kombucha
Egészségmagazin.com   |   2016.05.31.

Amit feltétlenül tudnod kell a kombucha teáról

Biztosan hallottál már a furcsa nevű kombucha italról. Van, aki szerint a világ egyik elfeledett csodaszere, mások szerint viszont átverés az egész. Mi az igazság? 10 tény segítségével kiderül!

reklám vége

A kombucha egyfajta italkeverék, amelynek zöld-, illetve fekete tea az alapja és kovászt is tartalmaz. A származását homály fedi, ám mivel eredete régi időkre nyúlik vissza és fogyasztása sokak szerint egészséges.

Mit érdemes azonban tudni róla? Nem csigázunk tovább, lássuk a tényeket!

10 érdekes tény a kombucha teáról

1. A kombucha nem csak egy átmeneti egészséghóbort

Bár nyilvánvaló, hogy időnként bizonyos csodaszerek felkapottá válnak, a kombucha fogyasztásának valóban régi, több ezer éves múltja van. Egyes források szerint Kínában már időszámításunk előtt 200 körül is használták, így nem sorolható a huszonegyedik századi álcsodaszerek közé.

2. Gomba vagy tea?

Valójában mindkettő. A kombucha ugyanis úgy készül, hogy bizonyos élesztőgombák és baktériumok szimbiózisából álló élőkultúrát hozzáadnak a megcukrozott teához, amit az megerjeszt, a frigyből pedig egy különleges ital születik. A köztudatban ebből az egészből gyakran csak a „gomba" marad meg, most már azonban tudod, hogy gombateának hívni önmagában tévedés.

Kombucha

A kombucha tea és gomba egyben

3. A kombucha probiotikum

Vagyis olyan táplálékkiegészítő, ami az emberi szervezet számára hasznos baktériumokat tartalmaz. Ez a manapság divatos szó azonban olyan, egészen hétköznapi, és régóta kedvelt ételeket is magába foglal, mint a natúr joghurt, vagy a kefir. Nem kell tehát bifidus essensis ahhoz, hogy egy tejtermék egészséges legyen.

4. Valóban jótékony hatásai vannak

A kombucha olyan anyagokat tartalmaz, amelyek antioxidánsként is működnek, így hasznosak lehetnek a máj és a vese egészséges működése szempontjából, ráadásul a cukorbetegség káros hatásait is képesek csökkenteni. A kombucha sok B-vitamint és folsavat tartalmaz, ez a két anyag pedig alapvetően fontos a sejtműködéshez.

5. A kombucha nem csodaszer

A felsoroltak mellett a kombucha teát sokan már-már földöntúli képességekkel ruházzák fel, azt állítva, hogy a legkülönbözőbb betegségeket is elűzi, sőt, még a rákot is gyógyítja. Ez azonban sajnos nem igaz. Bár a kombucha valóban jótékonyan hat a szervezetre, nem szabad tőle többet várni, mint amennyit valóban ér. Ha komoly betegséged van, ne idd ettől reméld a megoldást, inkább fordulj orvoshoz.

Kombucha

A Kombucha gomba

6. Hatékony diéta

Mivel a kombucha a készítése során enyhén szénsavassá válik, kiváló alternatívája a cukros üdítőitaloknak, hiszen finom és egészséges is. Ha ezt iszod, jól jársz, hiszen nem kell lemondanod a finom, pezsgő szomjoltó élvezetéről, ráadásul cserébe még az egészségednek is jót teszel.

7. Nem szabad túlzásba vinni

Mivel a kombucha tejsavat is tartalmaz, ezért egy dologra mindenképpen vigyáznod kell: ha túl sokat iszol belőle, előfordulhat. hogy tejsavas acidózist okoz. Ekkor a laktát (vagyis a tejsav) felszaporodik a véredben, ez pedig életveszélyes lehet. Hasonló rendellenesség történhet egyébként a cukorbetegekkel is, aminek rosszullét lehet a következménye. Szóval csak módjával idd!

8. Mindig meg kell nézni az összetevőket!

Egyes kombucha-termékekben túl sok a cukor: a szakértők szerint maximum 5 gramm az a mennyiség, ami még egészségesnek tekinthető. Érdemes tehát megnézned a címkét; ha ennél több van benne, akkor is megihatod, de tudnod, kell, hogy nem lesz sokkal egészségesebb, mint egy cukros üdítő.

9. Koffeinben nem világbajnok

Mint minden rendes tea, így a kombucha is tartalmaz koffeint. A benne lévő 2-25mg azonban jóval kevesebb, mint egy átlagos kávéban (95mg), ezért ha fáradt vagy, és frissítő löketre vágysz, nem a kombucha a legjobb élénkítő.

10. Alkoholt tartalmaz

De ne örülj, nem találták fel az egészséges berúgás csodaszerét, mivel a kombuchában olyan kevés alkohol van, hogy 10-12 üveggel is meg kellene innod ahhoz, hogy egy átlagos sör alkoholszintjét elérd. A nem alkoholos italok alkoholszintje egyébként is szabályozva van, így nem is lehetne benne több. Mindenesetre, ha vezetni készülsz, inkább kerüld a kombuchát!

A kombucha nem életelixír és arannyá sem fog változtatni semmit. Az azonban tény, hogy régebb óta isszák, mint bármely más, egészségesnek tartott italt, jótékony hatásainak egy részét pedig kutatások bizonyítják. Ha nem vársz tőle többet, mint amit valóban kínál, egy finom és egészséges üdítőt kapsz, ami sokkal jobb, mint például a kóla.

Érdekesnek találtad a cikket? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön