spermicid fogamzásgátlás
Egészségmagazin.com   |   2015.06.14.

A spermicid fogamzásgátlók

Cikksorozatunkban a ma használatos fogamzásgátló módszereket mutatjuk be, kiemelve azok előnyeit és hátrányait. Mai cikkünkben a spermicid módszerekről összefoglalóan, valamint két formájáról részletesebben lesz szó.

reklám vége

Mi az a spermicid módszer?

A spermicidek, spermatocidok vagy spermaölők a hímivarsejtet elpusztító olyan kémiai anyagok, amelyek megbénítják a spermák életfontosságú enzimeit, ennek köszönhetően csökkentik az ondósejtek mozgékonyságát, életképességét vagy el is pusztítják azokat - így alkalmasak a helyi fogamzásgátlásra.

A spermicidek használhatóak önmagukban, ám legtöbbször más fogamzásgátló módszerekkel együtt alkalmazzák, mivel egyébként nem elég biztonságosak. Különböző gyógyszerformában (kúp, krém, tabletta, kapszula), recept nélkül kapható, könnyen és biztonsággal alkalmazható, fogamzásgátló, gyógyhatású készítmények. Ezek mind hormonmentesek, helyileg alkalmazhatóak, és a közösülést megelőzően kell őket használni.

A hüvelykúp

A hüvelykúpot - ahogy a neve is mutatja - a hüvelybe kell felhelyezni, méghozzá a nemi érintkezés előtt legalább tíz perccel, ujjnyi mélyre. Ez az a minimális idő, amely alatt a fogamzásgátló hatóanyag a hüvelyben eloszlik, és megfelelő védelmet nyújt.

Bár a készítmény hatása általában két-három óráig megmarad, ha a behelyezéstől számított 1 órán belül nem történik magömlés, javasolt egy új hüvelykúp behelyezése. Az aktus megismétlése előtt - az eltelt időtől függetlenül - midig egy új kúpot kell behelyezni, majd újra 10 percet kell várni.

A hüvelykúp előnye, hogy igen egyszerű használni, éppen ezért szinte senki nem tudja elrontani. Valamint, hogy vény nélkül is kapható, ezért bármikor beszerezhető és alkalmazható. Szintén az előnyök között említhetjük, hogy nem hormonális készítmény, ezért nem befolyásolja a szervezet hormonháztartását. A felhelyezést követően a kúp feloldódik, ezért a közösülés közben egyik felet sem zavarja a jelenléte.

A hüvelykúp hátránya, hogy nem biztosít hosszantartó védelmet, valamint minden közösülés előtt újabbat kell felhelyezni. Mint ahogy általában a spermicid anyagok, a hüvelykúp sem elég biztonságos védekezés önmagában, ezért javasolt más módszerekkel együtt használni. Egyes nőknek kellemetlen lehet a kúp felhelyezése, valamint előfordulhat helyi irritáció is.

A hüvelykrém

A hüvelykrémet szintén a közösülést megelőzően kell alkalmazni. A tubus védőkupakjának eltávolítása után a csöves részét mélyen a hüvelybe kell vezetni, majd nyomást gyakorolva rá a tartalmát kiüríteni. A védelem azonnali és 10 órán át tart, azonban minden együttlét előtt újra el kell végezni a „műveletet". A használat előtt és után nem szabad szappannal mosakodni, hiszen ez gyengítheti a védelmet.

A hüvelykrém előnye a hosszan tartó, és azonnal kialakuló hatás. Ez sem hormonális készítmény, így szintén nincs hatással a szervezet hormonháztartására. A krémet a betegtájékoztató elolvasása után igen egyszerű alkalmazni, ezért csekély a valószínűsége, hogy valaki a rossz használat miatt esne teherbe. Ez a készítmény is vény nélkül kapható, ezért bármikor beszerezhető.

A hüvelykrém hátránya, hogy minden közösülés előtt újra alkalmazni kell, hiába tart a hatása tíz órán át. Előfordulhat helyi irritáció, égő érzés, amelynek jelentkezése során azonnal fel kell keresni a kezelőorvost. Más módszerekhez képest a hüvelykrém gyengébb védelmet biztosít, kb. 75-80 százalék, ezért javasolt más fogamzásgátlóval együtt használni.

Következő cikkünkben a további spermicid készítményeket is bemutatjuk, így nyújtva teljes képet a fogamzásgátlás eme módszeréről.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön