terhesség
Egészségmagazin.com   |   2017.02.06.

6 para, ami minden nőnek átfut a fején, amikor pozitív lesz a terhességi teszt

Tegyük fel, hogy az a pici pötty ott bent, akinek a léte most megszínezte a tesztcsíkot nem a véletlen műve. Szándékos, tervezett eseménysor boldog végterméke. Egy nagy elhatározásé, amit ketten a pároddal hoztatok meg. Te mégis rögtön bepánikolsz, egy csomó para támad meg egyszerre. Ne aggódj, nem vagy egyedül! Ez a 6 dolog szinte mindenkinek átfut a fején, amikor terhes lesz!

reklám vége

Gyermeket vállalni nagy felelősség, óriási változás: sem az életedben, sem a kapcsolatodban, sem a lakásodban semmi nem marad a régiben. Egy kisbaba csodálatos ajándék, de egyetlen pillanat alatt felborít mindent maga körül. Ezért teljesen természetes, ha az első gondolatod nem az öröm, hanem a pánik: mi lesz most?

1. Ez a valóság?

Ott van a kezedben a teszt. Látod a csíkokat. Mielőtt megcsináltad a tesztet, biztos elolvastad, hogy melyik elszíneződés mit jelent. Most azonban ezt mintha kitörölték volna az agyadból. Értelmező olvasás képessége újra bekapcsol, használati utasítás ismét elolvas: most már biztos, hogy a jel, amit ott látsz, valóban babát jelent. Ekkor jöhet a kétely, hogy biztos jó-e a teszt. A patikusok gyakran javasolják, hogy legalább kettőt csinálj, különböző gyártóktól, egy teszt nem teszt. De ez igazából már rég felesleges: a mai termékek már elég megbízhatóak, majdnem 100%-osak. Szóval igen. Ez a valóság. A teszt pozitív, már nem vagy egyedül akkor sem, ha a külső szemlélő még úgy látja.

 

2. Pánik és félelem

Lehet, hogy már évek óta próbálkoztok, lehet, hogy csak egy alkalom volt és máris sikerült. Ez nagyban befolyásolja azt, hogy mennyire esel pánikba. Mennyire készítetted fel magadat arra, hogy mostantól más lesz minden? Nehéz búcsút mondani az eddigi, talán kicsit önző életednek, de hidd el, nem lesz baj és megéri. Nem vagy rossz ember, és nem leszel rossz anyuka azért, mert sajnálod, hogy fel kell adnod a jelenlegi életedből ezt- azt.

 

3. Mennyire rosszak a reggeli rosszullétek?

Ez az egyik legrosszabb része az egésznek. Azonban nincs kőbe vésve, hogy mindenkinek át kell esnie ezeken a bizonyos reggeleken. Ha nincs szerencséd, és neked is meg kell ezzel küzdened, jusson eszedbe az, hogy ezeknek a rosszulléteknek elég magas a túlélési rátája, nem sokan haltak még bele. Ha nagyon rossz lenne, kérhetsz gyógyszert az orvosodtól, ami enyhítheti a tüneteket, illetve ott vannak a tapasztaltabbak véleményei is. Segíthet például a borsmenta vagy a gyömbéres cukorka bevetése. Lebegjen a szemed előtt az, hogy ez az állapot sem tart örökké! A legtöbbször a 16-18. héten véget ér, szóval már csak... 16-18 hetet kell kibírnod.

 

4. Ártottam a babának?

Átfut a fejeden: a legutóbbi hétvégén kicsit kieresztetted a gőzt, és alkoholt fogyasztottál. Lehet, hogy már akkor is ott volt a pici? Van ilyen. Ezen már ne rágódj! Ami történt, megtörtént, változtatni már nem tudsz rajta. A legtöbb esetben a hasonló kilengések - ha csak egyszer-egyszer fordulnak elő - nem ártanak a babának. Ha folyamatosan ezen idegeskedsz, az viszont igen! Konzultálj az orvosoddal! Mostantól figyelj oda, mert ketten vagytok: étkezz egészségesen, mozogj sokat, szedd a vitaminokat, és nyugodj meg, mert mint tudjuk, attól megnyugszol!

 

5. Oda az alakom!

Sokan tartanak a terhesség alatt felszedett kilóktól. Kívánjuk, hogy ez legyen a legnagyobb bajod:) A súlyfeleslegtől megszabadulni nem annyira nehéz feladat, önfegyelem, diéta és mozgás kérdése az egész. A mérleg nem lesz az ellenséged életed hátralévő részében, ne aggódj. Azzal viszont számolj, hogy a tested valószínűleg meg fog változni. A hasad lehet, hogy soha nem lesz annyira feszes, mint volt, lehetnek rajta striák, és a csípőd sem lesz annyira keskeny. Ez normális egy nőnél, aki szült. A feladatod az (és ebben a párod fog tudni segíteni), hogy elhidd, hogy te ugyan olyan szép vagy mint voltál, mint szülés előtt. Csak éppen egy szerető Anyatigris lett belőled.  

 

6. Mikor és kinek mondjam el?

A legfontosabb, hogy az apuka tudja. Majd ketten ki fogjátok találni a helyes arányt, módot és a személyeket is. Babonából nem szokás világgá kürtölni a 2. trimeszterig - innentől már kisebb a vetélés esélye - de van, aki már rögtön az elején mindenkivel meg akarja osztani az örömét. Ez csak rajtad/rajtatok múlik, hogy melyiket választjátok, mondhatjuk azt is, hogy ez az első nagy döntés a gyermeknevelésben, amit még nagyon-nagyon sok fog követni:).

Te is ezekre gondoltál, amikor megláttad a 2 csíkot? Egy percig ne érezd magad rosszul azért, mert kicsit bepánikoltál. Ez normális, hiszen ha ez az első babátok, akkor most éppen a totális ismeretlenség felé száguldasz, és nincs fék a vonaton. A lényeg az, hogy ne aggód túl a dolgot, az senkinek sem lesz jó. Neked sem, a babának sem, és nem mellesleg a környezetednek sem. A pánikot gyorsan csökkentheted, ha elkezdesz utánajárni a dolgoknak, és eloszlatod a ködöt a tudásodban. Nagyon sokan csinálták már végig a 9 hónapot és az azt követő időszakot is: keress gyakorlott anyukákat. Ha személyesen nem is tudtok találkozni, akkor lépj be egy ilyen csoportba. Lesznek borzalmas élmények is, amiket ott el kell olvasnod, de ez csak a teljes kép kedvéért szükséges. Nem minden fenékig tejfel, ahogy szokták mondani, de a végén lesz egy cuki kisbabád, aki felforgatja az életed, és hidd el, hogy ez klassz dolog!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön