fogamzásgátló mikrochip, fogamzásgátlás
Egészségmagazin.com   |   2015.09.22.

Bill Gates feltalálta a távirányítható fogamzásgátlást

Bill Gates, a világ egyik leggazdagabb embere első ránézésre egészen őrültnek tűnő fejlesztést jelentett be: a távirányítású fogamzásgátlást. A megoldást egy, a bőr alá ültethető, távirányítású mikrochip jelentené, ami 16 évre venné át fogamzásgátló adagolásának, mindennapi terhét a nők válláról.

reklám vége

Veled is előfordult már, hogy egyszer-egyszer megfeledkeztél a fogamzásgátló tablettáról és azt számolgattad, hogy hány napig kell alternatív módszerekhez folyamodnod, hogy tuti elkerüld a terhességet?

Bill Gates megoldja a problémádat; legújabb találmánya ugyanis nem a számítógépek világába hoz fantasztikus újdonságot, hanem a hálószobába...

Fogamzásgátló a bőr alatt

mikrochip fogamzásgátló, fogamzásgátlás

Illusztráció

A levonergestrel nevű hormont már korábban is használták a különböző fogamzásgátló gyógyszerekben, ám eddig a hagyományos módon kellett adagolni - ami mindig magában hordja annak veszélyét, hogy megfeledkezik róla az ember.

A legújabb fejlesztés azonban évekre, sőt, szinte évtizedekre leveheti ezt a gondot a válladról!
A bőr alá ültethető chip 16 évre elegendő fogamzásgátlót tartalmaz, és automatikusan gondoskodik a gyógyszer adagolásáról. Nem kell emlékeztetőt beállítanod a telefonon, nem kell azon aggódnod, hogy a másik táskádban maradt a tabletta, sőt, az orvost sem kell háromhavonta felkeresni; a fenék-, alkar-, vagy a has bőrfelülete alá beültethető eszköz gondoskodik a születésszabályozásról!

Ám 16 év hosszú idő, könnyen lehet, hogy az ember mégis szeretne kisbabát. Szerencsére ilyenkor sincs probléma; a chipet vezeték nélkül kapcsolaton keresztül ki-be lehet kapcsolni, így könnyedén szüneteltetheted a gyógyszer adagolását. Az implantátum nem csak a születésszabályozásra jelentene hosszú távú megoldást, de a nőgyógyászhoz tett menetrendszerű látogatásokat is feleslegessé tenné a nők számára.

A távirányítású fogamzásgátló nem a jövő zenéje

Jelenleg is elérhető már egyébként hasonló megoldás a nem kívánt terhességek elkerülésére: az NHS implantátuma 3 éves védettséget jelent, mely persze jóval rövidebb időtartam, mint a most emlegetett 16 év. Ez még csak a kisebbik probléma; ha a felhasználó 3 éven belül mégis meggondolja magát, mindenképpen orvoshoz kell fordulnia.

Az új készülék fejlesztői remélik, hogy az engedélyeztetési eljárásokat követően 2018-ra mindenki számára elérhetővé válhat majd az implantátum, amit kedvező áron terveznek bevezetni a piacra. A preklinikai tesztek a jövő évben indulhatnak el. Az eszközt egyébként egy start-up cég, a Massachusetts-i MicroCHIP nevű cég fejlesztette ki.

Bill Gates-től jött az ötlet

Az ötlet Gates-től jött, a fejlesztésért azonban Massachusetts-i Technológia Intézet, az MIT tudósaié az érdem; a Microsoft feje két évvel ezelőtt látogatott a laboratóriumába, ahol kollégáival azt a kérdést szegezték az intézet professzorának, Robert Langernek: vajon lehetséges-e olyan fogamzásgátló módszer kifejlesztése, amit a nők kedvükre ki-be kapcsolhatnának?

Mint a mellékelt ábra mutatja, a válasz igen, de az implantátumnak titkosítottnak kell lennie, hogy ezáltal megóvja, és biztonságossá tegye a vezeték nélküli adatforgalmat. A chip mérete egyébként egészen elképesztő: mindössze 20x20x7 mm-es, a hormon pedig egy 1,5 cm-es tartóban kapott helyet. A napi adagot jelentő 30 mikrogramm hatóanyag felszabadításához egy aprócska elektromos töltés „olvaszt fel" egy pecsétet, így kerül a szervezetbe a szer.

Kézzelfogható fogamzásgátlás

A chip egyik tervezője, Dr. Robert Farra szerint a szerkezetnek elég közel kell kerülnie a bőrfelülethez, hogy a fizikai kontaktus elérhetővé váljon, ekképpen ugyanis a nők saját maguknak szabályozhatnák annak működését. A chip ki- és bekapcsolhatósága nagy kényelmi faktort jelent azon nők számára, akik a közeljövőben családalapítást terveznek, de addig is a fogamzásgátlás egy újszerű, egyszerű és kényelmes módját választanák. Az eljárásnak, mint minden beavatkozásnak megvannak a maga nehézségei, de vannak tudósok, akik a távolról vezérelhető, okos implantátumok használatában látják az orvoslás jövőjét.

Egyetlen beavatkozás, 16 év biztonságos szex; neked is tetszik az ötlet?

Oszd meg ezt a cikket másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön