A terhesség 10. hete
Egészségmagazin.com   |   2017.06.20.

A terhesség 10. hete: Az újabb dilemmák

Mit hoz a terhesség 10. hete Andinak? Egészséges Mókus? Milyenek a laboreredmények? És miért jelent meg egy sötét felhő Andi orvosának a feje felett a legutóbbi konzultáció során? Terhesség-teleregényünkben ma minden kérdést megválaszolunk, és azt is elmeséljük, hogyan fejlődik a baba a 10. hétben.

reklám vége

Elérkezett a rettegett vizsgálat, a labor időpontja. Rettenetesen féltem, nincs mese. Nem a tűtől, vagy magától a vizsgálattól, hanem attól hogy ez éhgyomros vizsgálat és a reggel rosszullétek miatt nem fogon étlen-szomjan kibírni. Voltak olyan kósza gondolataim, hogy néhány ropit azért csak elmajszolok, de aztán ezúttal is győzött a félelem attól, hogy jelentősen megváltoztatnám az eredményt, így nulla ropival, csak néhány korty vízzel vágtunk neki a túrának. Ricsi, a párom jelentkezett sofőrömnek, de még így is ez maga volt a pokol.

Már a felkelés se volt egyszerű, és gyorsnak se lehetett mondani. A fiúk elmentek az oviba, mire visszaért Ricsi addigra összekapartam magam, de Mókus eléggé felkavarta az állóvizet. Az autóban ülve nem győztem visszanyelni minden rohamot. Szerencsére nem történt baj, de a zacskó azért kézközelben volt. A vérvételt követően azonnal a ropim után nyúltam. Komolyan életet tud menteni 1-2 szál! Fél óra múlva már lement a reggeli is, és normalizálódott a dolog.

Néhány nap múlva az eredményekkel a kezünkben visszamentem a nőgyógyászomhoz. Az előző terhességem óta kórházat váltott, aminek nagyon nem örültem, mert elégedett voltam azzal az intézménnyel, ahol Zsombi született. Ugyanakkor a doktor úrban is megbíztam annyira, hogy kövessem. Már éppen megbarátkozni a gondolattal, hogy másik kórházba fogunk bevonulni Mókussal, amikor...

Újabb dilemmák

Emlékszel, még, hogy a múlt héten megjelent egy felleg az orvos feje felett, amikor a szülésről beszélgettünk? Elsőre azt hittem, a babával valami baj, de „szerencsére" nem: kiderült, hogy a szülés várható időpontjában az orvosom nyaralni fog. Persze ez jobb, mintha a baba lenne beteg, de azért nem örültem. Nagyon nem.

Azt viszont értékeltem, hogy ezt ilyen korán a tudtomra adta, hogy legyen időnk még másik orvost keresni helyette, ha úgy döntünk. Nagy dilemma ez. Menjünk vissza abba az intézménybe, amivel meg voltam elégedve, de egy idegen orvoshoz, vagy maradjon az orvos, egy idegen, egyáltalán nem szimpatikus intézmény és a rizikó, hogy a választott orvosunk valószínűleg nem is lesz ott?

Ricsi rám hagyta a döntést, mivel leginkább engem érint, az orvos pedig kért két hetet, mielőtt bármit tennénk.

A 10. hét laboreredményei

A teljes labor egyébként jó eredményeket mutatott. A kedvencem a lap alján figyelő szó: „Terhes". Nahát?! Lassan már nem is tudom elrejteni, pedig még hivatalosan nem is nagyon jelentettük be. Korábban már mondták, hogy a második terhesség sokkal hamarabb fog látszani és lényegesen nagyobb lesz a hasam is - ezt ekkor még nem hittem el, de már tudom, megint igazuk volt az okosoknak. Mókus még csak 10 hetes, de már most úgy nézek ki, mint Zsombival 5-6 héttel később. Tutira le fog buktatni Kettőpontnulla.

A minap is Zsombi jön-megy a lakásban, egyszer csak odalép hozzám, felhúzza a pulcsimat és elkezd belebeszélni a köldökömbe a tesóhoz. Azt hittem megzabálom:)! Ezt a férjem is látta és rögtön kicsúszott a száján:

„Azta, hogy te mekkora vagy már!"

Hát köszi... Igaz, mióta ezek az erős hányingerek és az esti álomba ájulásaim tartanak, a férjemmel kettőnk kapcsolata inkább baráti lett, nem igazán látott az utóbbi hetekben ruha nélkül. De szerencsére (még) nem reklamál:).

A terhesség 10. hete a baba szempontjából

Mindeközben Mókus elkészült az összes létfontosságú szervének kifejlesztésével. Igaz, még messze nincsenek készen, nem funkcionálnak teljesen, és még igen aprók, de ott van mind. Elkészült a tüdeje is, amit rendszeresen fejlesztget. Magzatvizet „lélegez be". A magzatvíz az egyik leghasznosabb dolog neki ott bent: ezt lélegzi be, issza és eszi is meg. Elengedhetetlenül szükséges dolgok ezek, mert máshogy nem fejlődnének működőképes állapotba a szervei. A szakirodalom szerint 27-40 mm az össz-testmagassága, vagy inkább hosszúsága. Rengeteg sejtet hozott már létre, az agya még mindig bámulatos sebességgel fejlődik: 1 óra alatt 1,5 millió új neuron jön létre.

Most még csak remélni tudom, hogy majd ha nagy lesz, a neuronjait nem fogja ugyan ilyen ütemben fogyasztani a szombat esti bulik alkalmával.

Ezekben a napokban dönti el azt is, hogy milyen nemű legyen: ha kisfiú, akkor elkezdődik a tesztoszterontermelődés is. Néhány hét, és ezt akár meg is tudhatjuk, ugyanis a külső nemi jellegek is lassacskán látszani fognak az ultrahangon. Minden ízülete elkészült, és mozgásba lendült. De ezt még mindig nem érezzük, mert a súlya még túl picike, 3-4 grammos a pindur magzat. Mert bizony már kiharcolta magának a megtisztelő magzat elnevezést...

Mikor mutatja meg Mókus a nemét? Már jövő héten? Vagy azután? Hogyan dönt Andi: a kórházat vagy az orvosát választja? És mit hoz a terhesség 11. hete? Folytatása következik, hamarosan megtudod!

< Előző rész: A terhesség 9. hete: Hallom, ahogy dobog a szíve!

Következő rész: A terhesség 11. hete – az első jaj! >