öngyilkosság
Egészségmagazin.com   |   2015.09.19.

Megjósolható az öngyilkosság?

Az öngyilkosság, illetve az erre irányuló kísérlet rendszerint sokkolja az illető környezetét - senki nem számít arra, hogy egy ismerőse megpróbál véget vetni az életének. Pedig egy legújabb tanulmány szerint az öngyilkossági kísérletnek jól látható előjelei vannak - aminek felismerésével akár meg is menthetjük valakinek az életét!

reklám vége

Azok a depressziós emberek, akik kockázatot jelentő viselkedésformákat követnek, tehát hajlamosak idegesnek és feszültek lenni, legalább 50%-kal nagyobb eséllyel kísérelnek meg öngyilkosságot, mint más társaik - legalábbis egy frissen publikált kutatás eredményei szerint. A tanulmány szerint az öngyilkosságot általában nyugtalanító viselkedés előzi meg, ezért is érdemes tehát lelki problémákkal, depresszióval küzdő szeretteinkre odafigyelnünk!

Öngyilkosság: Fontos a megelőzés

Az Európai Neuropszichofarmakológiai Főiskola (European College of Neuropsychopharmacology - ECNP) kutatása szerint sürgős szükség mutatkozik megfelelő preventív mérések alkalmazására. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) becslése, amely szerint 2012 óta világszerte 800 000 ember lett öngyilkos. Az ECNP kutatásában közel háromezer, összesen 2811 depressziós beteget vizsgáltak, akik közül 628-an korábban már megkíséreltek öngyilkosságot.

Ezekre figyelj!

A felmérésben a kutatók leginkább erre a kisebb csoportra koncentráltak, főleg az öngyilkossági kísérleteket megelőző jellemzőket és viselkedést vizsgálták. Ennek során arra az eredményre jutottak, hogy bizonyos viselkedésminták ismétlődnek a (leendő) öngyilkosok körében. Az eredmények alapján legalább 50%-kal nőtt az öngyilkossági kísérletek elkövetésének esélye, ha a depressziós beteg:

  • Kockázatos viselkedést követett: például felelőtlenül vezetett, vagy viselkedése kicsapongó volt.
  • Pszichomotoros nyugtalanság jeleit mutatta: többek között céltalanul járkált a lakásban, a szobák között; vagy a kezeit tördelte.
  • Túlságosan impulzív volt a viselkedése: ezt úgy írták körül a kutatók, hogy különösebb előrelátás, átgondolás, vagy a következmények mérlegelése nélkül hoztak meg döntéseket.

Dr. Dina Popovics, a tanulmány egyik szerzője megerősítette, hogy az öngyilkossági kísérleteket megelőzően gyakran ezen viselkedések keverékét lehet megfigyelni a pácienseken. A depressziós betegek a jellemző tüneteik mellett gyakran izgatottság, vagy mániákus viselkedés jegyeit is mutatták.

A viselkedés előre jelezheti a bajt...

öngyilkosság

A brit védőügyvéd, Michael Mansfield lánya minden korábbi jel nélkül követett el öngyilkosságot. Az apa elmondása szerint lánya karrierje sikeres volt, fényes jövő előtt állt, két gyermek édesanyja volt. Az új kutatási eredményekkel kapcsolatban megjegyezte: „Többet szeretnénk tudni. Azt szeretnénk, hogy valaki elfogadható összefüggésbe hozza a dolgokat, és ezzel segítsen megérteni egy felfoghatatlan és értelmetlen helyzetet. Örömmel fogadnám bárki eredményeit, aki időt és energiát töltött azzal, hogy a viselkedésformákat segítsen megérteni. Nyilvánvaló, hogy ez Anna esetében is megjelent, mi mégsem tudtuk észrevenni."

Az Egyesült Királyságban évente egyébként 6000 ember követ el öngyilkosságot, és nem tudni, hogy ez pontosan miért történhet meg. Az ENCP kutatása igen fontos üzenet azokról a jelekről, amikre az embereknek oda kell figyelniük, ha aggódnak valakiért. Ilyen faktorokat már eddig is ismertünk, mint a túlzott befelé fordulás, vagy megmagyarázhatatlan idegesség, de most ezek köre a fentiekkel bővült, ez pedig remélhetőleg közvetve vagy közvetlenül hozzájárulhat emberéletek megmentéséhez.

Az öngyilkosság egy nagyon komoly téma! Oszd meg másokkal is a cikket és figyelj nagyon a környezetedre!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön