tehéntej
Egészségmagazin.com   |   2017.07.23.

Elengedhetetlen, vagy elkerülendő a tehéntej, ha egészséges akarsz lenni?

Gyerekkorod óta azt hallhatod, hogy milyen fontos, hogy tejet igyál, hiszen így nőhetsz nagyra, és lehetnek erősek a csontjaid. Egy ideje viszont attól hangos a média, hogy semmi szükségünk a bociknak „gyártott" tejre, felnőtt ember ne igyon babatápszert. Vajon melyik tábornak van igaza? Ma utánajárunk!

reklám vége

Hogy a felnőtt szervezetnek szüksége van-e a tejre, az egy rendkívül megosztó téma. Számos mellette, és ellene érvelő cikket lehet olvasni, amik alapján mindenkinek megvan a maga véleménye. Néhány tudományos kutatás azonban egyértelműen eldönti a kérdést.

Először is, vessünk egy pillantást a természetre. Az anyák kicsinyeiket tejjel táplálják, hogy minden szükséges tápanyaghoz hozzájussanak. Ahogy azonban felcseperednek, egyetlen állat sem fogyaszt tejet, és bizony nem véletlenül. A felnőtt emlős emésztőrendszeréből - és így az emberek egy részének is - a fejlődés során eltűnik a laktáz enzim, ami a tej lebontásáért felel. Ha pedig ez nincsen, akkor tejfogyasztás esetén az emésztés bizony módosul.

A bolti tehéntej a legrosszabb

A tejről érdemes tudni, hogy teljes fehérjetartalmú táplálék, nehezen egyesül más ételekkel. Ez annyit jelent, hogy ha más ételekkel együtt fogyasztod a tejet, akkor a benne található cukrok körülveszik a gyomorban a többi ételt, ami pedig lelassítja az emésztést, ezáltal a szükséges tápanyagok felszívódását. Különösen igaz ez a boltban kapható tejekre, melyek átesnek a pasztőrözésen, ami megváltoztatja a tej szerkezetét. A pasztőrözés lényegében egy hőkezelés, ami a baktériumok elpusztítására hivatott. Ez azonban azt jelenti, hogy nem csak az egészségre káros, hanem a jótékony baktériumok is elpusztulnak, ami némi hátránnyal jár. Hiába „halnak meg" ugyanis a bacik, ha továbbra is a tejben maradnak - erre az emberi szervezet reagál. Ez jelentkezhet viszketés, gyulladás, vagy akár asztma formájában is. Ha tehát mindenáron tejre vágysz, akkor mindenképp természetes gazdaságban élő tehenektől származó tejet válassz, ami nem esik át semmilyen kezelésen.

A mai napig sokan tartanak a kezeletlen tehéntej fogyasztásától, holott ebben minden megvan, ami segít a hasznosításában. A hőkezelés után szinte az összes enzim, laktáz és baktérium megsemmisül, ami segíthetné a tej emésztését, illetve a benne lévő ásványi anyagok felszívódását. Ha tehát szeretnéd biztosítani gyermeked számára a tejben lévő tápanyagokat, akkor pont nem a bolti tej a jó választás. A pasztörizálás hátrányait még a tejet igénylő gyermekek is megszenvedik.

 

Hogy lett az egészséges tejből ártalmas „méreg"?

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a boltban kapható tejeket homogenizálják is: annak érdekében, hogy a tejből ne váljon ki a tejszín huzamosabb ideig történő állás esetén sem, egy rendkívül keskeny csövön préselik át, ami a benne lévő zsírmolekulák szétesését eredményezi. Ennek következtében a molekulák már nem lesznek képesek újra egyesülni, és fölös réteget képezni. Ez azonban azzal a hátránnyal jár, hogy a mikronagyságú zsírmolekulák sokkal könnyebben hasznosulnak, ami az alacsonyabb zsírtartalom ellenére magasabb arányú felszívódást tesz lehetővé, vagyis sokkal több zsírhoz jut a szervezet.

Mi a helyzet a kalciummal?

A legtöbb nő tart a csontritkulástól, ami a kalcium hiányától alakul ki. Sokan úgy vélik, hogy a megfelelő mennyiségű kalciumot a tejből vehetik magukhoz, holott ez korántsem igaz. Még a nyers káposztában is több a kalcium, mint a pasztőrözött tejben! De ha a káposzta nem tartozik a kedvenceid közé, akkor, még mindig ott van a tofu, a lazac, a brokkoli, a hüvelyesek, vagy a szójabab, és még megannyi étel, amik igazi kalciumbombák.

Mindezek ellenére nem kell lemondanod a tejről, vagy a tejes ételekről. Számos alternatív, tejet helyettesítő növényi készítmény kapható, amik ráadásul hasonlóan magas kalciumtartalmúak. Ilyen például a szója-, a rizs-, a kókusz-, vagy a mandulatej, amik nem csak önmagukban fogyaszthatóak. Mivel jellegükben kicsit mások, mint a hagyományos bolti tej, ezért érdemes néhány receptet keresned az interneten, hogy mit és hogyan készíthetsz belőlük. Meglátod, hogy a belőlük készült ételektől, sokkal egészségesebbnek fogja érezni magát a család minden tagja!

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a tej egészséges, de csak kis mennyiségben, ha gazdaságból származik, és kezeletlen. A növényi alapú tejek hasonlóan hasznosak, és kiegyensúlyozott étrend mellett bőségesen biztosítják a napi kalciumadagot, mind a felnőttek, mind a gyermekek számára. Ha tehát legközelebb a boltba mész és tejre is szükséged van, akkor inkább a biotermékeket tartalmazó polcok felé vedd az irányt!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön