fogamzásgátló injekció
Egészségmagazin.com   |   2015.05.12.

A fogamzásgátló injekció előnyei és hátrányai

Egy korábbi cikkünkben már írtunk a gumióvszerről, mint fogamzásgátló módszerről, illetve röviden bemutattuk annak speciális fajtáit. Mai cikkünkben a fogamzásgátló injekcióról lesz szó, ami egy viszonylag modern eszköze a nem kívánt terhesség elkerülésének. Bemutatjuk magát a módszert, kidomborítva annak előnyeit és hátrányait.

reklám vége

A hormontartalmú védelem

A fogamzásgátló injekciót ma már több, mint 130 országban, nők millió használnak. Legnagyobb számban a fejlődő országok lakói élnek vele, de az Egyesült Államokban is igen sokan alkalmazzák. Európában meglehetősen népszerű: főként Svédországban és az Egyesült Királyságban.

A készítménynek két formája ismert, a kombinált, amelyben megtalálható mind a két női hormon; illetve a csupán progeszteron tartalmú. Ez utóbbit azok is használhatják, akik a tüszőhormon tartalma miatt a másikat nem - éppen ezért ez a típus az elterjedtebb. Az injekció használatáról és a kezelésről a nőgyógyász ad pontosabb információt, de a használathoz nem szükséges különleges, a megszokottól eltérő kivizsgálás.

Az egyértelmű nyereség

A fogmazásgátló injekció hatóanyagában nem különbözik az orális fogamzásgátlóktól, ennek megfelelően a mechanizmusa sem eltérő. A bejuttatott hormon megakadályozza a peteérést, így nincs mit megtermékenyíteniük a spermiumoknak.

A kettő közti fő különbség a bejuttatás módszerében található. Az első dózist a menstruációs ciklus első napján a felkarba vagy farizomba kell beadni, a készítmény ezt követően folyamatosan felszívódik. A folyamatot negyedévente kell ismételni, ugyanis három havonta csökken a hatása. Hosszú távon használva a szer a menstruáció elmaradását eredményezi, amely általában 12 hónap múlva jelentkezik újra (az injekció abbahagyását követően).

Láthatjuk tehát, hogy egyértelmű előnyei a folyamatnak az egyszerűsége, a hatékonysága, és - egyes nők véleménye szerint - a vérzés elmaradása.

A fogamzásgátló injekció problémás hátrányai

Bizonyos szakemberek csak kivételes esetben javasolják a fogamzásgátlás ezen módszerét, hiszen előfordulnak problémát okozó hátrányok.

Az egyik leggyakoribb példa a rendszertelen menstruáció, ennek következtében a pecsételő vérzés vagy az állandó vérzés kialakulása. Ennek oka a bizonytalan felszívódásban keresendő, ugyanis ez egyéntől függő, mivel befolyásolja a testalkat, az izom-zsír arány, valamint a testmozgás gyakorisága és intenzitása.

További kellemetlen problémák lehetnek az émelygés, a hányinger, a fejfájás, illetve bizonyos bőrproblémák. Egyes kutatások szerint pedig 16 év alatt zavarhatják a csontfejlődést is.

Az oltás hatásai a három hónap (vagy bizonyos esetekben ennél hosszabb) alatt nem visszafordíthatóak, így adott ideig együtt kell élni a kellemetlen tünetekkel. Emellett ilyenkor gyakoribb orvosi felügyelet javasolt, és az előre egyeztetett időpontokat szigorúan be kell tartani, ha az állandó védelmet kívánjuk elérni. Azonban a rendszeres injekció hatására problémák merülhetnek fel a későbbiekben, hiszen előfordulhat, hogy a módszer abbahagyását követően az érintett nehezen nyeri vissza a fogamzás képességét.

Mindezek alapján érdemes tehát mérlegelnünk. Az injekció használatát előzze meg egy alapos tervezés és jövőbe tekintés, mert ha belátható időn belül családod szeretnénk, akkor találhatunk alkalmasabb módszert is.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön