terhesség 11. hete
Egészségmagazin.com   |   2017.07.10.

A terhesség 11. hete – az első jaj!

A múlt hét tele volt izgalmakkal, Andi és Mókus több kihívást is teljesítettek együtt, cserébe ez a hét már sokkal nyugisabban telt... az első balesetig. Mi történt Andival, hogyan hozta kellemetlen helyzetbe Mókus, és mikor tudhatjuk meg végre a kritikus genetikai vizsgálat eredményét? Olvass tovább, és tudd meg, mit hoz egy átlagos anyukának a terhesség 11. hete!

reklám vége

Egyre biztosabb vagyok abban, hogy Mókus le fog buktatni. Már csak 1 hetet kell kibírnunk a bejelentésig... Nagy szerencsém, hogy fázós vagyok, és az irodai légkondicionálás miatt én még a legnagyobb kánikulában is pulóverben ülök bent. A pulóver most ápol és eltakar, így talán nem fogják kiszúrni, hogy nem tudom behúzni a hasam, és hogy ez itt már több, mint egy jobban sikerült ebéd.

A melleim ismét, kezelhetetlenül megnőttek. Annyira szerettem a szoptatás utáni állapotukat, de most megint hatalmasak és fájnak, feszülnek. Komolyan úgy érzem, hogy úgy kell tartanom miattuk a karjaimat, mint ahogy a gyúrós férfiak szokták - tudjátok, mintha 1-1 dinnye lenne a hónuk alatt. Ezzel együtt, a férjem nagy rajongója ennek az állapotnak, bár én magam nem osztottam az örömét sem az előző terhességem során, sem most.

Egyre jobban izgulok a ránk váró genetikai vizsgálat miatt. Úgy szeretném bejelenteni Mókust, hogy már tudom azt, hogy minden rendben van. Nagyon remélem, és bízom is benne, hogy a vizsgálatot végző orvos jó híreket fog tudni mondani nekünk és talán még azt is elárulja, hogy kisfiút, vagy kislányt várunk. Ennél a genetikai ultrahangvizsgálatnál megvizsgálják a babók tarkóredő-vastagságát, a végtagjainak és gerincének fejlődését. Ezért eszik a kismamák a folsavat: ha a szervezetben kevés a folsav, az idegcső-záródási rendellenességet okozhat. Jelen pillanatban ez az egyik legrémisztőbb forgatókönyv, de jó, hogy már tudják szűrni az ilyen súlyos betegségeket is.

Fel is hívtam a labort, ahol el tudják végezni ezt a vizsgálatot, hogy kérjek időpontot jövő hétre. Mondanom sem kell, várólistába botlottam, még így is, hogy fizetős helyre mentem, és elég sok pénzbe kerül a vizsgálat. Persze ez jó, mert azt jelenti, hogy minden rémhír ellenére igenis születnek babák, méghozzá felelős szülők gyermekeként, de azért rosszul esett, hogy első körben nagyot koppantam. Szerencsére nem kell olyan reménytelenül sokat várni: jövő hétre nem, de a következő hétre már kaptam időpontot. Még egy hét kétségek és titkok között.

Az első baleset...

Ezen a héten óriási hibát követtem el. Nem indult annak, de az lett. Kései reggelire hétvégén, a piacozás koronájaként bevágtam egy fél sajtos-tejfölös lángost, majd 1,5-2 órára rá megettem egy mandarint. Ez az apró déligyümölcs olyan lendülettel indult meg visszafelé, hogy csak a lavórt volt időm elkapni, és már kuporodtam is le vele a szoba közepére. Bátyám és a férjem aggódva kérdezték, hogy jól vagyok-e. Még ki tudtam mondani, hogy igen és hogy menjenek nyugodtan útjukra. Utána történt meg a tremor. Ez volt az első hányásom a két terhesség alatt. Nem jutottam el erre a pontra Zsombival se, de Mókus úgy tűnik, hogy felülír mindent.

Nagyon remélem, hogy a születése körüli dolgokat nem fogja átírni. Ezzel kapcsolatban sokat gondolkozom, bízom benne, hogy az orvosunk valami szuper áthidaló megoldást fog kitalálni arra a helyzetre, hogy már egy kevésbé szimpatikus kórházban dolgozik, és talán nem is lesz jelen a baba születésénél. Ha azt mondja, hogy fog tudni segíteni nekem a Nagy Napon, akkor biztos, hogy hajlandó vagyok új kórházzal megismerkedni - csak a doktorúr legyen ott.

A baba 11. hete

Most töltjük az utolsó, rizikósnak számító hetünket. A várandósság ez után sem veszélytelen, de a 12. hét betöltéséig fokozottan bizonytalan a végkimenetel. Mókus most tölti a 11. hetét és már olyan sok dolog történt vele és már hatalmas! Immáron a szakirodalmak szerint 45-50 mm a teljes testmagassága és elérte a hihetetlen 7 grammot! A továbbiakban is rohamtempóval fog fejlődni, növekedni. Ehhez szüksége van nagyon sok tápanyagra, amit a köldökzsinóron át, a méhlepényen keresztül kap meg tőlem, amik már kifejlődtek. A köldökzsinór még csak igazán rövidke, de a terhesség végére ennek hossza elérheti az akár 50 cm hosszúságot is.

Mókus szervei már mind megvannak, van csontváza, vérkeringése és idegrendszere is. Még a kinti világhoz nagyon fejletlen, legfőbb feladata most bent maradni sok-sok ideig és tökéletesíteni a kis szerveinek és mindenének a működését.

Még egy hét tehát, amíg tartani kell a titkot, és újabb 1 hétig szurkolhatunk, hogy sor kerüljön a genetikai vizsgálatokra... maradj velünk, mert hamarosan jön terhesség 12. hete, ahol végre elkezdjük lerángatni a lepleket a titkokról!

< Előző rész: A terhesség 10. hete: Az újabb dilemmák

Következő rész: A terhesség 12. hete >



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön