terhesség
Egészségmagazin.com   |   2015.11.25.

Mit nem szabad enni és inni terhesség alatt?

Amikor megtudtad, hogy várandós vagy, az orvos biztos felsorolt egy csomó ételt, amit most hanyagolnod kell - és még van egy csomó másik, amit szintén nem ártana kiiktatnod az étrendedből az elkövetkezendő hónapokra. Mik a tabu ételek, italok és miért nem szabad őket fogyasztanod terhesség alatt? Válasz a cikkben!

reklám vége

Természetesen mindenki a legjobbat akarja születendő gyermekének, ezért bújjuk a különféle tanácsokat osztogató könyveket, ezért hagyunk fel legalább erre a néhány hónapra különféle káros szenvedélyekkel, és ezért cseréljük az egészségtelen nassolnivalót ropogós gyümölcsökre. Vannak azonban egészen hétköznapi ételek is, amik fogyasztása veszélyes lehet a kicsi számára - még ha nem is gondolnád.

Miért veszélyesek egyes ételek a terhesség alatt?

A terhesség komoly hatással van az immunrendszeredre, ezért te, és a pici is sokkal fogékonyabbak vagytok különféle baktériumokra, vírusokra és más, ételmérgezést okozó élősködőkre. Még ha nem is érzed magad betegnek, bizonyos kórokozók akkor is megtámadhatják a magzatot, akár súlyos károsodást okozva. A baba különösen érzékeny lehet különféle, az étellel a szervezetedbe jutatott méreganyagokra, mint például a higanyra.

Mit ne egyél terhesség alatt?

  • Sajtok

Legyen szó camembert-ről, márványsajtról, rokfortról, vagy brie-ről, a terhesség ideje alatt jobb ezeket messziről elkerülni - akkor is, ha amúgy sajtfüggő vagy. Ezek a sajtok sok esetben nem pasztőrözöttek, így viszont előfordulhat, hogy egy nagyon veszélyes baktériummal, a lisztériával fertőzöttek. A puha sajtok azért jelentenek veszélyt, mert nem esnek át az érlelés folyamatán (mint például a parmezán vagy a cheddar), ami normális esetben elpusztítja ezeket a kártevőket. Mivel a terhes nőknek gyengébb az immunrendszere, védtelenebbek a komoly ételmérgezésekkel szemben, melyek az első trimeszterben még akár vetéléshez is vezethetnek.

  • Nyers húsok és tojás

Mind a húsok, mind pedig a tojás potenciális forrásai olyan baktériumoknak, melyek súlyosan károsíthatják a magzatot. Éppen ezért ha húst vagy tojást főzöl, bizonyosodj meg róla, hogy alaposan átsüljön, megfőjön az étel. A tojás fontos tápanyagforrás, így nem kell teljesen elhagynod az étrendedből a terhesség idejére, de érdemes odafigyelni, hogy elkerülhesd a szalmonellafertőzést, ami a kismamákra nézve különösen veszélyes lehet. Csak megbízható forrásból származó, lehetőleg hűtött, és sértetlen tojásokat vegyél! Amennyiben sertést, marhát, vagy bárányt főzöl otthon, kerüld a véres steak-et, inkább mindent süss át alaposabban ebben a pár hónapban. Ezekben a húsokban ugyanis előfordulhat a toxoplazma nevű parazita, ami súlyos betegséghez vezethet.

  • Pástétom

A terhesség hónapjaiban lehetőleg kerüld a máj, és a májból készült különféle ételek fogyasztását, ezek ugyanis nagy mennyiségben tartalmazhatnak retinolt, az A-vitamin egyik előfordulási formáját. Ha ebből túl sok jut a szervezetedbe, az káros lehet a fejlődő magzat számára.

  • Tenger gyümölcsei

Terhesség során jobb elkerülni a nyers tengeri herkentyűk fogyasztását, mint az osztriga, vagy a sushi. Ezekkel ugyanis az a probléma, hogy az elkészítésük előtt nem voltak lefagyasztva. További herkentyűk, mint a cápa, a makréla, vagy a cserepeshal húsa sok higanyt tartalmazhat, ami szintén káros lehet. Ugyanez igaz kisebb mértékben a tonhalra is. Így általánosságban elmondható, hogy minden tengeri élőlény fogyasztásának mennyiségére érdemes odafigyelned.

Mit nem szabad inni a terhesség alatt?

  • Alkohol

Szerencsére a legtöbb nő számára magától értetődő, hogy a terhesség ideje alatt kerülni kell mindennemű alkohol fogyasztását, sokan mégis megengedőbbek saját magukkal szemben ebben a kérdésben. Az alkohol fogyasztásának nagyon súlyos magzatkárosító hatásai lehetnek, például furcsa és rendellenes arcvonások, növekedési problémák, tanulási és viselkedési zavarok, vagy más születési rendellenességek.

Néha az orvos szokta ajánlani, hogy igyál egy pici vörösbort (vérképző mivolta miatt) vagy konyakot (a terhesség utolsó szakaszában izomlazító hatása lehet), de ezekből tényleg csak nagyon pici mennyiségre van szükséged és csak akkor, ha az orvosod is jóváhagyja a fogyasztást!

  • Kávé

Te is azok közé tartozol, akik képtelenek elindítani a napjukat egy csésze fekete nélkül? Rossz híreink vannak: a koffein megemeli a vérnyomást és a pulzusszámot is, ezek pedig nem ajánlatosak a terhesség során. Sőt, a koffein vízhajtó, gyakrabban kel felkeresned a pici helyiséget, ezzel pedig felboríthatja a szervezet folyadékainak arányait és dehidratáltsághoz is vezethet. Ráadásul a koffein a placentán áthatolva közvetlenül a magzathoz is eljut, aki ekkor még sajnos képtelen teljes mértékben lebontani azt. A koffein a terhesség későbbi szakaszában gondot okozhat a kicsi alvási szokásaiban és a mozgásának alakulásában is.

Hosszú a lista? Tudjuk: ez a 9 hónap nehéz, és lemondásokkal teli.De ha helyette arra fókuszálsz, hogy mennyi csoda történik most a szervezetedben, és hamarosan kézbe foghatod a kisbabádat, akkor máris nem olyan kemény lemondani néhány ételről és italról, ugye?

Van terhes barátnőd? Oszd meg a cikket, hogy ő is megtudja, mit ne egyen és igyon a terhesség alatt!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön