versenysportoló gyermek
Egészségmagazin.com   |   2015.04.04.

Mindent a maga idejében! Még a versenyszerű sportot is!

Az egészséges életmód szemléletének kialakítását már egészen kisgyermekkorban tanácsos elkezdeni, ugyanis ha már gyerekkorban természetes, hogy rendszeresen sportolunk, a mozgásban gazdag életmód, mint minta, életünk részévé fog válni, vagyis egészségmegőrző hatására mindig számíthatunk.

reklám vége

A sport testi és lelki egészségünkre is kedvezően hat, így nem árt minél előbb átadni ezt a jó szokást gyermekeinknek - akik egyébként is szívesen mozognak. Futkároznak, labdáznak, fociznak, bicikliznek, tollasoznak, pingpongoznak. Ám amikor ez túllép a puszta szórakozás, kellemes időtöltés szintjén, érdemes elgondolkodni: mennyire akarjuk komolyan venni azt.

A versenyszerű sportolás elkezdésére komolyan fel kell készülnie a gyermeknek és a szülőknek is. Tudjuk, a sport fegyelmezettségre tanít, sok sikerélményt adhat, így növelheti az önbizalmat is. De az eredményhez rengeteg időre és áldozatra van szükség. Sőt, sok sportággal együtt jár az állandó koplalás, a kialvatlanság, a túlterheltség.

Mi alapján válasszunk sportágat?

Egyes sportok túl korai kezdése károsan befolyásolhatja a gyerek fejlődését. A talajtorna vagy a súlyemelés például gátolhatja a növekedést. A legtöbb veszélyt a sérülések, a csont- és ízületi bántalmak jelentik. Amikor a gyerek még nő, a csont- és ízületi kapcsolódások különösen sérülékenyek. Éppen ezért gyermekkorban a megfelelő sportág kiválasztása nagyfokú körültekintést igényel. Egyrészt figyelembe kell venni a gyermek testalkatát, lelki alkatát, és érdeklődési körét. Másrészt a gyermek nem a mi elszalasztott álmaink megvalósítója, ezért semmiképp ne erőltessünk rá semmilyen sportot. A lényeg, hogy szeresse, amit csinál. Akár több sportágat is kipróbálhat a végleges döntés meghozatala előtt.

Labda vagy úszósapka?

Mielőtt gyermekünk elkezdené az edzéseket, nélkülözhetetlen az előzetes orvosi vizsgálat. Ez optimális esetben mindenre kiterjed. Hangsúlyosan a testfelépítési rendellenességekre és a szívműködés ellenőrzésére. Az orvos arra is felhívja a szülők figyelmét, hogy milyen esetleges hátrányok miatt ellenjavallt a választott sportág. Az úszással, kajak-kenuval, kerékpározással, futással, gyaloglással valószínűleg nem fogunk mellé. Ugyanis ezek az állóképességet fejlesztő mozgásformák közé tartoznak, amelyek növelik az erőnlétet, serkentik a vérkeringést, a légzést. Az úszás bármely életkorban végezhető sporttevékenység.

Mikortól edzen a gyerek?

A sportorvosok szerint a kerékpározáshoz az 5-6 éves gyerekek egyensúlyérzéke már elég fejlett, az edzéseket azonban csak 12-14 éves kortól ajánlják elkezdeni. A fociedzésekkel érdemes legalább 10 éves korig várni. Ekkor ugyanis a gyerekek már a szabályok elsajátítására is megérettek. A kosár- és röplabdaedzések elkezdése 10-12 éves kortól, míg a kézilabdáé serdülőkorban tanácsos az ízületekre irányuló igen megerőltető hatásai miatt. Az atlétikai edzéseket is 12-14 éves kortól ajánlott elkezdeni. Csakúgy, mint a teniszt. Az úszás is csak 8-10 éves kortól ajánlható. A kajak-kenut 10-12 éves korban kezdhetik a fiatalok, míg a küzdősportok szakszerű irányítás mellett már nagyon korán, akár 5 éves kortól űzhetőek.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön