olimpiai sportág
Egészségmagazin.com   |   2015.05.26.

Mitől ötkarikás egy sportág?

Tudod mi az a bandy? Hallottál a baszk pelotáról vagy a boules-ról? Olyan sportágak ezek, melyek ott vannak az olimpiai várólistán a biliárd, a bowling, a karate, a krikett és sok más egyéb mellett.

reklám vége

Egészen hosszú azon sportok listája, melyek esélyesek arra, hogy előbb-utóbb az olimpián is szerepeljenek. Ehhez azonban bizonyos feltételeknek meg kell felelni. Egy sportág akkor válhat a nyári olimpiák programjának részévé, ha legalább 4 kontinensen széles körben elterjedt. Férfiak esetén legalább 75, a nőknél pedig minimum 50 országban játsszák, és szakosztályi szinten szerveződik.

Sok olyan sportág van, amit a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elfogad hivatalos sportágként, de mégsincs benne az olimpiai programban. Ezek az un. jóváhagyott sportok, amelyeket bármikor be lehet rakni az olimpiai programba a következő játékok alkalmával - feltéve, ha a NOB olimpiai program bizottsága megszavazza.

Ilyen a biliárd, a bowling, a bridzs, a görkorcsolya, a karate, a krikett, a kötélhúzás, a lovaspóló, a motorcsónakverseny, a raketball, a rögbi, a sakk, a squash, a szörf, a szumo vagy épp a vízisí.

Ám nemcsak felkerülni lehet az olimpiai listára, hanem ki is lehet esni onnan. Tíz éve pl. a baseballt és a softballt törölték az olimpiai programból.Nem kell a kötöttfogás?

Magyarországon komoly indulatokat gerjesztett, amikor a kötöttfogású birkózás törlése szóba került. A felháborodás jogos, hiszen egy olyan sportágról van szó, amit az olimpiák kezdete óta jegyeznek.

Hogy mi lehet a háttérben?

Az olimpiai sportok közül a birkózás 2004-ben már majdnem ki lett írva, ám végül a szabályok módosításával megúszta azt. A „pörgősebb" hatás kedvéért immár háromszor két perces menetekből állnak a mérkőzések. Ez azonban még egyáltalán nem biztos, hogy megmenti az 54 magyar olimpiai érmet hozó sportágat. A hazai sportdiplomácia folyamatos lobbizással igyekszik elérni, hogy ne lebegjen ott a Damoklész kardja a birkózók feje fölött.

Tény, hogy a divat és látványsportok előtérbe kerültek, hiszen a játékokat finanszírozó szponzoroknak ezekből származhat bevétele. Mert ne feledjük: a sport, amellett, hogy játék, hatalmas üzlet is.

Unalmas volt a kötélhúzás

Ha nincs megfelelő érdeklődés egy sportág iránt, vagy nincs megfelelő irányító testület, akkor könnyen törölhetnek egy sportágat az olimpiai palettáról. Így volt ez a kötélhúzás és a lovaspóló esetén is. Az íjászat és a tenisz arra példa, hogy ki lehet kerülni, de utána vissza is lehet jutni az olimpiai programba.

Előfordul, hogy egy un. „Bemutató sport" kerül be az olimpiára. Ezek általában a rendező ország számára fontos helyi sportágak. Ilyen volt a baseball és a curling. Az olimpián való szereplés remek alkalom arra, hogy felmérjék a nemzetközi érdeklődést. Kedvező fogadtatás esetén pedig a NOB döntéshozóin múlik, hogy lesz-e folytatás. Jelenleg 28 sportot és 38 szakágat tartanak nyilván. A szakágak versenyszámokra vannak osztva, és a versenyszámok megnyeréséért lehet érmet szerezni.

Irány az olimpia!

A XXXI. Nyári Olimpiai Játékok rendezője Rio de Janeiró. 2016. augusztus 5. és 21. között zajlik a 28 sportág 306 versenyszámának megmérettetése. Hogy hány magyar versenyző lesz jelen, még nem tudni, hiszen folyamatosan zajlanak a kvalifikációk. A londoni olimpián 157 fős volt a magyar csapat. A MOB vezetői szerint ennyi kiutazóra jövőre is megvan a reális esély.

Szerencsésnek mondhatja magát, aki az olimpián személyesen is jelen lehet - akár nézőként, szurkolóként is. A 2016-os olimpia szervezői 7,5 millió jegyet értékesítenek majd. Ezek 70 százalékát a hazai drukkereknek tartják fent. A többi országban hivatalos értékesítőkön keresztül lehet majd hozzájutni egy-egy jegyhez. Egyelőre csak azt lehet jelezni, hogy az érdeklődő melyik jegyet szeretné lefoglalni, ám hogy valóban megveheti-e, arról sorsolás dönt.

A belépők ára viszont már ismert. A legdrágább jegyek a nyitóünnepségre szólnak. Ezek ára 1400 dollár - vagyis közel 400 ezer forint. A versenyekre váltható jegyek több mint fele 25 dollárnál kevesebbe kerülnek. A legolcsóbbak 12 dollárosak - vagyis 3300 forintért megvehetők. A legdrágább jegy a 100 méteres síkfutás döntőjére váltható. Ez kb. 160 ezer forintba kerül.

A magyarok számára fontos kajak-kenu döntőkre 10 és 21 ezer forint között van a jegyár. A vízilabda döntő 14-58 ezer forint, az úszódöntőkre 26-90 ezer forint egy-egy jegy.

A viszonylag kedvező jegyáraknak akár örülhetnénk is, ám nem feledkezhetünk meg a 9990 km-es távolságról, ami 1-2 átszállásos repüléssel negyedmillió forinttól biztosan drágább lesz.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön