hobbi
Egészségmagazin.com   |   2015.09.23.

7 hobbi, amitől okosabb leszel!

Tudtad, hogy az intelligencia igenis pont úgy edzhető, mint a tested? Valahányszor valami újat tanulsz, új kapcsolatok keletkeznek az agyban, amitől az később jobban, és gyorsabban működik. Sőt mi több, ez a folyamat nem valami fáradságos szenvedés, akár élvezni is lehet! Hogyan? Most megtudhatod - mutatunk 7 hobbit, amitől okosabb leszel!

reklám vége

Hosszú ideig úgy tartották, hogy mindenki adott szintű intelligenciával jön a világra, amit fejleszteni nem lehet, és a legjobb, amit tehetünk, ha megpróbáljuk kihozni adottságainkból a maximumot. Mostanra már azonban bebizonyosodott, hogy ugyanúgy tudsz agyra gyúrni, mint karra vagy popsira.

Sőt; ez a 7 hobbi nem csak most tesz okosabbá, de segítségükkel hosszan megőrizheted ép elmédet, és elkerülheted az időskori elbutulást!

Íme a 7 agyfényesítő hobbi:

1. Tanulj meg hangszeren játszani!

Zenélni jó. Az alkotás folyamata, az érzés, hogy csodálatos dallamokat csalsz elő egy hangszerből, már önmagában is vidámító, stresszoldó hatású. A zenélés ráadásul egy sor egyéb képességet is fejleszt, mint például a kreativitást, az analitikai-, vagy a finommotoros képességeket, és még sok mást is. Ráadásul, ha egy kicsit tudományosabb oldaláról közelítjük meg a dolgot, a hangszeres zenélés új kapcsolatok létrehozásával erősíti az úgynevezett corpus callosumot, ami nem más, mint a két agyféltekét összekötő agyi rész.

2. Olvass!

Persze intellektuális szempontból nem teljesen mindegy, hogy a Blikket, a szürke ötven árnyalatát, a Harry Pottert, vagy a Háború és békét olvasod, a kifejtett pozitív hatásokat tekintve viszont igen. Az olvasás csökkenti a stresszt, fejleszti az empátiát, segít a mindennapi problémamegoldásban, folyamatok megértésében, sőt, még mások érzéseinek megfejtésében és az arra adott megfelelő reakciók kiválasztásában is. Könnyű belátni, hogy ezeknek a tulajdonságoknak a munka és a magánélet terén is nagy hasznukat veheted.

3. Rendszeresen mozogj!

Ha időről-időre félholtra hajtod magad, az nem túl hatásos. Sokkal eredményesebb hosszútávon, ha meghatározott rendszerességgel mozogsz, mert ehhez az egész szervezeted is hozzászokik majd. A rendszeres mozgás pedig jótékony hatással van a koncentrációs képességre és a memóriára is. Bizonyos kutatások szerint a sok ülés pont ezzel ellentétes hatásokat vált ki, úgyhogy mozgásra fel!

4. Tanulj meg egy új nyelvet!

Kutatások kimutatták, hogy a legalább két nyelvet beszélő emberek sokkal jobbak a fejtörők megoldásában is, mint egynyelvű társaik. A nyelvtanulás olyan kihívások elé állítja az agyadat, amiktől később jobban állod majd a sarat mentálisan megterhelő problémák esetén. A többnyelvűség kedvező hatással van különféle képességekre, például könnyebben odafigyelsz a környezetedre, vagy, hogy figyelmedet a folyamatokra tudod irányítani. Ráadásul „annyi ember vagy, ahány nyelven beszélsz"; minden nyelvvel egy új kultúrát, egy új gondolkodásmódot, egy új életszemléletet is szívsz magadba, így igazán sokrétű ismeretekre teszel majd szert!

5. Tanulj kumulatívan!

Ez nem jelent mást, mint hogy halmozd - ha nem is az élvezeteket - de az ismereteket, és időről időre ismételd át a tanultakat! Erre tökéletesen alkalmas a nyelvtanulás: a vizsgára való felkészüléssel ellentétben (amikor rövid idő alatt próbálsz a fejedbe passzírozni minden információt, hogy másnapra el is felejtsd) a kumulatív tanulási folyamatban az ismeretek újra és újra előkerülnek, ezeket időről-időre használod, így jobban meg is jegyzed. Ezt a munkahelyen is alkalmazhatod: az igazán fontos információkat apró jegyzetlapokon, vagy egy kis noteszben gyűjtheted, így ezt többször átlapozva alaposabban rögzülnek.

6. Gyúrj agyra!

Sudoku, puzzle, találós kérdések, társas és videojátékok: ezek mind segítenek regenerálni a megfáradt elmét, még ha elsőre inkább úgy tűnik, hogy csak tovább fárasztják azt. A társasjáték családi, vagy baráti körben ráadásul nagyon jó, szórakoztató program lehet, erősíti a szociális kötelékeket, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy idősen is friss maradjon az elménk.

7. Meditálj!

A '90-es években végeztek egy kutatást, melybe bevonták a Dalai Lámát, és más szerzeteseket is. Meditáció közben vizsgálták az alanyok agyhullámait, és azt állapították meg, hogy ez a folyton zsizsegő szerv a meditáció ideje alapján teljes, és mély nyugalomba kerül!

Ez akár olyan szintre is fejleszthető, hogy az agyhullámok megfelelő irányításával bárki, bármikor, bármit képes érezni, így akár egy nagy falatnak tűnő feladat előtt úgy érezheted: képes vagy rá!

Te mennyit szoktál csinálni a 7-ből?És hányat fogsz most kipróbálni?

Oszd meg a cikket másokkal is, hogy ők is okosodjanak!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön