időskori szex
Egészségmagazin.com   |   2017.05.04.

Tudtad? Az időskori szex jó a nőknek – de árthat a férfiaknak

„Ez hülyeség! A szex mindenkinek jó" - vághatnád rá rögtön a cím olvastán, egy új tanulmány szerint viszont nem ennyire egyszerű a helyzet. Míg az idős nőknek határozottan jót tesz a rendszeres intim együttlét, az urakkal már más a helyzet. Hogy is van ez?

reklám vége

A legtöbb ember úgy tudja: a szex alapvetően jó a testnek és a léleknek, hiszen kondiban tart, örömet okoz, oldja a feszültséget, ráadásul ez az egyik legjobb módja annak is, hogy valakivel igazán bensőséges viszonyba kerülj. Éppen ezért a legtöbb felnőtt igyekszik a lehetőségeihez mérten minél többet gyakorolni ezt a tevékenységet - szigorúan egészségügyi okokból, ugye;)!

De mi a helyzet idősebb korban?

Az időskori szex is egészséges?

Sok szakember állítja azt: a kiegyensúlyozott, rendszeres, de nem túlzásba vitt szexuális aktus a hosszú élet (és persze a hosszú párkapcsolat) titka, ezért idősebb korban sem kell félni egy kis hancúrozástól. Ebben pedig majdnem mindenki egyet is ért.

De csak majdnem.

Néhány kutató ugyanis nemrégiben előrukkolt egy tanulmánnyal, ami alapjaiban forgatja fel ezt a nézetet. A Journal of Health and Social Behavior című lapban megjelent publikáció azt állítja, hogy a szex az idősebb férfiaknál növeli a szívbetegségek, leginkább a szívinfarktus kockázatát.
Azoknak az uraknak ugyanis, akik hetente legalább egyszer szexelnek, kétszer nagyobb az esélyük az infarktusra, mint azoknak, akik mással ütik el az időt.

Hogyan lehetséges ez?

A kutatást bonyolító Michigan Egyetem több mint 2200 darab, 57-85 éves embert kérdezett meg arról, mi zajlik náluk a hálószobában, milyen gyakran, mennyire elégedettek vele, és milyen az egészségi állapotuk. Az alanyoknak az első felmérést követően 5 év múlva újra feltették a fenti kérdéseket, hogy a kutatók megértsék az alanyok életmódjának hosszú távú hatását.

Mindezeken felül a kutatók ráadásul olyan adatokat is rögzítettek, amikből az alanyok keringési rendszerének és szívének egészségére lehet következtetni, vagyis:

  • a vérnyomást,
  • az átélt szívrohamokat és stroke-okat,
  • a szívproblémákat,
  • a pulzust és szívritmust és
  • a C-reaktív fehérje (CRP) szintjét, ami a gyulladások mellett sok minden más, a szervezetben zajló folyamatot jelezhet.

Az eredmények megdöbbentőek voltak. A rendszeres szex ugyanis a férfiak esetében általában növelte a szívroham kockázatát, és gyakoriságát, kivéve akkor, ha ritkábban csinálták és kevésbé voltak elégedettek vele. Azoknak az uraknak ugyanis, akiknek mindössze havi 1-3 alkalommal jött össze együttlét, ráadásul saját bevallásuk szerint kevésbé volt élvezetes, nem nőtt a betegedések kockázata.

A nőkkel azonban teljesen más volt a helyzet, náluk a sűrűbb együttlétek sem okoztak semmiféle problémát, sőt: a rendszeres időskori együttlétek segítettek nekik a magas vérnyomás elkerülésében.

Az időskori szex mégsem jó?

A fenti eredmények sokakat megzavarhatnak, hiszen eddig valóban mindenhol azt hallottuk: a szex egyértelműen jó dolog. És ez így is van!

A kutatási eredmények mögött ugyanis számos ok meghúzódhat. Mivel idősebb embereket vizsgáltak, a férfiak egy része nyilvánvalóan küzdött kisebb-nagyobb potenciaproblémákkal, ami eleve stresszesebbé teszi számukra az együttléteket (főleg, ha arra sűrűbben kerül sor), mindez pedig hozzájárulhatott ahhoz, hogy rosszabb eredményeket produkáltak. És ezen kívül még számtalan olyan faktor lehet, amire nem terjedt ki a vizsgálat: lehet, hogy a férfiak a szex után elszívtak egy cigarettát, vagy jobban kívánták a zsíros ételeket, vagy...

A lényeg tehát az: akárhány éves is vagy, a szexről nem kell lemondanod, elég, ha figyelsz arra, mennyit bírsz. Ha úgy érzed, hogy „túlvállaltad magad", vegyél vissza egy kicsit a tempóból. A párod bizonyára megérti, hiszen neki is fontos a te egészséged! A minőség sokszor úgyis fontosabb, mint a mennyiség.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön