fogyás
Egészségmagazin.com   |   2017.01.21.

4 tévhit a fogyásról

Az év első pár hete a fogadalmak ideje: mindenki ekkor kezdi beváltani az újévi ígéretét, és lelkesen üzen hadat a plusz kilóknak. A legnépszerűbb módszerekkel azonban nem árt vigyázni: sok közülük abszolút hatástalan. Mit érdemes csinálnod a fogyás érdekében és mit nem? Innen kiderül!

reklám vége

Az életben a dolgok azonban gyakran kiegyenlítik egymást, így a karácsonyi ünnepet januárban óriási fogyókúra-hullám szokta követni. Fogyni viszont nem könnyű, így teljesen jogos, ha olyan technikát keresel, amibe nem kell beleszakadni, ugyanakkor az eredménye is látványos.

Nos, segítünk neked az eligazodásban: összegyűjtöttük a leggyakoribb mítoszokat és tévhiteket a diétákkal kapcsolatban.

4 tévhit a fogyásról

1. A fogyás csak sok mozgással lehetséges

Ősi bölcsességnek tűnik, amit a középiskolai tornatanárok előszeretettel hangoztatnak; kár, hogy nem igaz. Legalábbis nem teljesen. Egy sor kutatás bebizonyította már, hogy nem mindenki képes fogyni pusztán attól, hogy félájultra izzasztja magát a fitneszteremben. Ha csomó időt és energiát beleölsz egy ilyen projektbe, de az eredmény csak siralmas néhány kiló mínusz lesz, ami ráadásul szinte rögtön visszajön, akkor teljesen normális, hogy örökre elmegy a kedved az egésztől.

Az energiaháztartásod csak kis részben függ attól, hogy mennyit mozogsz. Sokkal nagyobb szerepe van benne az anyagcserédnek és annak, mit eszel.

A fogyás érdekében legjobb tehát, ha a több mozgást (legalább heti 3-4 órát) alacsony kalóriatartalmú diétával egészíted ki.

2. A súlyfelesleg egészségtelen

Más szóval: aki nem vékony, az sem fitt, sem egészséges nem lehet. Ez nagyon elterjedt gondolat, viszont ez sem igaz. Bár a kóros elhízás nyilvánvalóan rossz, némi pluszkiló önmagában nem növeli sem a keringési, sem a szívbetegségek, sem az agyvérzés kockázatát.

Ami igazából ártalmas, az a mozgás hiánya. Egy sovány, de keveset mozgó embert általában jobban fenyegetnek a különböző betegségek, mint egy aktív, sokat sportoló társát, még ha picit ducibb is.

Ha tehát egészséges akarsz maradni, a fogyás önmagában nem megoldás: mozogni is kell hozzá, méghozzá rendszeresen!

 

3. Csak kemény edzéssel lehet fogyni

Sokan azt hiszik, hogy csak erősítő edzéssel lehet hatékonyan fogyni, mert a szimpla testmozgás nem ér semmit. Ezzel szemben az igazság az, hogy az erősítés fő célja az izomtömeg növelése, ehhez viszont több energia is kell - a fogyás viszont nem szerepel a képletben.

Az erősítésnek egyébként számos előnye van, ha azonban a fölös kilóktól akarsz megszabadulni, érdemes más mozgásformát választanod, például a futást.

4. Szenvedés nélkül nem lehet fogyni

Ha annyi pénzed lenne, ahányszor ezt hallottad, az egész világot megvehetnéd, ugye?! Az igaz, hogy a fogyáshoz áldozatot kell hozni, de ez korántsem jelent egyet a szenvedéssel. A koplalás például tökéletesen hatástalan, mert - azon túl, hogy az éhség állandó feszültségben tart - nem lehet a végtelenségig csinálni. Ráadásul ha befejezted, a kilók szépen visszakúsznak.

Ha viszont hirtelen kezdesz kemény edzésbe, az nemcsak az ízületeidet viseli meg, hanem téged is.

A kulcs a fokozatosság. Mivel a plusz kilók is hosszú idő alatt, a helytelen táplálkozás és a kevés mozgás miatt kúsztak fel, megszabadulni is csak életmódváltással lehet tőlük. A villám-diéták sokszor villám-hízással járnak utána, légy inkább türelemmel!

Érdemes jól az eszedbe vésni, amit az életmód-tanácsadók már régóta tudnak: fogyni könnyű, de az új alakot megtartani annál nehezebb. Ha tartós eredményt szeretnél elérni, változtass életmódot! Nem kell bonyolult dolgokra gondolnod, elég, ha mérsékled a hizlaló ételek fogyasztását (mondjuk heti 1-2 adagra), helyette több egészséges ételt iktatsz be a menübe, és elkezdesz többet mozogni. Sétálhatsz, futhatsz, úszhatsz, elmehetsz fitneszterembe: az a lényeg, hogy élvezd - és akkor a későbbiek során is szívesen csinálod majd!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön