testedzés 50 fölött
Egészségmagazin.com   |   2017.04.04.

8 testedzés ötlet 50 fölöttieknek

Az ember teste egy bizonyos idő után elkezd gyengülni. Már nem érezzük magunkat annyira erősnek, mint régen. Emellett az idősebb korosztály óhatatlanul több időt tölt kevésbé aktív tevékenységekkel. Ahhoz, hogy ezeket a folyamatokat lelassítsuk és nyugdíjas éveinkre is egészségesek maradhassunk nagyon fontos a megfelelő testmozgás megőrzése. A legtöbb sport pedig remek alkalmat ad, hogy új embereket ismerjünk meg és jó társaságban töltsük el az időnket.

reklám vége

Sokaknál a megromlott egészségi állapot is nehezíti ezt, ám nem szabad, hogy emiatt elhanyagoljuk a testünket és tovább romoljon az egészségünk.

A 40Plusz.hu ötletei alapján összegyűjtöttünk néhány olyan sportot és elfoglaltságot, amik segítenek fitten tartani a testünket. Igyekeztünk úgy összeválogatni ezeket, hogy mindenki megtalálhassa közülük a fizikumának megfelelőt.

1. Gyaloglás

Az egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb sportolási lehetőség a gyaloglás. Ezzel mindenki a saját edzettségi szintjéhez mérten tudja átmozgatni a testét. Legyen szó egy egyszerű sétáról a parkban vagy akár egy verseny szintű gyaloglásról a Margit sziget körül.

2. Kocogás

Akik egy kicsit jobb kondiban vannak, azoknak jó alternatíva lehet a kocogás vagy akár a váltott séta és kocogás is. Figyeljünk mindenképp a megfelelő cipő kiválasztására. Ha már belejöttünk, akkor akár kimehetünk a számos futóverseny egyikére is, ahol kellemes környezetben ismerkedhetünk meg más futókkal.

3. Kirándulás

A gyaloglás, a friss levegő és a festői környezet mind hozzásegítenek minket a jobb egészséghez. Szerencsére az egészen egyszerű túráktól a komoly teljesítménytúrákig számos lehetőség közül válogathatunk. Egy-egy ilyen túrán pedig érdekes embereket ismerhetünk meg, új barátságokat köthetünk.

4. Biciklizés

Akinek rendben vannak az ízületei, azoknak mindenképpen érdemes megfontolni egy bicikli beszerzését. Akár közlekedésre, akár csak kikapcsolódásra használjuk majd, mindenképpen jó társ lehet. A biciklizés az egész testet átmozgatja és remek állóképességet ad. Ha pedig már elég magabiztosnak érezzük magunkat, akkor akár egy biciklitúrára is benevezhetünk.

5. Úszás

Az egyik legegészségesebb sportként számontartott úszás is kitűnő választás lehet az idősebb generációnak. Az egyik legnagyobb előnye, hogy mi választjuk meg, hogy mennyire lesz megterhelő egy-egy alkalom. Meglátogathatjuk a számos remek gyógyfürdőnk egyikét vagy akár egy aquafitnesz edzésre is beiratkozhat. A testmozgás mellet pedig maga a víz is jót tesz az ízületeinknek.

6. Darts, íjászat

A dartsot azoknak tudjuk ajánlani, akiknek gond van a lábukkal vagy szívesebben sportolnának valamit, ami kicsit helyhez kötöttebb. Míg a dartshoz több ember kell, az íjászatot akár egyedül is űzhetjük. Felállíthatunk egy céltáblát a hátsó kertünkben vagy meglátogathatunk egy lő pályát, ahol akár bérelhetünk is íjat. A különböző csigás íjak használata pedig csupán minimális fizikumot igényel.

7. Jóga

A jóga, tai-chi vagy a pilates remek választás lehet gyakorlatilag mindenkinek. A számos iskolát felvonultató jógával mindenki megtalálhatja a fizikumához illő elfoglaltságot. Legyen szó az egyszerűbb nyújtásokról vagy akár a sokkal erőteljesebb nehezebb mozgásokat tartalmazó változatokról. Emellett ezek a sportok mind bizonyítottan jó hatással vannak az egészségünkre, az ízületeinkre és a közérzetünkre is.

8. Wii

Bár nem a tradicionális értelemben vett sport, de a Wii játékkonzol a megfelelő játékokkal remek szórakozást és komoly testmozgást biztosíthat számunkra. Teniszezhetünk, golfozhatunk, bokszolhatunk vagy számos más sport közül választhatunk kedvünk szerint. Ha pedig már megfáradtunk, akkor a kanapén ülve folytatódhat a játék.

+1

A különböző sportokon kívül is sok mindent megtehetünk, hogy megfelelő formában tartsuk a testünket. A fűnyírás, a ház körüli munkák mind megmozgatnak bennünket. De ezen kívül is számos más lehetőségünk van. Ha nincs kertünk elmehetünk például epret szedni, hogy utána a karosszékünkben üldögélve lakmározzunk munkánk gyümölcséből. Hiszen a minőségi pihenés is legalább olyan fontos, mint a sportolás.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön