő tervezz, és készülj. Ha már előző este kigondolod, és esetleg összeállítod a másnapi reggelidet és ebédedet, azzal időt is megtakaríthatsz, amit testmozgással tölthetsz. Nem is beszélve arról, hogy jobban oda tudsz figyelni a bevitt kalóriamennyiségre. A tervezés tehát, ha nem is aranyat, de ez esetben mínusz kilókat ér!

5. Otthoni edzőterem

A lommal feltöltött pincék szinte könyörögnek, hogy otthoni edzőterem válhasson belőlük. Ha neked is van egy ilyen helyiséged, akkor mielőbb alakíts ki benne legalább egy kis sarkot, ahova beteszel néhány szabad súlyt, medicinlabdát, és más eszközöket. Nem kell nagy dolgokra gondolnod, csupán néhány egyszerű (és olcsó) kellékre van szükséged, hogy átmozgathasd magad.

Szülőként sincs lehetetlen! Próbáld ki bármelyik tippünket, és meglátod, hogy a testmozgás mennyire feltölt majd téged. Egy energiától duzzadó anyukával vagy apukával pedig gyermeked is sokkal boldogabb lesz!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön