versenyhelyzet
Egészségmagazin.com   |   2016.09.12.

Legyél Te a nyertes! Amitől jobb leszel versenyhelyzetben

Legyen szó bármilyen sportversenyről, elkerülhetetlen, hogy a végén egy nyertessel és egy vesztessel záruljon a megmérettetés. Sok mindenen múlik, hogy Te magad melyik oldalon végzel, de most segítünk neked néhány tippel, hogy nagyobb eséllyel ünnepelhess győztesként.

reklám vége

Mindegy, mit sportolsz, a jó eredményekhez az a legfontosabb, hogy megtaláld a számodra legideálisabb motivációt és ösztönzést. Hogy miért? Mert ugyan a teljesítményed a legnagyobb részben a felkészülésre szánt időd és energiád függvénye, mégis elengedhetetlen a mentális felkészülés is, ha jól akarsz teljesíteni versenyhelyzetben. Ha ugyanis a tested és a lelked egy cél felé halad, akkor jóval eredményesebben végezhetsz a versenyeken. De van, amikor ez önmagában kevés ahhoz, hogy győztesen kerülj ki a versenyhelyzetből...

Hogyan hat a versenyhelyzet a testedre?

Versenyhelyzetben az ember szervezete adrenalinlöketet kap, aminek hatására akár nagyobb és hosszabb ideig tartó erőkifejtésre is képes lehet. Ennek hatására az érzékeid kiélésednek, és elérheted a teljesítményednek a tetőfokát. Azonban nem mindenki olyan szerencsés, hogy pozitív hatással legyen rá a versenydrukk: sokan leblokkolnak, így még rosszabbul teljesítenek, mint amikor még gyakoroltak. Ha te is ebbe a kategóriába esel, akkor sem kell aggódnod, mert adunk neked pár tippet, amivel megszabadulhatsz a stressztől és kihozhatod magadból a legtöbbet!

6 tipp, ami segít, hogy jobban teljesíts versenyhelyzetben

1. Légy magabiztos!

Tudjuk, hogy ezt mondani jóval könnyebb sokszor, mint csinálni, de ez lehet az egyik leglényegesebb eleme a sikerednek. Nem elég az, ha csak mantrázod magadnak, hogy "Jó vagyok", "Én vagyok a leggyorsabb/legügyesebb", hanem ezt el is kell hinned!

A kellő magabiztosságot úgy szerezheted meg a legkönnyebben, ha bebizonyítod magadnak, hogy valóban képes vagy megtenni azt, ami a győzelemhez kell. Végezz néha olyan gyakorlatot is, amitől kissé tartasz, vagy félsz, vagy fuss gyorsabban, mint a megszokott tempó. Ezekkel a gyakorlatokkal tudatosítod magadban, hogy a félelmeid csak a fejedben léteznek, és jóval több mindenre vagy képes, mint az gondolnád. Aki pedig képes legyőzni a saját démonjait, annak nem jelenthet problémát néhány versenytárs!

2. Gondolkodj pozitívan!

Tudományos vizsgálatok bizonyították, hogy az elérendő célok szem előtt tartása, és a pozitív gondolkodás javít a teljesítményen. Higgy és bízz magadban, hogy mindent megtettél a sikered érdekében és most beérik minden felkészülésbe vetett idő- és energiabefektetésed. Bátran képzeld magad elé a siker pillanatát, mert ez segít neked abban, hogy meg is élhesd az örömteli perceket.

3. Készülj fel agyban!

A legtöbb sportoló aggodalma a váratlan helyzetekre koncentrálódik. A bizonytalanság bizony könnyen felőrli az embert, de ezt is könnyen kivédheted, ha előre felkészülsz. Ha például lovas sportot űzöl, képzeld el, hogy mit teszel akkor, ha esetleg elbuktok, vagy ha futni fogsz, akkor, miként reagálod le, ha egy társad sportszerűtlenül viselkedik. Minden sportnak megvan a maga veszélye, amelyeket előre megmondani, vagy kivédeni nem lehet, de ha te realizálód magadban a félelmeid, akkor van időd kitalálni azt is, hogy miként reagáld le azokat. Az alapos felkészülés pedig oldani fogja a szorongásod, és növeli a teljesítményed.

Nagyon fontos, hogy ezt ne vidd túlzásba: ne abból álljon a felkészülés, hogy bepánikoltatod magad a „mi lesz, ha..." jellegű forgatókönyvekkel, itt épp az a cél, hogy megnyugtasd magad: történjen bármi, te megoldod a felmerülő problémákat!

4. Állíts magadnak kihívásokat!

Felkészülés alatt érdemes különböző kisebb célokat találnod. Olyan célokat válassz, amelyek kihívást is jelentenek, ugyanakkor nem elérhetetlenek. Ezek a kisebb célok segítenek neked abban, hogy figyelemmel kísérd a fejlődésed, vagy akár a családod, barátok is elismerjék a munkád. Ezzel a módszerrel megszerezheted a szükséges magabiztosságot is.

5. Találj kisebb elérendő célokat a verseny alatt is!

A kisebb célok felállítása a versenyhelyzetben is segíthet neked. Egy futóverseny esetében például tűzd ki, hogy most eléred a következő kanyart, vagy megelőzöd a pár emberrel előtted lévő versenyzőt. Legyen bármi is a te ösztönződ, ezek az apró kis célok segítenek elkerülni a túlterheltséget és kimerültség érzését, valamint folyamatosan fenntartják a motivációd.

6. Találd meg a saját mantrád!

Találj ki egy rövid mondatot, ami végig motivál téged majd a verseny alatt. Ez lehet annyi, hogy "lélegezz", vagy, hogy "meg tudom csinálni", de akár a kedvenc motivációs zenédnek egy sora is lehet. A mantrák segítenek átlendülni a holtponton, hogy még tovább bírd az iramot.

Ezzel a néhány egyszerű tippel és jó felkészüléssel a versenyek győztese lehetsz, ráadásul a hétköznapi életben is hasznodra válik majd a versenyhelyzet alatt szerzett tapasztalat!

Kellemes felkészülést és eredményes versenyeket kívánunk!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön