sport
Egészségmagazin.com   |   2017.10.09.

Hogyan turbózd fel az agyad sporttal? Edzés, ami okosabbá tesz

„Bárcsak az agyam is úgy tudnám fejleszteni, mint a bicepszem!" - gondoltunk már rá sokan, amikor nem jutott eszünkbe egy ötlet, vagy éppen egy kis szellemi frissességre lett volna szükség. Nos, a jó hír, hogy ez nem lehetetlen! Bemutatunk néhány gyakorlatot, ami segít, hogy okosabb, frissebb, kreatívabb legyél:).

reklám vége

Az egészséged részét képezi a mentális jóléted is, így a sok testmozgás mellett nem árt, ha egy kicsit az agyadra is külön figyelmet fordítasz. Szerencsére a legújabb kutatások bebizonyították, hogy bizonyos sportok az agyat is karbantartják, így duplán megéri tornacipőt húzni!

Hogyan hat a mozgás az agyra?

Ahogy a mondás is tartja: „ép testben, ép lélek". A mostani kutatások azonban rávilágítottak arra, hogy az elme is sokkal egészségesebb egy fitt testben. Ki ne tapasztalta volna már, hogy jobban teljesített a munkahelyén, ha a reggeli órákban mozgott egy kicsit?! Az érzés nem véletlen, hiszen igen konkrét kapcsolatot fedeztek fel az agy egészsége és a testmozgás mértéke, minősége között.

Azt már korábban is tudhattad, hogy mozgás hatására a vérkeringés és az emésztés is megélénkül, ami segít a méreganyagok kiválasztásában, és a felesleges kilók leadásában. A „felébredt" és élénk vérkeringés azonban nem csak az emésztésre hat jótékonyan, hanem a test többi részének működésére, így az agyra is. A kutatás egyértelműen bebizonyította, hogy minden olyan testmozgás, ami a szívfrekvencia megnövekedésével jár, és hosszabb ideig magasan tartja a pulzust, pozitívan hat az agy működésére is.

Hogyan lehetséges ez?

A válasz igazán egyszerű: a mozgás hatására nő a tüdő kapacitása, az oxigénben bővelkedő vér gyorsan elárasztja a testet, és lehetővé teszi, hogy a sportoló még nagyobb teljesítményre legyen képes. A tápanyagban gazdag vér az agynak is használ, és lehetővé teszi, hogy minden funkció a lehető legjobb szinten működjön. Ezt leginkább abban érzékelheted, hogy rövidtávon javul a koncentrációd, a kreativitásod, hosszú távon pedig a memóriád is.

Jó is lenne, ha már attól javulhatna az agyműködésed, hogy elsétálsz a buszmegállóig, de ez azért nem ilyen egyszerű. Ahhoz, hogy az agyra gyakorolt pozitív hatások tartóssá váljanak, el kell telnie legalább pár hétnek, ami alatt az rendszeresen végzel minimum 45 perc aerob testmozgást. Ez lehet egy tempós séta, egy kényelmes kocogás is, nem szükséges erőt próbáló edzéseket végezni minden nap.

 

Mozgással a depresszió ellen!

Közismert tény, hogy mozgás hatására endorfin szabadul fel, ami az érzelmi állapotra van hatással. A mozgás befolyásolja a pillanatnyi hangulatod, de az új kutatás azt is egyértelművé tette, hogy hosszútávon is képes hatni a kedélyállapotra. Több, súlyos depresszióval küzdő beteget is megvizsgáltak, és arra a következtetésre jutottak, hogy 10 egymást követő napon, már akár napi 30 perc séta, vagy futás elegendő lehet ahhoz, hogy a depresszió csökkenjen, a tünetek pedig enyhüljenek. A rendszeres aerob mozgás azonban nem csak a mély depresszióban szenvedőkön segíthet, hanem a mindennapi stresszel küzdőknek is hozhat enyhülést.

Az időskori mentális egészség kulcsa!

Az emberek többsége 50 év felett már tapasztalhatja az agyi működés első zavarait, amik időnként igazán bosszantóak tudnak lenni. A vizsgálatok azt az eredményt hozták, hogy ezek a korai tünetek tökéletesen kezelhetőek aerob és magas intenzitású edzést kombináló testmozgás végzésével. Ez annyit jelent, hogy az edzésnek váltakozva tartalmaznia kell rövid ideig tartó dinamikus erőpróbát, és hosszabb ideig tartó aerob mozgást is. A kutatásban részt vettek 60 és 88 év közötti felnőttek is, akiknél azt tapasztalták, hogy élénkebb lett az agyműködésük a 12 héten át tartó, heti négy napon, 30 perces séta hatására. Az emlékezetük látványosan javulni kezdett, nem mellesleg pedig fizikálisan is egészségesebbnek érezték magukat.

Hogyan lehetséges az, hogy a mozgás hatására a memória is javul? Ezt még a kutatások vizsgálják, de minden jel arra utal, hogy az aerob mozgás hatására megnövekedhet a hippocampus, ami nagy szerepet játszik az emlékek őrzésében.

A mozgás tehát a test minden részére pozitívan hat. A felélénkült vérkeringés oxigéndús vért szállít a test minden területére, ami olyan képességeidre is hatással lehet, amikre nem is gondolnál!

Már akár heti 3x1, nem túl megerőltető mozgás is elegendő lehet ahhoz, hogy észrevedd a változásokat magadon!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

 



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön