A terhesség 16. hete
Egészségmagazin.com   |   2017.10.20.

A terhesség 16. hete

Mitől vérzik a kismamák orra? Mennyi hízás a normális a terhesség első időszakában? Mi történik a védőnőnél? Erről számol be ma Andi a terhesség-naplónkban: lássuk, mi történik a terhesség 16. hetében!

reklám vége

„Folydogálnak a napjaink. Már egyre biztosabban fel tudok kelni reggel az ébresztőórára és heti 3-4 alkalommal be is érek a munkahelyemre pontosan! Ez azért nagy előrelépés. Visszaemlékezve az első 1-2 hónapunkra, volt, hogy ültem az ágy szélén, pihegtem és nem tudtam elindulni, pedig már régen útra készen álltak a fiúk is és én is. Csak Mókus nem. Ő bulizott, vagy a manó tudja mit csinált, én meg küzdöttem az életemért. Úgy néz ki, nehéz eset lesz a fiatalúr (vagy hölgy).

A következő ultrahangunk majd a 22. héten lesz, addigra remélhetőleg összeszedi magát, és nem lesz ilyen kis szemérmes. Zsombi nagyon vágyik egy kisfiúra, hogy tudjon vele játszani. Édeském képzeletében a kistesó valahogy úgy festhet, mint egy vele hasonló korú nagyfiú, holott az első néhány évben csak sírni fog a szomszéd ágyikóban és nem egyenértékű partnerként játszani vele. Mivel ilyen nagy örömmel és várakozással várja a tesót, ezért lépten-nyomon el is mondja mindenkinek. Így most már az egész óvoda és a játszótér is tudja.

Látogatás a védőnőnél

Már korábban is voltam a védőnőnél, de most ismét meglátogattam. Nagy élmény, mondhatom! A tortúra a következő: időpontra megyek, amit megszerezni sem egyszerű. Odaérek időre, majd várok fél-, egy órát. Ezek után nyerek bebocsátást. Itt elmondja azokat a dolgokat, amiket már amúgy is tudok, megbeszéljük, hogy mire számíthatok a továbbiakban.

Ez alkalommal megfenyegetett, hogy rossz vége lesz, ha tovább hízok - a kiindulási súlyomhoz képest 8 kiló pluszban vagyok. Nem tudok edzésre járni, mert én az intenzív mozgásformákat szeretem, az ugrálósakat, az pedig a várandósság kezdetén nem javallott. Viszont ismerem magam, és voltam már kismama. Zsombival is megugrott a mérleg, az első hónapokban, majd utána stagnált. A végén, amikor Zsombi is belehúzott a gyarapodásba, akkor volt még egy kicsi emelkedés, de ennyi. A szülés után a kórházból úgy jöttem már ki, hogy alig maradt rajtam többlet... De ez a pont még jó sokára lesz, addig marad a védőnő rosszalló tekintete.

A kismama és a kisbaba 16. hete

A megnövekedett vérnyomással karöltve az ösztrogénszint is növekedik. A kismamák szíve a terhesség előtti állapothoz képest 20%-al több vért keringet, ez a terhesség végére elérheti a 30-50%-ot is. Emiatt az ösztrogén növekedése sok kismamánál folyamatos orrduguláshoz és orrvérzéshez vezet. Emiatt nem kell aggódni, egészen addig, amíg nem fordul elő túl gyakran. Ha viszont gyakori a probléma, az magas vérnyomásra utalhat!

Eközben Mókus szépen növöget. Átlagosan a pöttömök ekkorra elérik a 80-85 grammos súlyt és a 15-18 cm-es testmagasságot. Ha kislányt várok, akkor mostanra az ő méhe is teljesen kifejlődött, a petefészkében pedig kezdetleges tojáscellák is vannak - furcsa belegondolni, mintha magamban hordanám az unokáimat is. Ha most mennénk 3D ultrahangra, akkor végre nem ufót látnánk a képen, hanem egy pici embert. A szemei és a fülecskéi elérték a végleges, „normális" helyeiket. A laungón kívül már kinőnek az egyéb, maradandó szőröcskéi is: kezd nőni a szempillája, szemöldöke és hajacskája. (Zsombi mondjuk kopasz volt, ezért is hívtam golyófejnek sokáig. Nem is volt vele durvább gyomorégésem, csak az utolsó hetekben. Kíváncsi vagyok, most hogy alakul majd ez.)

Azt mondják, a magzatok átlagosan 40-45 percenként ürítik a hólyagjuk tartalmát a magzatvízbe. Ez kicsit undorítónak hangzik, de nem kell aggódni e miatt, hiszen a magzatvizet én cserélem rendszeresen, naponta többször is.

A baba a magzatvizet rendszeresen kortyolja és érzi is az ízeit - ezért nem mindegy, hogy mit eszünk, iszunk. Mókus valószínű hozzá lesz szokva a savanykás ízekhez a sok savanyú káposzta miatt.

A már kialakult ujjacskái hegyén megjelentek a körmei is. Ezeket még nem úgy kell elképzelni, mint a felnőttekét, még nagyon vékonyka. Az egyik legcukibb dolgot is képes már csinálni, amit ultrahangon látni lehet: beveszi az ujjacskáját a szájába és szopizik. Gyakoroljon is sokat, hiszen amint kijön ez lesz az egyik legfontosabb dolga!"

< Előző rész: A terhesség 15. hete

Következő rész: A terhesség 16. hete >



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön