edzés, kutya, edzés kutyával
Egészségmagazin.com   |   2016.03.30.

Edzés háziállattal: hogyan segíthet a kutyád, hogy fittebbé válj?

A kutyatartók tudják, hogy ha esik, ha fúj, négylábú társadnak sétálnia kell. Ez bizony komoly kötelezettség, ami miatt sok mindent, esetenként akár az edzést is el kell halasztanod. Jó hírünk van: mostantól nem kell választanod! Adunk neked pár tippet, hogy a kutya is meg legyen sétáltatva, és a szalonna is lekerüljön a derekadról!

reklám vége

Egyedül edzeni sokak számára unalmas, és korántsem motiváló. Összeszervezni a közös edzéseket viszont nagyon nehéz: mindenkinek más időpont jó, és mindenki másik edzőterembe akar menni.

De ha van egy kutyád, akkor máris megvan az edzőpartnered, aki szórakoztat, motivál, és kitart melletted az egész edzés alatt. Egy kutya egészen biztosan kapható lesz egy kis közös mozgásra.

Ha nincs kutyád, „kérj kölcsön" egyet: sétáltasd meg rendszeresen egy idős rokonod ebét, vagy jelentkezz önkéntesnek egy állatmenhelyre. A testednek, a lelkednek és a szociális kapcsolataidnak is jót fog tenni:)!

Miért jó kutyával sportolni?

  • A kutya legjobb motiváció

Miért hagynád otthon a kutyádat, ha például futni mész? Aligha találsz jobb ösztönzést, mint az indulás előtt egy, az ajtónál izgatottan farkcsóváló kutyánál. A másik nagy előnye a közös mozgásnak, hogy segít elterelni a gondolataidat, amikor közeleg a holtpontod. Fontos, hogy ha idegen kutyával indulsz el, vagy ha még neveletlen az ebed, először szokjatok össze pár séta során, nehogy egy cica után iramodva elrántson futás közben!

  • A kutya kitartóvá tesz

A csoportos edzések egyik legnagyobb előnye, hogy arra ösztönöz: soha ne add fel! Senki sem akar elsőnek kidőlni a sorból, így biztosan te is jóval kitartóbb leszel céljaid elérésében, akkor is, ha épp a kutyád az edzőtársad. Ha ő mindig előrébb tart nálad, biztosan nem szeretnél lemaradni.

  • Egy kutya segít rendszert vinni az edzésekbe

Ha fúj, ha esik, vagy ha süt is a nap, a kutyát akkor is le kell vinni kicsit sétálni. Pont ez az, ami segíthet neked abban, hogy ne csald el a mindennapos mozgást! Így minden nap meglesz a minimum 30 perc mozgás, vagy annál is több.

  • A kutya jó kedvre derít

Nem utolsó szempont az sem, hogy milyen a hangulatod miközben edzel. Az állatok bizonyított pozitív hatással bírnak az emberek érzelmeire, és hát egy kedvesen lobogó fülpár biztosan mosolyt csal majd az arcodra.

Kutyás sportok kezdőknek vagy haladóknak

Oké, kutyával sportolni szép és jó, de pontosan milyen edzésekre lehet rávenni az ebet? A séta és a futás logikus gondolat, de egy idő után unalmassá válhat, az edzőteremben meg mégsem segíthet a kutyus a spinning-órán...
Ezért összegyűjtöttünk neked néhány érdekes ötletet, amit érdemes kipróbálnotok:

Apport játék a kockás hasért

Gondoltad volna, hogy az apportírozás, avagy a labda dobálása akár a hasadat is kockásabbá teheti?

Ahelyett, hogy a szokásos apportírozós játékot játszanátok, kicsit nehezítsd meg magadnak a feladatod. Vedd magadhoz a kutyád kedvenc játékát, majd feküdj hanyatt a földre (kutyás parkban azért érdemes felmérni előbb, hova fekszel!). Fekvésből hirtelen ülj fel, és úgy dobd el a játékot! Ezután nincs más dolgod, minthogy megvárd, hogy a négylábú barátod mielőbb visszahozza neked a labdát, és kezdődhet a móka elölről. Ha a kutyád játékos, igazán könnyű dolgod lesz, és biztosan elegendő ismétlést tudsz majd végezni. A feladat egyetlen hátránya, hogy sajnos elég lassan tudod ismételgetni a gyakorlatokat. Ez esetben érdemes néhány felülést végezned addig is, amíg a kis asszisztensed megpróbálja a bokor alól kiásni a labdáját.

Kergesd meg a kutyád

A futás a fogyás egyik legjobb módszere, mivel tartósan magasan tartja a pulzusod. Menjetek ki egy közeli parkba és játsszatok fogócskát a kutyával. A rövid távú sprintelés felpörgeti a szervezeted és szépen formálja a lábizmaidat is. Sőt még a koordinációd is javulni fog a rengeteg irányváltoztatástól. Ezt a játékot biztosan mindketten élvezitek majd!

Lépcsőzés a kedvenceddel

Akkor sem kell kihagynotok az edzést, ha esetleg esősre fordult az idő, vagy ha inkább a beltéri mozgásformákat kedvelitek. Csak néhány lépcsőfokra van szükségetek, és már edzhettek is a formás lábért vagy fenékért. Talán nem is hinnéd, de a szimpla lépcsőzés is nagymértékben képes erősíteni az izmaidat. A kutyád segítségével pedig igazán szórakoztató feladat lesz! Eleinte még ő lesz a gyorsabb, de ahogy egyre edzettebb leszel, akár le is győzheted! 

Mindegy milyen mozgást választotok, a lényeg, hogy az illeszkedjen mind a kedvencedhez, mind a te fizikai állapotodhoz, valamint személyiségetekhez. Ahogy jön a jó idő, mozduljatok ki közösen, és meglátod, nagyszerű élményekben lesz részetek!

Oszd meg ezt a cikket kutyás barátaiddal is és vágjatok bele közösen a gazdi-kedvenc edzésekbe!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön