sport terhesség alatt
Egészségmagazin.com   |   2015.10.10.

Tabutornák kismamáknak! Ezeket a sportokat kerüld a terhesség alatt

A terhesség nem egy betegség, hanem egy állapot. Sok kismama borzasztóan félti magzatát, holott a túl sok ülés még rosszabb, mint a rendszeres kímélő mozgás. Arról már olvashattál, hogy melyik az a mozgásforma, ami kifejezetten jót tesz nektek. Most kicsit kitérünk arra is, hogy pontosan mi az, amit kerülj és, hogy miért!

reklám vége

Miért tilos néhány sport a kismamáknak?

Szervezetedet duplán megviseli ez az időszak, hiszen nem csak egy, hanem két testet kell táplálnia, óvnia. Az első hónapokban a magzat rengeteg változáson megy keresztül, ezért korántsem mindegy, hogy ebben az időszakban milyen életmódot követsz.

A terhesség elején például a nehéz és intenzív testmozgás árthat a magzat fejlődésének, mert a szervezet túlhevülhet, és erősen megterhelődik. Kerülni kell a labdajátékokat, valamint minden olyan sportot, ami sérülésveszéllyel járhat, ugyanis egy erősebb ütés akár kisbabád életét is veszélyeztetheti. A terhesség ideje alatt a szövetek meglazulnak, így nem ajánlott olyan sportot űzni, ami tovább nyújthatja, vagy akár el is szakíthatja az ízületeket. A kismamák súlypontja értelemszerűen átkerül, így az addig könnyű feladatok is bonyolultabbnak tűnhetnek, és emiatt sérüléssel végződhetnek.

6 tabu sport kismamáknak terhesség alatt:

1. Rázkódással, esésveszéllyel járó sportok

Ilyen például a kerékpározás, vagy a futás. Egy súlyosabb esés, vagy egy erősebb rázkódás akár vetéléssel is végződhet, így semmiképp sem szabad kockáztatnod!

2. Túlzott izommunkát igénylő sportok

Legyen szó súlyemelésről, vagy gimnasztikáról, az erős izomerőt igénylő sportok roppant veszélyesek. A megfeszülő izmok nyomhatják a babát, és szintén koraszüléshez vezethetnek.

3. Hosszantartó, magas pulzusszámmal járó mozgás

A várandósság ideje alatt felgyorsul a nyugalmi szívritmus - ezért olyan fáradékonyak a kismamák. Fontos, hogy hagyd magadat pihenni, mert a tartós magas pulzusszám káros is lehet.

4. Labdasportok

Vannak olyan tanulmányok, amelyek szerint a terhesség első harmadában biztonságosak a labdasportok, de erről érdemes inkább orvosoddal konzultálni, hiszen ezek a játékok mindig magukban hordozzák az ütközés, sérülés esélyét. Nehezíti a játékot, ha egy testcsel során még a hasadra is külön oda kell figyelned.

5. Hasprés, és más hasizom-gyakorlatok

Ez a 9 hónap semmi esetre sem szólhat a feszes hasról. A magzat számára kifejezetten kellemetlen, ha túl feszes a hasfal, így akár a fejlődése is lassabb lehet. A hasprést talán magyaráznunk se kell, hiszen egy idő után fizikailag is képtelenség és értelmetlen.

6. Túlhevüléssel járó sportok

Ahogy a láz, úgy a sportolásból eredő magas testhőmérséklet is veszélyes! Ne végezz olyan sportot, ahol ennek fennállhat a veszélye. A hirtelen irányváltoztatást igénylő sportokat is mellőzni kell erre az időszakra.

Mit sportoljon egy kismama?

Persze mindez nem azt jelenti, hogy csak a biztonságos ülés maradt és jégkrém majszolása:)! Kifejezetten tanácsos a rendszeres testmozgás a terhesség ideje alatt is, csak másképp. A megerőltető, zsírégető sportokat hagyd szülés utánra, viszont a kímélő mozgással szinten tarthatod magad addig is, így visszatérni is könnyebb lesz.

Mire ügyelj, ha kismamaként sportolsz?

  • meleg, párás levegőben ne sportolj!
  • oxigénben gazdag, jól szellőző helyet válassz
  • betegség, megfázás esetén semmiképp se mozogj
  • ügyelj a megfelelő mennyiségű folyadék, lehetőleg víz bevitelére
  • kényelmes, jól szellőző ruhát viselj!

Mit, mikor és hogyan sportolj a szülés után?

A szülés kemény fizikai megterhelés. Az első hetekben hagyd magad regenerálódni, és összehangolódni kisbabáddal. A testednek jó pár hónapra van szüksége ahhoz, hogy a várandósság előtti állapotba kerülhessen. A meglazult szalagok miatt addig is ugyanúgy kerüld a sok nyújtással járó sportokat. A hasizomgyakorlatokkal pedig legalább 8 hetet mindenképp várnod kell.

Hogy mikor szabad elkezdeni a sportolást azt két dolog határozza meg:

  • orvosod mikor engedélyezi (császározás esetén ez az idő jóval hosszabb lehet)
  • mikor érzel magadban kellő energiát a sporthoz

Kezdd eleinte aerob mozgással, mint amit terhesség alatt is végeztél, például a gyaloglás, úszás.

Ügyelj a fokozatosságra, ne akarj azonnal csúcsformába kerülni. Eleinte otthon végezz néhány gyakorlatot, majd építkezz szépen lassan. Nagyszerű és hasznos lehet a későbbiekben, ha kisbabáddal együtt veszel részt baba-mama tornákon. Azon túl, hogy mindketten mozogtok, érzelmileg is közelebb kerülhettek egymáshoz.

Hajrá, kismamasportokra fel!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön