tévhit az egészségről
Egészségmagazin.com   |   2015.10.01.

9 „egészséges” tévhit – fogadjunk, hogy rosszul tudtad!

Ahogy megpróbálsz egyre egészségesebben élni, úgy találkozol egyre több, egymásnak ellentmondó tippel, jótanáccsal. Egészséges-e a tojás, vagy ártalmas? Szabad-e este 6 után enni? Hizlal-e a szénhidrát? Összegyűjtöttük neked a 9 leggyakoribb tévhitet, és eláruljuk, mi a „helyes megfejtés"!

reklám vége

Ismered a Discovery Channelen játszott Állítólag... című sorozatot? (Eredeti címén: MythBusters, magyar tükörfordításban: Mítoszirtók) A csapat célja, hogy a különböző tévhiteket, hiedelmeket, legendákat tudományos eszközökkel megvizsgálva, majd a kapott eredmények alapján elvesse, lehetségesnek nyilvánítsa, vagy megerősítse őket. Most mi is szeretnénk valami hasonlót játszani: csakúgy, mint a MythBusters, eloszlatunk egy-két, egészséggel kapcsolatos tévhitet!

Az egészségessé válás útján bizonyára Te is számtalan állítással fogsz találkozni, amik nem mindig helyesek, sőt kifejezetten butaságok. Az ilyen tévhitek leleplezése mindig jó móka, és sok meglepetésre is bukkanhatsz közben, szóval nézzünk is 10 kitalációt, amelyek feltárásra, korrigálásra szorulnak!

1. Az 5 másodperces szabály, avagy ha leesik az étel a földre, és 5 másodpercen belül felkapod, még biztonságban elfogyaszthatod.

Kísérletekkel bizonyították, hogy ez a mondat csak egy mítosz. Nem érdekes, hogy mennyi idő telik el a földre esés és az akcióba lépésed között, az az étel már telis-tele van mikrobákkal, baktériumokkal. Ne edd meg a földre esett ételt!

2. A túl sok tojás fogyasztása magas koleszterinszintet és érszűkületet okoz.

Az igaz, hogy a tojás jelentős mennyiségű koleszterint tartalmaz, azonban kutatások azt igazolják, hogy a fogyasztása nem okoz problémákat az egészséges emberek szervezetében. Ha az orvosod azt mondja, hogy egészséges vagy, akkor nyugodtan ehetsz tojást, akár minden nap! Amennyiben szeretnéd csökkenteni a telített zsír-, és koleszterin bevitelt, akkor csak heti kétszer egyél tojásos fogásokat.

3. Az egészséges embereknek minden nap van széklete.

Ez így nem teljesen igaz. Lehetsz teljes mértékben egészséges, de előfordulhat, hogy mégsem jön mozgásba a bélrendszered naponta. Ha nem végzed a nagydolgodat minden nap, az még nem jelenti azt, hogy székrekedésed van; ám ha legalább hetente 3-szor nem jön, aminek jönnie kell, az már probléma. Segíts az emésztéseden sok-sok rostos gyümölcs és zöldség fogyasztásával, valamint vízzel és mozgással.

4. A kalóriák, amiket este viszel be, hizlalóbbak, mint amiket napközben eszel meg.

Nem számít, melyik napszakban eszel, a kalóriák azok kalóriák maradnak... Ahelyett, hogy arra fókuszálsz, mikor szabad és mikor nem szabad már enned, koncentrálj arra, hogy összesen mennyi kalóriát viszel be. Természetesen a többletet a szervezeted zsír formájában el fogja raktározni.

5. A szénhidrátok kövérséget okoznak

A szénhidrátok a szervezeted fő üzemanyagai, és igenis szükséged van rájuk!

Amivel tisztában kell lenned az az, hogy nem minden szénhidrát ugyanolyan. Az igaz, hogy vannak hizlaló szénhidrátok is, ezek azok, amiket a finomított élelmiszerekben találsz meg. Ha teljes kiőrlésű termékeket, gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztasz, akkor azonban az egészséges szénhidrátokat viszed be a szervezetedbe.

6. A mikrózott étel rossz hatással van rád

Ne idegesítsd magad feleslegesen ezzel a mondattal, hiszen azok a mikrohullámok, amiket a mikród használ, ezerszer gyengébbek, mint például egy röntgenezéskor használt hullámok.

A mikrohullámű sütőben való melegítés vagy főzés ugyanolyan, mintha más úton végeznéd ezeket a folyamatokat. Ellenben arra figyelni kell, hogy olyan tárolókban, tányérokban melegítsd, vagy főzd az ételt, amik alkalmasak a mikrózásra. Ha alkalmatlan tárolókat használsz (például hőre lágyuló műanyagot), akkor lehetséges, hogy belejut valami az ételbe, aminek nem kéne.

7. A hűvösebb évszakokban könnyebben betegedhetsz meg

Kutatások bizonyítják, hogy a megfázás ugyanolyan gyakorisággal fordul elő egy melegebb évszakban is, mint egy hidegebben.

Akkor miért az év hűvösebb szakaszaiban fázol meg? Amikor kint még a farkas is ordít a hidegtől, akkor általában több időt töltesz bent a jó melegben, és bent a jó melegben természetesen a bacilusok és vírusok is jobban érzik magukat.

8. Ízületi gyulladásod lesz, ha ropogtatod az ujjaidat vagy más tájékaidat

Nem igaz. Képzeld, egy ember egész életében ropogtatta az egyik kezének ujjait - de csak az egyik kezén! - hogy bebizonyítsa, mekkora tévedés a fenti állítás! A kísérlet végén két kezének egészségi állapotában semmilyen eltérés nem volt.

Az egyetlen dolog, ami történni fog veled egy-egy ropogtatás alkalmával az, hogy embertársaid csúnyán fognak nézni rád.

9. A magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup egészségesebb, mint a cukor

Ismét a hamis gombot kell megnyomnunk. A szakértők azt mondják, hogy a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirupot azért találták fel, hogy imitálják a cukrot. Ugyanolyan kalóriatartalmuk van, és körülbelül ugyanolyan hatással is vannak az egészségedre, úgyhogy teljesen mindegy, melyiket használod!

Te milyen „tuti igazságokat" ismersz az egészséges életmóddal kapcsolatban? Írd meg nekünk a facebookon, és megpróbálunk utánajárni a valóságtartalmának!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön