elme, dementia
Egészségmagazin.com   |   2015.09.16.

6 tipp, hogy idős korodban is friss legyen az elméd!

Időskori dementia. Hallottál már róla te is igaz? Ne aggódj, nincs veszve semmi, legyen bár akármennyi ikszed is! Ugyanis a kor előrehaladtával is könnyen megőrizheted szellemi frissességed, elég néhány alapvető szabályt betartanod, hogy kellőképpen megtornáztasd elmédet, és megőrizhesd teljes agyi kapacitásod! Nézzük a listát!

reklám vége

Fontos a rendszeres karbantartás

Mint minden jól működő gép, így a természet egyik legcsodálatosabb és legtitokzatosabb képződménye, az emberi agy is rendszeres edzésre, karbantartásra szorul, ha nem akarjuk, hogy berozsdásodjon. Persze ez sem ilyen egyszerű, hiszen nincsen egy pontos, tuti biztos recept, amit követve friss marad az elme, az ezzel kapcsolatos ismeretek gyakran ellentmondásosak. Mi mégis segítünk, és adunk 6 tippet, amik követésével hasznosan túráztathatod az agyad!

Ezeket ne tedd, ha mindig friss elmét akarsz

  1. Ne dőzsölj gyorskaján! Persze időnként előfordul a szürke munkanapok stresszel telített tömegében egy-egy hamburger, de ne legyen ebből rendszer! Az elhízás ugyanis több módon is károsíthatja az agyat. Az artériákban letapadt koleszterin lassíthatja az agyi véráramlást, ami így a működéséhez nélkülözhetetlen tápanyagoktól és oxigéntől foszthatja meg ezt a kiemelten fontos szervet. A cukorban és kalóriában gazdag étrend gátolja a neuronok számára fontos inzulin jelátvitelét, sőt mi több: olyan láncreakciót indít el, ami az agyban halálos plakkok lerakodásához vezethet.
  2. Ne kételkedj a képességeidben! Gyakran előfordul, hogy elfelejted, miért mentél be a szobába? Ezt sokan a kor számlájára írják, és beletörődnek, pedig a valóságban a fiatalokkal ugyanolyan arányban esik meg ez a fajta feledékenység, mint idősebb korban. Ám míg a fiatalok elintézik egy vállrándítással, az idősebbek hajlamosak lemondani memóriájuk ezen területéről és a későbbiekben egyre több külső mankóra támaszkodnak, hogy számon tartsák azokat a dolgokat, amiket korábban fejben tartottak. A jegyzettömb, a telefon emlékeztetője, a GPS és a többi technikai kütyü azonban pont abban segít, hogy minél kevesebbet kelljen használni a memóriádat, ami így idővel valóban elkezd visszafejlődni.

Ezeket tedd, hogy elkerüld a demenciát

  1. Védd a füleidet! Az érzékszervek hatékonyságának csökkenése kimutatható agyi „károsodást" mutat. Egy kutatás szerint a hallás csökkenésével a szürkeállomány mennyisége is csökkenhet, vagyis ahogy romlik a füled, úgy megy össze az agyad!. 6 év alatt akár 24%-ot is csökkenhet a szürkeállomány! Elég félelmetesen hangzik, nem igaz? Ez is jól mutatja, hogy kortól függetlenül érdemes odafigyelned füled egészségére.
  2. Tanulj nyelveket, tanulj hangszeren játszani, vágj bele valami újba! Az idősek körében népszerűek a különféle agytornák, vagy keresztrejtvény, de ennél még hatékonyabb, ha megtanulsz valami teljesen újat; például megtanulsz spanyolul, vagy zongorázni... Ezek sokkal összetettebb elfoglaltságok, hiszen egyszerre veszik igénybe a memóriádat, a figyelmedet, valamint az érzékszervi- és motoros vezérlést a tanulási folyamat során.
  3. Eddz rendszeresen! Talán nem is gondolnád, hogy a mentális képességeik megőrzésének egyik legbiztosabb módja a fizikai igénybevétel. A rendszeres mozgás nem csak az agyba irányuló vérkeringést serkenti, hanem olyan fehérjék termelését is, amik segítik az agyi kapcsolatok számának növelését és azok karbantartását.
  4. Bulizz, mintha még mindig 18 lennél! Ez a tanács első ránézésre elég furcsának tűnhet, de semmi sem tesz olyan jót az agyunk egészségének, mint az emberi kapcsolatok. A jó társaság - legyen bár baráti, vagy családi - hozzájárul boldogságunkhoz és csökkenti a stresszt. Egy kutatás szerint, azok a 70 évesek, akik a legaktívabb szociális életet élik, egy 12 éves időintervallum során közel 70%-kal kisebb eséllyel szenvednek kognitív képességeket érintő problémáktól, mint befelé fordulóbb társaik.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, szervezzetek közös programot estére - szigorúan az ép elme megőrzése érdekében!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön