fogamzásgátló injekció
Egészségmagazin.com   |   2015.05.12.

A fogamzásgátló injekció előnyei és hátrányai

Egy korábbi cikkünkben már írtunk a gumióvszerről, mint fogamzásgátló módszerről, illetve röviden bemutattuk annak speciális fajtáit. Mai cikkünkben a fogamzásgátló injekcióról lesz szó, ami egy viszonylag modern eszköze a nem kívánt terhesség elkerülésének. Bemutatjuk magát a módszert, kidomborítva annak előnyeit és hátrányait.

A hormontartalmú védelem

A fogamzásgátló injekciót ma már több, mint 130 országban, nők millió használnak. Legnagyobb számban a fejlődő országok lakói élnek vele, de az Egyesült Államokban is igen sokan alkalmazzák. Európában meglehetősen népszerű: főként Svédországban és az Egyesült Királyságban.

A készítménynek két formája ismert, a kombinált, amelyben megtalálható mind a két női hormon; illetve a csupán progeszteron tartalmú. Ez utóbbit azok is használhatják, akik a tüszőhormon tartalma miatt a másikat nem - éppen ezért ez a típus az elterjedtebb. Az injekció használatáról és a kezelésről a nőgyógyász ad pontosabb információt, de a használathoz nem szükséges különleges, a megszokottól eltérő kivizsgálás.

Az egyértelmű nyereség

A fogmazásgátló injekció hatóanyagában nem különbözik az orális fogamzásgátlóktól, ennek megfelelően a mechanizmusa sem eltérő. A bejuttatott hormon megakadályozza a peteérést, így nincs mit megtermékenyíteniük a spermiumoknak.

A kettő közti fő különbség a bejuttatás módszerében található. Az első dózist a menstruációs ciklus első napján a felkarba vagy farizomba kell beadni, a készítmény ezt követően folyamatosan felszívódik. A folyamatot negyedévente kell ismételni, ugyanis három havonta csökken a hatása. Hosszú távon használva a szer a menstruáció elmaradását eredményezi, amely általában 12 hónap múlva jelentkezik újra (az injekció abbahagyását követően).

Láthatjuk tehát, hogy egyértelmű előnyei a folyamatnak az egyszerűsége, a hatékonysága, és - egyes nők véleménye szerint - a vérzés elmaradása.

A fogamzásgátló injekció problémás hátrányai

Bizonyos szakemberek csak kivételes esetben javasolják a fogamzásgátlás ezen módszerét, hiszen előfordulnak problémát okozó hátrányok.

Az egyik leggyakoribb példa a rendszertelen menstruáció, ennek következtében a pecsételő vérzés vagy az állandó vérzés kialakulása. Ennek oka a bizonytalan felszívódásban keresendő, ugyanis ez egyéntől függő, mivel befolyásolja a testalkat, az izom-zsír arány, valamint a testmozgás gyakorisága és intenzitása.

További kellemetlen problémák lehetnek az émelygés, a hányinger, a fejfájás, illetve bizonyos bőrproblémák. Egyes kutatások szerint pedig 16 év alatt zavarhatják a csontfejlődést is.

Az oltás hatásai a három hónap (vagy bizonyos esetekben ennél hosszabb) alatt nem visszafordíthatóak, így adott ideig együtt kell élni a kellemetlen tünetekkel. Emellett ilyenkor gyakoribb orvosi felügyelet javasolt, és az előre egyeztetett időpontokat szigorúan be kell tartani, ha az állandó védelmet kívánjuk elérni. Azonban a rendszeres injekció hatására problémák merülhetnek fel a későbbiekben, hiszen előfordulhat, hogy a módszer abbahagyását követően az érintett nehezen nyeri vissza a fogamzás képességét.

Mindezek alapján érdemes tehát mérlegelnünk. Az injekció használatát előzze meg egy alapos tervezés és jövőbe tekintés, mert ha belátható időn belül családod szeretnénk, akkor találhatunk alkalmasabb módszert is.