versenysport
Egészségmagazin.com   |   2017.09.11.

Jót tesz-e a versenysport az egészségnek?

A versenysportolók teljesítménye előtt mindenki fejet hajt, hiszen tudjuk, hogy mennyi munka áll az eredményeik mögött. Testet, lelket nem kímélve edzenek, aminek bizony lehetnek következményei. Tényleg irigylésre méltóak az élsportolók?

reklám vége

Bárhol is jársz, egészen biztosan azt hallhatod, hogy a sport egészséges, és segít neked abban, hogy sokáig fitt maradhass. Ezt mi is továbbra is megerősítjük, azonban most a hobbiszintű sportoláson túl arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon miként hat a test egészségére a hivatás-, vagy profi szintű sportolás.

Mikortól beszélünk profi sportolásról?

Elsőre talán azt hinnéd, profi sportolónak csak az minősülhet, aki szép eredményeket ér el országos, vagy világszinten, de ez nem igaz. A rendszeresen edző, és önmagát nem kímélő sportolók is tartozhatnak ebbe a kategóriába, akik azért dolgoznak, hogy majd valamikor a jövőben világszínvonalú versenyeken mérettessék meg magukat. Ezért pedig képesek akár életmódot is váltani, és megannyi élvezetről lemondani. Az elhivatottsággal egy egészen új életforma kezdődik, amiben komoly szerepet játszik a mozgás, és minden más kissé háttérbe szorul.

Mindent a győzelemért

Nézzük, hogyan is változik meg az élete egy versenysportolónak.

Először is, aki magas szinten szeretné űzni sportját, arra bizony heti többszöri, erőt próbáló edzések várnak. Egy komolyabb megmérettetés előtt sokszor pihenés nélkül követik egymást a tréningek, ami túlterheléssel járhat. A testnek szüksége van regenerálódásra, amit ha nem kap meg, később egészségkárosodáshoz, kimerüléshez vezethet. Éppen ezért az élsportolóknak a megfeszített napi rendjében mindig szerepel izomlazító masszázs is. Ennek ellenére hosszú távon az extrém terhelés inkább károsan hat a testre, mint jótékonyan.

A szünet nélküli edzés azonban még nem elegendő a sikerhez. A sportolóknak időnként szigorú diétát kell tartaniuk, ami gyakran egyhangú. Ez nem csak annyit jelent, hogy az étkezések unalmassá válnak, hanem azt is, hogy egy-egy tápanyagból hihetetlenül sok, míg másokból rendkívül kevés jut a sportoló szervezetébe, ez pedig idővel szintén árthat. A határok nélküli megerőltetések és az egyhangú étkezések rövidtávon elősegítik a jobb eredmények elérését, de ha ez huzamosabb ideig tart, akkor könnyen károsba csaphat át, éppen ezért mindig csak edzői felügyelettel szabad belekezdeni.

Erős test és erős jellem - avagy a versenysport előnyei

Eddig a versenysport hátrányaival foglalkoztunk, de most térjünk ki egy kicsit a pozitívumaira is, mert természetesen akad az is bőven. A profi sportolás még a legjámborabb emberből is kihozza a versenyszellemet, ami nem csak a sport, hanem a mindennapi élet terén is hasznos lehet. Egy kitartóbb, elszántabb személyiség fejlődik ki, aki nem ismeri a lehetetlent. Ha a szellemi fejlődés nem lenne elég, akkor a tested ellenállóképessége és betegségekkel szembeni immunitása is megnő. Nő a tested oxigén felvétele, és élénkül a vérkeringés is. Növekszik a stressztűrő képességed is. A versenysport napos oldala tehát éppen annyira gazdag, mint az árnyas, így jogosan okozhat neked dilemmát, hogy merre haladj tovább a hobbid terén.

Legyen-e élsportoló a gyerekből?

Mivel a legtöbb él sportoló nem felnőttkorban vág bele a kiválasztott sportba, ezért mindenképp szeretnénk néhány szót ejteni a gyerekkorban történő sportolásról.

A gyerekek természetükből fakadóan szeretnek versenyezni, így adja magát, hogy élvezik az ilyen szituációkat. Ők igénylik is a mindennapos testmozgást, így jó ötletnek tűnhet, hogy ezt valamilyen sporttal elégítsd ki, ha pedig abban még tehetséges is, akkor miért ne mérettethetné meg magát másokkal szemben!?

A gyerekeknél sem szabad elfelejteni, hogy mivel is jár a versenyszintű sportolás. Fejlődő szervezetről van szó, ezen a szinten túl sokat vehet ki a gyerekekből fizikálisan és mentálisan egyaránt. A gyerekek csontozata, ízületei még mind változásban vannak, így ezek túlterhelése később fájdalmat okozhatnak, deformálódásokkal járhatnak. Az ő esetükben tehát érdemes kétszer is meggondolni, hogy valóban érdemes-e belevágni. Ha a versenysport mellett döntötök - mert tehetséges, és valóban ez a vágya - akkor olyan edzőt kell keresni, aki nem csak hajtja a gyereket, hanem valóban odafigyel arra, hogy hosszú távon mi a jó neki.

A profi szintű sportolás a tanulmányaiktól is gyakran túl sok energiát vesz el. A legjobb talán a rendszeres, és pihenőnapokkal tűzdelt edzés számukra, mivel így ugyanúgy magukba szívhatják a sport által nyújtott előnyöket, miközben megmaradhat számukra a gyermeki lét szabadsága.

Önmagában a versenysport igazán izgalmas, és ha még sikerekkel is jár, az hihetetlenül felemelő érzés. Azonban még ilyenkor sem szabad elfelejtened, hogy egy kupa, vagy érem sem ér annyit, mint a tested épsége, ami egész életen át veled marad!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön