Pár perces edzés, Tabata
Egészségmagazin.com   |   2016.02.08.

Pár perces edzés, ami fittebbé tesz: ez a Tabata!

Nincs időd edzeni? Vagy nincs kedved? Utálod az edzőtermeket, ahol úgy érzed, hogy mindenki téged bámul? Unalmas ugyanazt a mozdulatsort csinálni újra és újra? Akkor a Tabata edzésmódszert neked találták ki: alig pár perc naponta és máris fittebb leszel! Olvass tovább és eláruljuk a titkot.

reklám vége

Legyünk őszinték: az edzés unalmassá válhat, főleg, ha ugyanazt az edzésformát űzöd minden egyes alkalommal órákon át. Ilyenkor elkezdesz spórolni a mozgáson, esetleg levágod az edzés egy részét. Ez azért van, mert ahhoz, hogy elérd a célod, legtöbb esetben tetemes mennyiségű időnek kell eltelnie, és néha sokkal szívesebben ülnél inkább otthon a TV előtt nassolva a kedvenc csokidat és csipszedet. Ha magadra ismersz, akkor olvass tovább, és ismerd meg a Tabatát!

Mi az a Tabata?

Először is egy japán fiziológus professzor, Izumi Tabata, aki a feltalálója és névadója ennek a szuper-hatékony mozgásformának.

A Tabata lényege a nagyon rövid, nagyon magas intenzitású mozgás, amit rendszeres pihenőidők szakítanak meg. A gyakorlatok változatosak lehetnek, attól függően, hogy mely területeket akarod megdolgoztatni, honnan szeretnél fogyni, vagy hol szeretnél izmosodni.

Fontos, hogy a tabata elsősorban olyanoknak ajánlott, akik alapvetően jó kondiban vannak, és nem jelent számukra problémát a nagyon magas intenzitású edzés. Ha komolyabb túlsúlyod van, vagy nagyon nem vagy formában, akkor érdemes előbb pár hétig felkészíteni a tested a mozgásra - például intenzív sétával, futással, biciklizéssel - és csak utána belevágni a tabata-programba. Még ekkor is csak kis falatokban kezdd és fokozatosan növeld a terhelést!

A Tabata története

Tabata professzor az élsportolók teljesítményének növelése érdekében végzett egy olyan kísérletet, ami szembeállította a hagyományos (hosszú ideig végzett) edzést, és a rövidebb, magasabb intenzitású mozgást.

A kísérlet alatt két csoportot vizsgált: az egyik csoport heti 5 alkalommal edzett napi 1 órát, a második csoport hetente 4 alkalommal mozgott, de csak napi 4 percet! Igen, jól olvastad: a teszt-csoport mindössze 4 perc edzést állított szembe a másik csapat 1 órájával.

4 percen keresztül 20 és 10 másodperces időintervallumok váltották egymást: 20 másodpercig intenzíven mozogtak, 10 másodpercig kevésbé, és így tovább. Az eredmény az lett, hogy az első csoport tagjainak szív- és érrendszere erősödött, ám az izmaik csak kicsit, vagy semmit sem fejlődtek. A második csoport eredménye más lett, a tagok izom-, szív- és érrendszere is erősödést mutatott. Figyelembe véve, hogy a második csoport csupán napi 4 percet edzett, könnyen meg lehet érteni, hogy miért lett a Tabata edzés népszerű az egész világon.

Miért ennyire hatékony a Tabata edzés?

A legtöbb szakértő egyet ért abban, hogy ha heti 4 nap 20 percig végzed ezt a mozgásformát, akkor 7-10% testzsírt adhatsz le 2 hónap alatt. Ez azt jelenti, hogy elég könnyen veszíthetsz a súlyodból, 2 hónap alatt fogyhatsz annyit, mint fél év alatt az edzőteremben végzett, órákig tartó edzésekkel.

Mint már említettük a Tabata edzés főleg 4 percig tartó gyakorlatokból áll, 4 perc alatt végzel 8 kört, és 1 kör 20 másodperc intenzív mozgásból, valamint 10 másodperc kevésbé megterhelő edzésből áll. A körökből aztán lehet szériákat csinálni, nem kell megállnod 4 percnél!

A Tabata edzés célja az, hogy az állóképességet, kitartást és erőt fejlessze. A gyakorlat a hatékonyságra és teljesítményre fókuszál, ellentétben azokkal a gyakorlatokkal, amelyek sokáig tartanak és unalmasak is lehetnek. Azt mondják, nem a gyakorlattal kéne harcolnod, hanem saját magaddal; ez az egyik legkiválóbb módja annak, hogy kihívást állíts magad elé!

A Tabata edzés előnyei

(Bár ezek nem fognak előnynek tűnni az elején)

  • A 8. kör végén úgy érezheted, hogy kifogytál a levegőből
  • Ha jól csinálod, úgy fogsz izzadni, mintha egy órát töltöttél volna a futópadon, és a szíved úgy fog verni, mint még soha
  • Azt fogod érezni, hogy olyan izmok dolgoznak, amelyekről azelőtt nem is tudtad, hogy egyáltalán léteznek. Ez egy jó jele annak, hogy megfelelően végezted el a Tabata gyakorlatot

Nehézségek, amiket a legtöbben Tabata edzés közben tapasztalnak

Mivel ez az edzésforma gyors ütemű, és nagy intenzitású, sok ember nagyon nehéznek, talán kivitelezhetetlennek találja. Ez valószínűleg azért van, mert nem helyesen végzik a gyakorlatot, az időkorlát feszélyezi őket minden mozdulatnál. A gyakorlatok mindegyikének van egy helyénvaló módja, ami azt szolgálja, hogy maximumot hozd ki az edzésből. Amikor nem végzed a gyakorlatokat megfelelően, akkor az edzés hatékonysága kárba vész.

Egy másik nehézség az lehet, hogy a kezdetben gyengébb állóképességűek szervezete fizikailag nem annyira fitt, hogy helyesen lépjen fel a megterheléssel szemben. A Tabata egy rövid gyakorlat, ám sokan így is már a 3. perchez érkezve kiköpik a tüdejüket. A gyakorlat szigorúan követi a 20 másodperc megerőltetés és a 10 másodperc pihenés menetét. A hiba, amelyet sokan elkövetnek, az hogy lebecsülik a mozgásforma nehézségét, azt hiszik, hogy 4 perc semmi, és hogy ezt még a legpuhányabbak is végre tudják hajtani. Nos, ez tévedés! Majd meglátod, hogy eleinte milyen megerőltető, de ha már belejöttél, akkor szívből fogsz örülni, hogy rávetted magad!

A Tabata edzést önmagadnak is össze tudod állítani: szerepelhet benne fekvőtámasz, kitörés, guggolásból felugrás, planking, helyben futás... Lényeg az, hogy válogass össze pár gyakorlatot, csináld 20 másodpercig intenzíven, majd 10 másodpercig lazábban.

Válogathatsz a múltkori, 7 perces edzés cikkünkből is, vagy ha fittebbnek érzed magad, végigcsinálhatod a teljes sort.

Tabata időzítőt (ami böngészőben méri az időt, és hangjelzéssel szól, hogy mikor kell gyakorlatot váltanod) itt találsz: http://fitlb.com/tabata-timer

Élvezetes és hatékony Tabata edzést kívánunk!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön