q10
Egészségmagazin.com   |   2016.02.26.

Q10-zel a terhességi csíkok ellen

Rajtad is nyomott hagyott a terhesség? A terhességi csíkoktól úgy érzed magad, mint egy kisebb tigris? Most lerántjuk a leplet az agyonreklámozott Q10 koenzimről, és ebből a cikkből megtudhatod, hogy mire jó ez a „csodavitamin": hogyan lehetsz tőle egészségesebb, szebb, és hogyan szabadíthat meg a terhességi csíkoktól!

reklám vége

Sokszor hallod a reklámokban, hogy ez vagy az a termék Q10-et tartalmaz, de nem igazán tudod, hogy pontosan mi is az? Szeretnéd megtudni, hogy mire használják a szépségápolásban, milyen hatásai vannak az egészségedre, és hogy miben segíthet a terhesség alatt? Akkor olvasd tovább ezt a cikket, mert összeszedtük neked a legfontosabb dolgokat, amit a Q10-ről tudni illik;).

A Wikipédia szerint „A Q10-koenzim (...) egy 1,4-Benzokinon, amelyben a Q a kinon kémiai csoportra utal, a 10 pedig a lánc részben található izoprenil alegységek számára. Ez az olajban oldódó, vitaminszerű anyag a legtöbb eukarióta sejtben jelen van, elsősorban a mitokondriumokban. Az elektrontranszport lánc egyik alkotóeleme, és részt vesz az aerob sejtlégzésben, ATP formájában energiát termelve. Az emberi testben termelődő energia kilencvenöt százalékban így jön létre. Ezért a CoQ10 koncentrációja azokban a szervekben a legmagasabb, amelyeknek a legnagyobb az energiaigénye - például szív, máj és vese."

Ez önmagában nem sokat segít, ugye? Akkor nézzük meg emberi nyelven: a Q10 koenzim egy természetesen jelen lévő enzim a szervezetben, ami energiát termel a sejtek, szervek számára. Termelése azonban 25-30 éves kor körül lelassul, ezért is annyira népszerűek a Q10-et tartalmazó étrendkiegészítők manapság. A Q10 koenzim egy vízben oldódó vitaminszerű anyag, ami a legtöbb eukarióta sejtben megtalálható, tehát a mitokondriumokban is sok található belőlük. Fontos szerepe van a sejtaktivitás fenntartásában, szervezetünk energiájának kb. 90%-áért felel.

A Q10 koenzim egy igen fontos folyamatban, az ATP (adenozin-trifoszfát) termelésében játszik fontos szerepet. Az ATP lényegében az energiát irányítja a sejten és az egész testen belül, oda ahol épp a legnagyobb szükség van rá. Így az ATP jelenléte kulcsfontosságú az egészséges anyagcserénél, és sok más, a szervezetünkben zajló folyamatnál, például az izom-összehúzódások során.

Mire jó a Q10?

A Q10 azonban számtalan más, csodálatos képességgel is rendelkezik: növeli az állóképességet, segítségedre lehet akkor is, ha fogyni szeretnél, és antioxidáns hatásának köszönhetően lassítja az öregedési folyamatokat, ezért tesz nagyon jót a bőrödnek is!

A Q10 pozitív élettani hatásai:

  • a magas vérnyomás és koleszterinszint csökken, megelőzhetőek a szív- és érrendszeri betegségek
  • erősíti az immunrendszert
  • cukorbetegeknél stabilizálja a vércukorszintet
  • gyorsítja az ínybetegség gyógyulását
  • lelassítja a demencia kialakulását, öregedésellenes hatása van
  • megelőzheti és kezelheti a migrénes fejfájást is
  • és végül, de nem utolsó sorban a bőröd fiatalságát, rugalmasságát is segít megőrizni;)

Q10-zel a terhességi csíkok ellen

A Q10 erős antioxidáns tulajdonságát már említettük, az antioxidánsok pedig elengedhetetlenek a bőr fiatalon tartásában is. E-vitaminnal, béta-karotinnal és szelénnel kiegészítve kölcsönösen erősítik egymás hatékonyságát.

Mivel a Q10 segít megtartani a bőr rugalmasságát, ezért ha babát vársz, esetleg már túl is vagy a szülésen, nagyon ajánlott Q10-et tartalmazó termékeket használnod, mert segíthet a rettegett terhességi csíkok megelőzésében, illetve eltüntetésében.

Hogyan juthatsz Q10-hez?

Külsőleg és belsőleg is pótolhatod a Q10 koenzimet, hogy visszanyerd bőröd szépségét. A természetben szinte mindenütt előfordul, minden élőlényben, az egyes táplálékokban, csirke- és marhahúsban, de még az olajos magvakban is nagy mennyiségben található, tehát természetes pótlása nagyon egyszerű. Mindig a természetes út a legjobb, de ha ez kevés lenne, beviheted mesterségesen is, étrendkiegészítők formájában.

A Q10 külső pótlása különböző kozmetikumok által is lehetséges. Számos termék, krém, olaj létezik, mely segíti bőröd regenerálódását, ragyogón tartását és a terhességi csíkok eltűntetését is, hogy újra jól érezd magad a bőrödben csöppséged megszületése után.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön