síkosító
Egészségmagazin.com   |   2017.11.23.

Síkosító-tabuk: Ezt a 6 dolgot SOHA ne használd síkosítónak!

Van az úgy, hogy kell egy kis extra nedvesség odalent: ilyenkor nagyszerű segítség a síkosító, ami sokféle anyag lehet, de azért nem árt kétszer is meggondolni, mihez is nyúlsz. A nem megfelelő síkosító ugyanis elég kellemetlen dolgokat okozhat, bármennyire is jó ötletnek tűnik eleinte... 6-os listánkon olyan klasszikusok is szerepelnek, amikről sosem gondoltad volna, hogy árthatnak!

reklám vége

Síkosító használata egyáltalán nem kínos dolog, sőt: akkor is izgalmasabbá teszi az együttlétet, ha egyébként is elég nedves a helyzet. Egyáltalán nem mindegy azonban, mit használsz erre a célra. A „természetes" és „hagyományos" szerek jó része ugyanis hosszútávon bőrproblémákat, fertőzéseket és allergiát is okozhat. Bár manapság nagy divat a bio élelmiszerek, olajok használata - mondván, hogy ha megehetjük, akkor a bőrünknek sem árthat - de az orvosok szerint ezeket mégis célszerű elkerülni, mert bakteriális fertőzéseket okozhatnak.

6 dolog, ami jó ötletnek tűnik, de nem az: síkosító-tabuk

1. tiltott síkosító: Kókuszolaj

Manapság a kókuszolaj vagy kókuszzsír igazi reneszánszát éli, sokan használják a hagyományos olajok helyett, mivel kevesebb benne a koleszterin, amiért a szíved igen hálás. Az óvszer viszont már annál kevésbé: a kókuszolaj összetétele ugyanis olyan anyagokat tartalmaz, amik rongálják a latexet, emiatt pedig nő az esélye, hogy akció közben kiszakad. Ugyanez vonatkozik egyébként az olívaolajra is. Ugye mondanunk sem kell, hogy ez elősegítheti a nemi betegségek terjedését, és a nemkívánt gyermekáldást?!

2. tiltott síkosító: Nyál

Nos, első hallásra gusztustalannak tűnhet, de az emberek jó része egyszerűen ráköp a kezére (vagy máshova...) és azt használja síkosítónak. Bár a módszer igazán ősi, ez nem jelenti azt, hogy van is értelme. A nyál ugyanis egyrészt nem igazán működik hatékonyan, másrészt elősegítheti a fertőzések átvitelét és elterjedését is.

3. tiltott síkosító: Vazelin

Bizony, a régi klasszikust is fel kell venni a tiltólistára. Legalábbis akkor, ha nem akarsz egy petróleumszármazékot használni, ami az olajokhoz hasonlóan elősegíti a bakteriális fertőzések terjedését, és a gumit is rongálja.

4. tiltott síkosító: Babaolaj

Elég perverz ötlet babaolajat használni síkosítóként (pláne ha a baba is a közelben van...) ám a dologgal más baj is van: a gumirongáló-tulajdonsága mellett a babaolaj a vaginába kerülve könnyen táptalaja lehet a gombás fertőzéseknek is. A legjobb tehát, ha a babaolajat inkább meghagyod a babáknak.

5. tiltott síkosító: Testápoló

Ezzel több baj is van: a legtöbb testápolót ugyanis nem éppen intim részek ápolására fejlesztették ki, ezért ha érzékenyebb vagy, könnyen irritációt okozhat odalent. A testápolóban ugyanis olyan anyagok vannak, amik éppen a bőr hidratálására és puhítására valók, ezért nem célszerű olyan bőrfelületre kenni őket, amiknek erre semmi szüksége nincs.

6. tiltott síkosító: Glicerin

Bármit is használsz, arra mindig figyelj, hogy ne legyen benne túl sok glicerin, ez az anyag ugyanis növeli a síkosító ozmolalitását, vagyis azt a tulajdonságát, ami azt mutatja, hogy egy anyagban mennyi másik anyagot lehet feloldani. Szumma szummárum: a túl sok glicerin fertőzések melegágya lehet.

Bár a lista némiképp ijesztőnek tűnhet, azért nem kell megijedned: már azzal is sokat teszel a saját egészségedért, ha kerülöd az élelmiszereket (olajokat), a retró síkosító vazelint, és a házban fellelhető egyéb olyan dolgokat, amik a „pedig jó ötletnek tűnt"-kategóriába lehetne besorolni. A legjobb döntés, ha kifejezetten síkosítónak szánt terméket veszel, ezzel ugyanis nagyon nem lehet mellélőni. Az ilyen termékek egyetlen feladata a síkosítás, így védve leszel a fertőzésektől, és a gumit sem kell majd féltened. Egy jó síkosítóért ráadásul nem is kell messzire menni: már a nagyobb élelmiszerláncok polcain és a drogériákban is kaphatsz számtalan különféle variációt: ízesítettet, melegítőset, natúrt, aloe verásat, csiklandósat, selymeset, prebiotikumosat... mondhatnánk, hogy a síkosítóknak csak a képzelet szabhat határt, de a kínálatot elnézve talán még az sem...

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön