óvszer
Egészségmagazin.com   |   2015.09.03.

9 izgalmas tény az óvszerről

A múltkor 9 érdekességet osztottunk meg az orgazmusról, most pedig nézzük az egyik legellentmondásosabb szexuális kelléket: az óvszert. Tudtad-e, hogy...

reklám vége

Lehet szeretni, vagy lehet utálni, de kénytelenek vagyunk elfogadni: a modern ember szexuális életének mindennapos részévé vált az óvszer. Már évezredek óta jelen van az emberiség életében, de mostanra a technológia fejlődésével biztonságossá, könnyen elérhetővé és (viszonylag) kényelmessé vált.

Az óvszer nemcsak a nemi úton terjedő betegségek megfékezésében és elkerülésében játszik fontos szerepet, de a nem várt terhességek, végső soron pedig az abortuszok számának csökkenésében is. Ezeket minden bizonnyal eddig is tudtad.

Most mondunk néhány érdekességet, amik nagy részéről jó eséllyel még sosem hallottál az együttlétek állandó szereplőjéről.

Óvszer-számmisztika

Néhány fontos szám: a becslések szerint a teljes Föld igénye 18 milliárd darab óvszer. Nem semmi, igaz?

A felmérések alapján egy átlagos szexuális aktus 7,3 percig tart, eddig kell kibírnia az óvszernek, ami egyébként megfelelő használat mellett 98%-os biztonságot nyújt a terhesség és a betegségek elkerülése terén. A WHO (World Health Organization) felmérései alapján utóbbiból átlagosan naponta 1 millió ember szerez valamilyen fajtát.

Lássunk néhány, még ennél kevésbé ismert érdekességet!

Tudtad-e, hogy...

  1. A forrásokban elsőként 1564-ben említette az óvszert egy olasz orvos, Gabriele Fallopio.
  2. A XIX. században a gumi vulkanizálása volt az, ami forradalmasította az óvszer gyártását. Charles Goodyear új módszerével vált lehetővé a nedvesség-, hő-, és hidegálló, rugalmas és nagy szakítószilárdságú gumik gyártása.
  3. 1870-ben még átlagosan 2 mm vastagságú volt egy óvszer, ez manapság 0,03 mm.
  4. Az első óvszer még szövetből készült. Ezek közös jellemzője a fogamzásgátlás terén mutatkozó nagyon rossz hatásfok volt. Az első igazán hatékony óvszert mai szemmel nézve elég gusztustalan alapanyagból, állatok beléből készítették.
  5. Jelenleg a legnagyobb óvszergyár az Egyesült Államokban működik. A 9000 munkást foglalkoztató üzemből a világ minden tájára kerül a kis segédeszközökből.
  6. Egy legenda szerint a hidegháborús őrület csúcsán óvszereket is be akartak vetni. Eszerint a CIA óriási óvszereket szándékozott a Szovjetunióba küldeni ejtőernyők segítségével, így hozva az orosz nők tudomására, hogy az amerikai férfiak méretesebbek...
  7. Bizonyos felmérések szerint óvszer használata mellett a nők jobban élvezik a szexet. Első ránézésre pont fordítva gondolnánk, de kiderült, hogy nem minden esetben van így. A védekezés ugyanis nagyobb biztonságot jelent az együttlét során, így pedig a nők könnyebben és jobban el tudnak lazulni, így jobban élvezik a szexet is.
  8. Az óvszer egészen másféle védekezésre is alkalmas. A második világháborúban a katonák az óvszerre hasonlító eszközt használtak a puskacsőre húzva, hogy megakadályozzák a fegyver beázását.
  9. Újabban színváltós óvszer jelezheti a nemi betegséget. Az Isaac Newton Akadémiára járó angol tinédzserek olyan gumit fejlesztettek ki, aminek megváltozik a színe, ha szifiliszes, vagy klamidiás nemi szervvel érintkezik. Ez újabb áttörés lehet a szexuális úton terjedő fertőzések megelőzésében.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön